Ante Markulin u pritvoru

Uhićen šef bande koja je napala vlasnika restorana u Hvaru

Mario Matana

Zanimljivo, Marijan Lekaj je nakon ispitivanja pušten, iako je naručio i platio napad, dok su četvorica izvršitelja završili iza rešetaka.



SPLIT U obiteljskoj kući u Hrvacama uhvaćen je i šef “zaštitarske skupine” koja je početkom tjedna napala vlasnika restorana u Hvaru: Ante Markulin (30) nakon ispitivanja pred Državnim odvjetništvom poslan je u istražni zatvor, kako ne bi utjecao na svjedoke te zbog opasnosti od ponavljanja djela, a može izaći na slobodu ukoliko uplati jamčevinu u iznosu od 250 tisuća kuna.


U međuvremenu se situacija u Hvaru, gdje je proteklih nekoliko dana bilo izuzetno napeto, smirila. Netrpeljivost koja dulje vremena vlada u gradu eskalirala je u ponedjeljak navečer. Skupina mladića upala je u restoran Marinero te su pretukli vlasnika Franu Žuvelu (30) i porazbijali inventar. Policija je ubrzo uhvatila organizatore i izvršitelje napada: za poticanje je kazneno prijavljen Marijan Lekaj (40), državljanin Srbije sa stalnim prebivalištem u RH, iz pekarske obitelji koja na Hvaru drži nekoliko pekarnica i trgovina, a koji je prema kaznenoj prijavi Markulinu platio deset tisuća kuna kako bi napao Žuvelu.


Pekarnica obitelji Lekaj se naime nalazi na putu prema restoranu Marinero – cjelonoćna prodaja pekarskih proizvoda te gajbe postavljene na ulici ometale su normalno poslovanje Marinera. U ponedjeljak je, čini se Žuvela nešto prigovorio Lekaju oko tih “prepreka”, a ovaj je već imao angažirane “zaštitare” iz Sinja. Markulin je zajedno s četvoricom svojim kompanjona ubrzo uletio u restoran i napao Franu Žuvelu, lakše ga ozlijedivši pošto se brojni šavovi i hematomi pravnom terminologijom svrstavaju u tu kategoriju, makar je sve moglo završiti puno gore.




Nakon napada su Sinjani pobjegli, a mještani su znajući i prije policije o čemu i o kome je riječ, te sumnjajući da će organi reda išta poduzeti, sami krenuli u potragu za Lekajevima i njihovim “batinašima”. Pronašli su ih u Hvaru i napali, no policijska patrola je spriječila teže posljedice – jedan od policajaca je pucao u zrak iz pištolja, isto kao što je koju minutu kasnije njegov kolega morao koristiti suzavac tijekom privođenja Lekaja i trojice Sinjana u policijsku postaju. Prijetio je naime pravi linč. Idućih dana se nastavio bojkot trgovina obitelji Lekaj, okupljeni Hvarani tvrde kako im već godinama nitko ne može stati na kraj. Na otok je poslana interventna policija, no u međuvremenu je na smirivanje tenzija pozvao i sam Frane Žuvela. Kaže da ovakvi izgredi i cijelo stanje, pred sezonu i u gradu punom turista koji sa čuđenjem sve gledaju, nikome ne odgovara. Navodno je upravo sa Žuvelom, prije uhićenja, kontaktirao i sam Markulin, u tih nekoliko minuta je čini se i dogovoreno “primirje”.


Zanimljivo, Marijan Lekaj je nakon ispitivanja pušten, iako je naručio i platio napad, dok su četvorica izvršitelja završili iza rešetaka. Policija još traga za 29-godišnjakom, petim članom ekipe za zaštitu koje su angažirali Lekajevi. Markulin je već imao problema sa zakonom zbog sličnih nedjela, prije nekoliko godina, dok je radio kao redar u sinjskim diskotekama, posudio je novac maloljetniku pa ga potom kamatario.