Razbijena dva narko lanca

Uhićena 22 dilera: Policija presjekla mrežu trgovine heroinom u Rijeci i Istri

Fiore Vežnaver

Istražitelji sumnjiče supružnike Andreja Butkovića (36) i Katarinu Gonev (24) iz Pule da su organizirali lanac prodaje narkotika, dok je Puljanin Elvis Kujek (43) mozak druge narko-piramide



RIJEKA » Velika istraga koju je koordinirao USKOK, a angažirani su djelatnici policije Istarske i Primorsko-goranske županije, kao i još nekoliko županija, rezultirala je uhićenjem čak 22 osobe koje su sumnjiči da su bili dio organizirane mreže dobave, skladištenja i prodaje droge; heroina i marihuane. Jutros prije 8 sati privedeni su sucu istrage.



  Andrej Butković (36) iz Rojnića (Barban)  Katarina Gonev (24) iz Pule  Elvis Kujek (43) iz Pule  Albent Jusufi (25) iz Rijeke  Maliće Mutiši (25) iz Rijeke  Goran Miličić (35) iz Poreča  Lina Steblaj Miličić (33) iz Pule  Osman Ibrahimović (27) iz Pule  Dragana Ibrahimović (26) iz Pule  Tomislav Živalj (33) iz Zadra  Ana Živalj (33) iz Zadra  Alen Mihovilović (31) iz Pule  Saša Vezmar (41) iz Pule  Edvard Rovis (40) iz Pule  Danijel Banković (32) iz Pule  Samir Ferizi (48) iz Rijeke  Vesna Ferizi (44) iz Rijeke  Alija Sulejman (22) iz Rijeke  Ramadan Sulejman (37) iz Rijeke  Hamza Jusufi (28) iz Rijeke  Turhan Ibrahimi (23) iz Rijeke  Dauta Ibrahimi (21) iz Rijeke


  Zasad se objavljuju samo osnovne odrednice slučaja, istražitelji ne obznanjuju još identitet osumnjičenih, no neslužbeno se saznaje da su u lisicama završili osumnjičeni koji su iz Rijeke, Pule, Poreča i Zadra. Izvori bliski istrazi tvrde kako istražitelji smatraju da su »mozgovi« dviju narkopiramida troje Istrana: nevjenčani supružnici Andrej Butković (36) i Katarina Gonev (24), Puljani s adresom u Rojnićima kod Barbana, te Elvis Kujek (43) iz Pule. Butković i Gonev se sumnjiče da su organizirali jedno zločinačko udruženje, a Kujek drugo. Ostalih 19 uhićenih tereti se da su bili prodavači droge.




  Prema neslužbenim najavama, danas bi se trebalo odlučiti o njihovom smještanju u pritvor, USKOK je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv 16 okrivljenika.


Uigrani tim


Istraga koju je otvorio USKOK dovela je do sumnji da su prvu dilersku mrežu organizirali Puljani Butković i Gonev, te u zajedničko djelovanje od studenog 2011. do prosinca ove godine uključili 17 dilera koji su činili karike narkolanca. Radi krijumčarenja te prodaje heroina i marihuane u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj i Varaždinskoj županiji, Andrej Butković i Katarina Gonev su financirali i nabavljali veće količine te droge i dopremali je u Pulu na tajne lokacije, kao i u njihove stanove u Puli i Rojnićima, tvrdi optužba, koja par tereti da su zatim drogu osobno ili uz pomoć kušača i pomagača miješali, vagali i pakirali u manje paketiće od 5 do 100 grama. Tako prepakiranu drogu osobno su prodavali i distribuirali ostalim članovima narkolanca.


  Za devet njihovih dilera vežu se inkriminacije da su preuzeli radi daljnje prodaje barem kilogram heroina i manju količinu marihuane. Izvori bliski istrazi navode da su istražitelji utvrdili da su paketić heroina od 20 grama plaćali 3.000 kuna, dok bi, primjerice, onaj od 100 grama stajao 16 do 18 tisuća kuna. Drogu su potom miješali s drugim supstancama kako bi je bilo više, vagali i prepakiravali u manje paketiće, koje bi dalje dilalo šestoro dilera.



Dio uhićenih ima adresu u romskom naselju na riječkoj Rujevici, na čijem su ulazu u utorak više sati stajali pripadnici Interventne policije s »dugim« oružjem. Po svemu sudeći, bili su podrška kolegama dok je u tijeku bila akcija uhićivanja ljudi za koje se sumnja da su bili članovi velike narkomreže.



Stalne mušterije


Istražitelji su došli do imena niza kupaca, a koliko se može saznati, kupac-rekorder heroina jest Riječanin koji je drogu kupio u najmanje 70 navrata, te potrošio na taj opijat više od 40 tisuća kuna. Nešto manju svotu, ali također više od 40 tisuća kuna, dao je još jedan kupac iz riječke regije koji je heroin preko ovog lanca nabavio u najmanje 40 navrata.


  Istraga u koordinaciji USKOK-a dovela je do saznanja da su neki dileri kupovali drogu od Butkovića i Gonev kako bi dalje prodavali drogu točno na određenim područjima: Poreču, Pazinu, Matuljima, Puli i Zadru.



U inkriminirajuće slučajeve švercanja droge istražitelje su povezali i dvije manje zapljene droge na cesti kod tunela Učka što su se dogodile u prvoj polovici ove godine. U siječnju je zaustavljena »toyota yaris« rent-a-cara, a tada je kod dvojice nižerangiranih članova dilerske mreže nađeno manja količina heroina i marihuane. Krajem travnja je u posuđenom »mercedesu« također zaustavljeno dvoje članova narkolanca, a otkriveno je da imaju nešto više droge, pedesetak grama heroina i 90-ak grama marihuane.



  Teške su inkriminacije protiv Puljanina Elvisa Kujeka, koji se tereti da je organizirao zločinačko udruženje radi dilanja heroina u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Njegovo djelovanje s one strane zakona istražitelji smještaju u razdoblje od rujna ove godine do posljednjih dana. U dilersku mrežu uključio je šest osoba. On je nabavljao, skladištio i pakirao heroin, pa i sam ga prodavao. Članovi njegovog narkolanca dilali su drogu posebno u Puli i Poreču, ali i izvan tih gradova. Među dilerima optužba posebno akcentira Osmana Ibrahimovića i njegovu suprugu Draganu, tereteći ih da su u stanu miješali i prepakiravali drogu te ju dalje prodavali svojim kupcima.