Višestruko osuđivani kriminalac pritvoren i zbog seksualnog delikta

Uhićen zbog sumnje da je mjesec dana premlaćivao i silovao zatočenu Riječanku

Šarlota Brnčić

Djevojka te noći nije imala gdje spavati, pa ju je Sinan Neziri (32) iz Rijeke pozvao u svoju kuću, gdje ju je zatočio i tijekom mjesec dana više puta silovao. Prethodno bi je drogirao i tukao da slomi njezin otpor 



RIJEKA - Pod sumnjom da je lišio slobode, drogirao i više puta silovao Riječanku u dvadesetim godinama, uhićen je i pritvoren 32-godišnji Sinan Neziri iz Rijeke.


Ukupno se sumnjiči za četiri kaznena djela i to silovanje, protupravno oduzimanje slobode, zlouporabu opojnih droga i krađu u pokušaju, a upravo je ta krađa u koju se upustio u utorak navečer bila presudna za djevojčino oslobađanje. Kako je Neziri zatečen na djelu, u stanu kojeg je mislio okrasti, djevojka je iskoristila priliku i pobjegla. Seksualni delikt odmah je prijavila policiji pa su se optužbe na Nezirijev račun učetverostručile. 


  Neziri je nakon završetka krim-obrade jučer prijepodne najprije doveden na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci. Kada je ugledao kameru našeg fotoreportera počeo je glasno negodovati i vikati »Što me slikaš« te je u par navrata i policijske inspektore glasno zapitkivao »Zašto me ovi slikaju.« 


 Visoka jamčevina




Držao se kao da ništa nije učinio, a u jednom trenutku je, vjerojatno misleći na žrtvu, rekao »Gdje joj je srce?« Ispitivala ga je zamjenica županijske državne odvjetnice Tea Radovani, a kako neslužbeno saznajemo Neziri se branio šutnjom. Samo sat kasnije doveden je i pred sutkinju istrage riječkog Županijskog suda, Kseniju Zorc, koja je prihvatila prijedlog ŽDO-a i odredila mu jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela. Određena je i visina jamstva kojim se može zamijeniti pritvor i to u iznosu od 200 tisuća kuna. 



Žrtva je uspjela osloboditi se i pobjeći zahvaljujući spletu sretnih okolnosti; činjenici da se Neziri prije tri dana odlučio upustiti u krađu u stanu u Ulici Ivana Ćikovića Belog. Imao je sreće jer su vrata bila nezaključana, no taman kad je počeo tražiti što će ukrasti, našao se licem u lice s vlasnikom. Uskoro je po njega stigla i policija, a kako je zadržan u policijskoj postaji na ispitivanju i nije se vratio kući, žrtva je iskoristila odsutnost i pobjegla. Upućeni u slučaj navode nam kako bi Neziri bio pritvoren i da je u pitanju bila samo krađa jer se radi o višestruko prijavljivanoj i osuđivanoj osobi kako zbog imovinskih delikata tako i zbog droge. 



 Iz PU primorsko-goranske kratko nam je priopćeno kako je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjakom iz Rijeke zbog više kaznenih djela koja je počinio u razdoblju od 27. listopada do 27. studenog 2012. godine. Istraživanjem je utvrđeno da je na štetu ženske osobe s područja Rijeke počinio kazneno djelo silovanja i protupravnog oduzimanja slobode. Također, i da se prijavljuje zbog zlouporabe opojnih droga i krađe u pokušaju odjevnih predmeta i obuće na štetu 56-godišnjeg Riječanina. 


 Kobni susret


S obzirom na delikatnost slučaja, kao i zbog zaštite žrtve, nije nam priopćeno više informacija, no prema našim neslužbenim izvorima, Neziri i žrtva bili su poznanici koji su se sreli pred restoranom »Index« u Krešimirovoj ulici. Navodno se djevojka našla u teškoj životnoj situaciji, nije imala gdje spavati, a Neziri joj je ponudio smještaj kod sebe. No ubrzo se ta naizgled dobronamjerna ponuda za djevojku pretvorila u noćnu moru. 



Prijavljen je i za protupravno oduzimanje slobode djevojci jer ju je protiv volje držao u svojoj kući i nije joj dozvoljavao da se udalji osim ako on nije bio prisutan. Nevjerojatno zvuči podatak da su izgleda u kući svo vrijeme bili i njegovi roditelji koji su zatvarali oči pred nasiljem i dopuštali da njihov sin to i dalje radi.



  Neslužbeno saznajemo da se Neziri sumnjiči da je Riječanku u posljednjih mjesec dana u više navrata, upotrijebivši silu i prijeteći joj, prisilio na spolni odnos. Djevojci je prijetio da će je ubiti, tukao ju je po cijelom tijelu, a da stvar bude gora nije se na nju obrušio samo rukama nego i nogama. Slomio joj je svaki otpor ne samo prijetnjama i fizičkom snagom već ju je prije odnosa prisiljavao i da šmrkanjem konzumira smrvljene tablete suboxona zbog čega je prijavljen i za zlouporabu droga. Ne čudi da je kod sebe imao suboxon jer je, kako nam govore neslužbeni izvori, ovisnik koji je na terapiji odvikavanja.