Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 3n
Sutra: 27° 31° 2
18. lipnja 2018.
Posljednji, alo očito ključni svjedok

Umirovljeni general Markač: Rasvjetljavanje zločina u Gruborima otežali pripadnici UN-a

Mladen Markač / Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / SIBENSKI LIST / CROPIX
Mladen Markač / Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / SIBENSKI LIST / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 3. prosinac 2013. u 17:34 2013-12-03T17:34:16+01:00

Prema Markačevom mišljenju rasvjetljavanje zločina u Gruborima otežali su pripadnici UN-ovih snaga koji su u selo otišli bez hrvatskih istražitelja i na neki način kontaminirali mjesto događaja

ZAGREB - Umirovljeni general Mladen Markač pojavio se na Županijskom sudu u Zagrebu kao posljednji, ali očito ključni svjedok u istrazi protiv Željka Sačića, ratnog načelnika Sektora specijalne policije osumnjičenog za sudjelovanje u ratnom zločinu u Gruborima gdje 25. kolovoza 1995. godine ubijeno šest srpskih civila. 

Je li Markač definitivno raspleo dilemu oko onoga što o vlastitoj ulozi u "slučaju Grubori" iznose Sačić i Josip Ćelić, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko u operaciji "Oluja Obruč" za sada nije poznato jer je ovaj dio istrage tajan. Kao što smo pisali Ćelić je u sudskom procesu što se zbog zločina u Gruborima vodi protiv bivših pripadnika ATJ Lučko Frane Drlje i Bože krajine "optužio" Sačića da mu je naredio da piše lažno izvješće o provedenoj akciji čišćenja terena, dok Sačić od početka rasplitanja ovog mračnog ratnog slučaja tvrdi kako je tražio od Ćelića da provjeri što se u Gruborima doista dogodilo. 

Markač, koji je u to vrijeme bio zapovjednik specijalne policije, i nije bio na samom terenu, skloniji je vjerovati Sačiću, jer je ovaj i ranije iz ratnih dana slovio kao čovjek koji je inzistirao na poštivanju svih konvencija i ratnih pravila. Prema Markačevom mišljenju rasvjetljavanje zločina u Gruborima otežali su pripadnici UN-ovih snaga koji su u selo otišli bez hrvatskih istražitelja i na neki način kontaminirali mjesto događaja. 

Sada je na potezu Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu koje mora odlučiti hoće li nastaviti kazneni progon Sačića. 

Markač će pak uskoro dobiti priliku svjedočiti i na suđenju Drlji i Krajini.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka