'Pao' na Rudešu

Uhićen Ante Roso organizator krvave pljačke FINA-e 2005.

Vanja Vesić

Bio je u bijegu od prosinca 2011. kada je uhićen njegov dotadašnji suradnik Ivan Boršić, izbjegavši višegodišnju kaznu zatvora



ZAGREB Odbjegli Ante Roso (45), osuđen u odsutnosti za krvavu pljačku Fine u rujnu 2005. godine uhićen je u petak oko podneva na zagrebačkom Rudešu, potvrdila je policija.


Bio je u bijegu od prosinca 2011. kada je uhićen njegov dotadašnji suradnik Ivan Boršić, izbjegavši višegodišnju kaznu zatvora. Navodno, Roso je bio organizator pljačke, no, upravo ga je spomenuti suradnik kasnije htio ubiti. Podsjećamo, u pljački su ubijeni zaštitari Sokol Marića Drago Renar i Stipe Mušar. Boršić je pak naručio Rosinu likvidaciju i angažirao Ivicu Štrka, kompanjona iz pljačkaških pohoda. Plan je bio likvidirati Rosu na Zagrebačkom Velesajmu, no plan se izjalovio a Roso je ostao živ. Istražitelji su ubrzo uhitili Boršića i Štrka zbog pokušaja ubojstva. Boršić je sve ispričao istražiteljima i priznao da je sudjelovao u organizaciji pljačke Fine u zagrebačkoj Zvonimirovoj ulici.


Ubrzo su uhićeni i drugi članovi bande, a Boršić je kao glavnog igrača označio upravo Rosu. Roso je od tada bio u bijegu. Špekuliralo se da se skriva u Španjolskoj. Dubravko Žugelj, Ivan Tucman, Ivic Štrk,




Anto Roso i Ivan Boršić te još nekoliko osoba koje su se teretile u drugim razbojništvima u prosincu 2012. osuđeni su na Županijskom sudu u Zagrebu zbog pljačke FINA-e na ukupno 93 i pol godine zatvora. No presuda je jednim dijelom poništena te je određeno da suđenje počne ispočetka. Vrhovni sud potvrdio je kazne Boršiću i Štrku koji su osuđeni na po 10 godina zatvora, Ivanu Tucmanu, inače Boršićevu bratiću, koji je osuđen na četiri godine zatvora te Draženu Elčiću na šest godina. Postupak se sada vodi protiv Dubravka Žugelja, Jurice Tumpaka, Fehka Imamovića i Maria Palića, te Anti Rosi.