Ponovljeni postupak

Uskok sumnja u pristranost i tražit će izuzeće suca u »slučaju kamioni«

Hina

Na današnjoj raspravi sudac Horvatović je kao nevažne odbio prijedloge Uskoka da se ispitaju dvojica pripadnika tadašnje Vojno sigurnosne agencije (VSA), koji su, među ostalim, trebali svjedočiti o pritiscima na povjerenstvo



ZAGREB – Uskok će zatražiti izuzeće predsjednika sudskog vijeća Željka Horvatovića koji vodi ponovljeni postupak protiv bivšeg HDZ-ovog ministra obrane Berislava Rončevića i njegova pomoćnika Ive Bačića u »slučaju kamioni«, doznaje se u tužiteljstvu.


Visoki izvor iz Uskoka Hini je kazao da će izuzeće prvi put zatražiti zbog sumnje u pristranost, nakon što je sudac odbio ispitati dvojicu svjedoke čiji bi iskazi, uvjereni su u tužiteljstvu, bacili novo svjetlo na jedan od prvih antikorupcijskih postupaka pokrenut nakon uvođenja tzv. državnoodvjetničke istrage.


Na današnjoj raspravi sudac Horvatović je kao nevažne odbio prijedloge Uskoka da se ispitaju dvojica pripadnika tadašnje Vojno sigurnosne agencije (VSA), koji su, među ostalim, trebali svjedočiti o pritiscima na povjerenstvo za nabavu vojnih kamiona, ali i objasniti kako je izvješće koje su dobili tzv. krajnji korisnici, odnosno predsjednici Republike i Vlade, bilo drugačije od prethodnog nacrta.




Tužitelji, naime, sumnjaju da je izvješće o spornoj nabavi kamiona koje je došlo do predsjednika i premijera, nakon što su ga »iščitali« dužnosnici ministarstva obrane, postalo bitno drugačije od onoga što su napravili vojno-sigurnosni analitičari.


U prilog svojim tvrdnjama tužitelji su u sudski spis danas predali niz vojno-sigurnosnih dokumenata koje je sud prihvatio, iako je odbio ispitati njihove autore, Zlatka Kozolića i Ivana Popovića, za čija je analitička zapažanja zaključio da »ne predstavljaju dokaz u kaznenom postupku«. Također sud je odbio i tzv. službenu bilješku o razgovoru s Popovićem koji je nove detalje slučaja istražiteljima otkrio tek krajem prošlog tjedna, 29. studenog.


Prevrat pred kraj drugog suđenja


Samo tri dana ranije ponovljeno suđenje za kupnju navodno skupljih i nekvalitetnijih kamiona za Hrvatsku vojsku krenulo je neočekivanim smjerom, jer je Bačić u svojoj obrani prvi puta kazao kako je od početka sumnjao da je u nabavi kamiona bila riječ o »muljaži«. Rekao je i da se protivio Rončevićevoj namjeri o izravnoj pogodbi s dobavljačem kamiona marke Iveco, a prisjetio se i kako je na jednom sastanku Rončević kazao da zbog političke odgovornosti ne smije dopustiti ne ispunjavanje »partnerskih ciljeva« te da mu je dosta »jalovih povjerenstava«. Ipak, ustvrdio je kako smatra da je Rončević postupio sukladno zakonu kada je donio odluku o izravnoj pogodbi.


Upitan zbog čega ranije nije progovorio o svojim sumnjama Bačić je kazao da mu je Rončević rekao kako će pojasniti da je on bio protiv odluke o izravnoj pogodbi te da se osjećao izigranim kada Rončević to nije učinio.


Nekadašnji načelnik protuobavještajnog odjela VSO-e Damir Stručić potvrdio da mu je Bačić krajem 2004. izrazio sumnje u »muljaže« te da ih je ponovio i pred tadašnjim čelnikom VSO-e Gordanom Čačićem koji je o svemu obavijestio predsjednika Republike Stjepana Mesića.


Kako je Čačić u međuvremenu preminuo na sudu neće moći odgovoriti je li Stručiću zaista rekao da je Rončević odbacio sve njegove sugestije i da ide dalje s nabavom kamiona.


No, iako je sud odbio ispitati nove svjedoke suđenje uskoro neće biti dovršeno jer je Uskok uz zahtjev za izuzećem suca Horvatovića, o čemu će odlučivati predsjednik suda, najavio i izmjenu optužnice.


Novi »činjenični opis« tužitelji će objaviti na raspravi u petak, nakon čega će se optuženici ponovno morati izjašnjavati o krivnji.


Bivši ministar koji je nakon obrane preuzeo resor unutarnjih poslova je tijekom cijelog postupka odbacivao optužbe da je 39 Ivecovih vojnih kamiona platio čak 10,2 milijuna kuna više od cijene što ju je na poništenom natječaju ponudila tvrtka »MAN Importer«, kao i nagađanja da je »razlika« završila u HDZ-ovom »crnom fondu«. Od početka je tvrdio da je žrtva političkog progona bivšeg predsjednika Mesića te da MAN-ovi kamioni nisu udovoljavali NATO standardima.


Rončević i Bačić ponovno su sjeli na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda krajem svibnja, jer je Vrhovni sud ukinuo prvu presudu kojom su zbog nabave vojnih kamiona nepravomoćno osuđeni na četiri, odnosno dvije godine zatvora.