Slučaj Mamić

Uhićen po međunarodnoj tjeralici: Mamićev odvjetnik očekuje da BiH neće udovoljiti zahtjevu Hrvatske za izručenjem

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

"Ukoliko se radi o predmetu koji je nedavno presuđen u Hrvatskoj, tj. 6. lipnja ove godine, smatramo da nema osnove da se prihvati zamolba Republike Hrvatske vezano za izručenje s obzirom na odredbe Sporazuma za pružanje međunarodne pravne pomoći", rekao je Rajić za Hinu.



MOSTAR – Zdravko Rajić, odvjetnik Zdravka Mamića, koji je nešto prije podneva uhićen u Međugorju po međunarodnoj tjeralici, izjavio je za Hinu da ne postoji temelj da se Mamić izruči Hrvatskoj.


Navodeći kako obrana još uvijek nema informaciju po kojim inkriminacijama je uhićen Mamić, odvjetnik Rajić je pojasnio kako će se tijekom dana održati sudsko ročište na Sudu BiH o zahtjevu Hrvatske za njegovim izručenjem.


“Ukoliko se radi o predmetu koji je nedavno presuđen u Hrvatskoj, tj. 6. lipnja ove godine, smatramo da nema osnove da se prihvati zamolba Republike Hrvatske vezano za izručenje s obzirom na odredbe Sporazuma za pružanje međunarodne pravne pomoći”, rekao je Rajić za Hinu.




Pojasnio je da se odredbe toga sporazuma ne mogu retroaktivno primjenjivati.


“S obzirom da se ugovor o međunarodnoj pravnoj pomoći ne može retroaktivno primjenjivati očekujemo povoljan ishod”, dodao je odvjetnik.


Iz Suda BiH su pojasili za Hinu da još uvijek ‘nije zakazano ročište u odnosu na Zdravka Mamića’. Najavili su da će javnost o ishodu tog sudskog ročišta biti informirana putem priopćenja.



Dinamov savjetnik i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić izjavio je za portal Klix u BiH da će se pred Sudom BiH u Sarajevu izjasniti protiv izručenja Republici Hrvatskoj.


“Ja ću se na sudu izjasniti, reći tko sam, što sam i gdje sam. I to je to, vraćam se nazad”, rekao je Mamić u telefonskom razgovoru dok je s pripadnicima državne policijske agencije SIPA-e putovao prema Sarajevu.


Pojasnio je da očekuje da će biti pušten na slobodu nakon sudskog ročišta. Mamić je naveo kako je očekivao dolazak pripadnika policije.


“Ljudi koji su me došli privesti su se lijepo predstavili i sve je proteklo u redu. Ja sam im rekao da sam ih očekivao. To zna cijela nacija, moraju me identificirati jer je raspisana tjeralica”, rekao je Mamić za Klix.


Pripadnici državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su nešto prije podneva u Međugorju savjetnika GNK Dinama Zdravka Mamića po međunarodnoj tjeralici koju su za njim raspisale vlasti Republike Hrvatske. Prema proceduri, za Mamića će Sud BiH utvrditi posjeduje li bosanskohercegovačko državljanstvo, te će se on izjasniti protivi li se izručenju Hrvatskoj.


Njegov odvjetnik Zdravko Rajić rekao je da smatra kako se Mamića ne može izručiti Hrvatskoj jer se za ovaj slučaj ne može retroaktivno primijeniti Sporazum o međunarodnoj pravnoj pomoći između dviju država.



Pripadnici državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su nešto prije podneva u Međugorju savjetnika GNK Dinama Zdravka Mamića po međunarodnoj tjeralici koju su za njim raspisale vlasti Republike Hrvatske. Prema proceduri, za Mamića će Sud BiH utvrditi posjeduje li bosanskohercegovačko državljanstvo, te će se on izjasniti protivi li se izručenju Hrvatskoj. Mamić je u nekoliko javnih istupa rekao da ne želi ići u zatvor u Hrvatskoj.


Zdravko Mamić je prošlog tjedna zajedno s još tri osobe proglašen krivim te je nepravomoćno osuđen na 6 godina i šest mjeseci zatvora zbog toga što je oštetio Dinamo i hrvatski proračun. Mamić se dan prije izricanja presude sklonio u Međugorje. Županijski sud u Osijeku je nakon toga izdao nalog Policijskoj upravi osječko-baranjskoj da za njim raspiše domaću i međunarodnu tjeralicu.