Afera Facebook

Uprava KBC-a Split zatražila očitovanje dvoje prozvanih liječnika

Hina

Uprava splitskog Kliničkog bolničkog centra (KBC) u ponedjeljak je najavila da će povjernstvo KBC-a tražiti očitovanje Hrvoja Tomasovića i Ivane Rosenzweig Jukić o tekstu koji je prošlog tjedna objavio portal Index, u kojem se navodi da su se njih dvoje putem Facebooka dogovarali o uzimanju mita od pacijenata oboljelih od karcinoma i njegovu međusobnu podjelu.»KBC Split neće čekati već će putem Povjerenstva za unutarnji nadzor žurno tražiti očitovanje od Tomasovića i Rosenzweig Jukić,« navodi se u priopćenju sanacijskog upravitelja Nikole Kolje Poljaka koji ističe kako on i ravnateljstvo bolnice imaju »nultu toleranciju za koruptivne radnje«. »Ovakva prepiska je, malo reći, degutantna, ali prije pokretanja bilo kakvih postupaka prema bilo kome od najveće je važnosti utvrditi vjerodostojnost objavljene prepiske«, navodi Poljak te naglašava kako za utvrđivanje autentičnosti bilo kakve prepiske postoje institucije koje se time bave i koje bi trebale donijeti procjenu o tome, kao i procjeniti je li počinjeno kazneno djelo.Poljak je također uputio primjedbu piscu članka na portalu Index u kojem se navodi da se KBC Split često naziva i »Klinički grobnički centar«. »Nikada do sada nisam čuo da se tako naziva ova bolnica, a ovakvo izrugivanje sa stožernom zdravstvenom ustanovom južne Hrvatske za mene i sve djelatnike KBC-a Split je najblaže rečeno uvredljivo«, poručio je Poljak.

Sve dobro što svakodnevno rade djelatnici KBC-a Split daleko nadilazi takvo vrijeđanje. »KBC Split je bio i ostaje temeljna zdravstvena ustanova, čije stručno osoblje trajno pruža najsloženiju zdravstvenu skrb i dijagnostičko-terapeutske postupke, i odgovorno tvrdimo da su naši pacijenti potpuno sigurni«, kaže Poljak.


Nakon Indexova objavljivanja teksta u kojem je objavljen preslik navodne prepiske putem Faceboka u kojoj se dvoje liječnika splitskog KBC-a dogovara o uzimanju i podjeli mita od pacijenata, jedan od prozvanih liječnika Hrvoje Tomasović oštro je opovrgnuo takve navode tvrdeći da je to »konstuirani medijski pamflet koji podsjeća na komunistička vremena«.


Tomasović je protiv autora teksta, indexova novinara Vojislava Mazzocca, podnio kaznenu prijavu policiji, te je najavio da će podnijeti kaznenu prijavu i Državnom odvjetništvu.