Obitelj Salpietro

Uoči presude Horvatinčiću djeca poginulih Talijana uputila potresno pismo. Pročitajte

Portal Novilist.hr

Photo Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Photo Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Mi tražimo da istina izađe na vidjelo. Nadamo se da će Hrvatska postati sigurnije mjesto, pišu Federico i Gaia Salpietro



ŠIBENIK Nakon što su prošlog tjedna na šibenskom Općinskom sudu iznesene završne riječi na trećem suđenju poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću, u srijedu 13. ožujka očekuje se presuda za pomorsku nesreću u kojoj je 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro.


Horvatinčić je tog kolovoza na njihovu jedrilicu naletio svojim gliserom ploveći u akvatoriju Šibenika.


Dan uoči presude medijima su se emotivnim e-mailom na engleskom jeziku obratili sin i kći poginulog para, Federico i Gaia Salpietro, javlja Dnevnik.hr.




Njihovo pismo u slobodnom prijevodu prenosimo u cijelosti.


“Prošlo je osam godina. Proteklih osam godina, bili smo prisiljeni suočavati se s najtužnijim događajem u našim životima i to zahvaljujući ekstremno dugom suđenju.


Proteklih osam godina ogorčeni smo nevjerojatnom strategijom obrane koja je počela kao snažna ofenziva i psihološko nasilje.


Proteklih osam godina prisustvovali smo nizu saslušanja, čuli razne presude, nosili se s izvještajima tehničkih i medicinskih vještaka, dali nebrojne intervjue međunarodnim medijima, razgovarali s hrvatskim, talijanskim i europskim parlamentima, sastajali se i telefonski razgovarali s političarima, veleposlanstvima, konzulatima i nebrojeno se puta sastali s našim odvjetnicima.


Proteklih osam godina smo izloženi snazi laži koja je suprotstavljena neprocjenjivoj važnosti dostojanstva i čovječnosti.


Prije osam godina osjetili smo se potpuno samima usred Jadranskog mora, gdje su tog utorka ujutro preminuli naši otac i majka.


Nadamo se da ćemo, nakon sutrašnje presude, konačno naći siguran dok.


Nadamo se da će nas odvesti prema svjetlijoj budućnosti, s mnogo više čovječnosti.


Mi tražimo da istina izađe na vidjelo. Nadamo se da će Hrvatska postati sigurnije mjesto.


Zaista smo zahvalni svima onima koji su u ovom slučaju svoj posao odradili profesionalno kao i svima ostalima koji su za nas imali lijepe riječi i ustrajali na pozitivnom stavu svih ovih godina.


Svi to zaslužujemo.


Federico i Gaia Salpietro”