Oštetili državni proračun

Uskok pokrenuo istragu protiv bivše ministrice i zamjenika: Zlatar Violić i Šipuš za osobne potrebe podizali gotovinu s računa ministarstva

Hina

Arhiva NL

Arhiva NL

 Šipuš je plaćao privatne troškove za sebe i bliske mu osobe u ukupnom iznosu od najmanje 84.996 kuna



Uskok je pokrenuo istragu protiv bivše ministrice kulture Andreje Zlatar Violić i njezinog zamjenika a kasnije i ministra Berislava Šipuša tereteći ih da su za osobne potrebe podizali gotovinu s računa ministarstva koji su kasnije beskamatno vraćali, čime su državni proračun oštetili za dvjetotinjak tisuća kuna.


 Bivšu ministricu koja je zbog te afere u ožujku 2015. podnijela ostavku, Uskok tereti da je protivno odluci Vlade o uvjetima korištenja poslovnih kreditnih kartica od ožujka 2012. do ožujka 2015. godine za osobne potrebe podigla najmanje 146.201 kuna, koji iznos je beskamatno koristila vraćajući ga obročno, obustavama na plaći i uplatama gotovine u blagajnu.


 Terete je i da je korištenjem poslovnih kreditnih kartica Ministarstva kulture i davanjem naloga za sačinjavanje narudžbenica dobavljačima-ugostiteljskim objektima, plaćala privatne troškove jela, pića i cigareta za sebe i bliske joj osobe u raznim ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj i inozemstvu.




 Time je, navodi Uskok na svojim internetskim stranicama,  ostvarila nepripadnu imovinsku korist od najmanje 108.633 kuna za koliko je oštetila državni proračun.


 Šipuša pak terete da je kao njezin zamjenikom, a potom i ministar kulture, od srpnja 2012. do travnja 2015. za osobne potrebe podigao najmanje 19.972 kuna, koji je beskamatno koristio.


 Osim toga je poslovnim kreditnim karticama u raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu plaćao privatne troškove za sebe i bliske mu osobe u ukupnom iznosu od najmanje 84.996 kuna.


 Šipuš je dio tako korištenog novca vratio višekratnim obustavama na plaći i uplatama gotovine u blagajnu, dok je za najmanje 89.000 kuna ostvario nepripadnu imovinsku korist, za koliko je oštetio državni proračun Republike Hrvatsku.