Presudio sebi

Ubojstvo u Dalju: Ubio suprugu pa skočio u Dunav

Siniša Kožul

Beživotno tijelo Milomirke Lalić pronađeno je u kući u Dalju / Foto Marko Mrkonjić/PIXSELL

Beživotno tijelo Milomirke Lalić pronađeno je u kući u Dalju / Foto Marko Mrkonjić/PIXSELL

Ranko Lalić ubio je suprugu Milomirku prošlog tjedna, a njegovo tijelo pronađeno je nakon tri dana na desnoj obali Dunava u Borovu. Policija pretpostavlja da je suicid izvršio nekoliko sati nakon ubojstva



Daljac Ranko Lalić nekoliko sati nakon ubojstva supruge Milomirke Lalić, oduzeo si je život skokom u Dunav. Stravično ubojstvo u Ulici Josipa Astaloša 100 u Dalju zbilo se između srijede i četvrtka, a beživotno golo tijelo Milomirke pronađeno je u četvrtak u prijepodnevnim satima. Odmah je pozvana policija s kojom je u suradnji na mjestu zločina obavio očevid zamjenik županijskog državnog odvjetništva.



Lelu su susjedi posljednji put vidjeli u srijedu oko 13 sati. Iste večeri su joj kucali na vrata, no nitko nije otvorio, a vrata su bila zaključana i pred njih je, u dnu, stavljena cigla. Pokušali su je pozvati i telefonom, no ni ona ni Ranko se nisu javljali. Kako je ni u četvrtak ujutro nisu pronašli, susjedi su, smnjajući da se Leli nešto dogodilo, pozvali policiju. Jedan od susjeda je uz pomoć policije ušao u kuću kroz otvoreni prozor i pronašao mrtvu ženu.



Obiteljsko nasilje




– Nakon očevida započelo se s nizom dokaznih radnji i postojala je osnovana sumnja da je 52-godišnjak počinio ovo kazneno djelo. Tri dana, 14., 15. i 16. srpnja, policajci su sa potražnim psom i patrolnim čamcima tražili supruga 46-godišnjakinje sve dok u subotu oko 10.30 sati policajci PU vukovarsko-srijemske nisu pronašli beživotno muško tijelo na desnoj obali Dunava u Borovu i izvijestili nas o tome – kazao je Tomislav Gall, voditelj Službe općeg kriminaliteta u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj na jučerašnjoj konferenciji za novinare.


Kako je dodao Gall, na tijelu ubijene žene pronađeno je obdukcijom više reznih i ubodnih rana. Pretpostavlja se da je Ranko skočio u Dunav vrlo brzo nakon što je ubio Milomirku.


– Njegovo tijelo pronađeno je u dosta lošem stanju, no smatramo da je izvršio suicid 5 ili 6 sati nakon ubojstva, kazao je Tomislav Gall i dodao da će osječko-baranjska policija o pronalasku ubojice i cijelom slučaju pisanim putem izvijestiti osječko Županijsko državno odvjetništvo. Na upit novinara je li policija dolazila u kuću Lalićevih, Gall je to potvrdio.


– Imali smo postupanja 2014. i 2015. godine zbog nasilja u obitelji, odnosno nasilja prema supruzi – kazao je Gall i dodao da se Ranko Lalić od 2006. godine liječio u psihijatrijskim ustanovama zbog težeg duševnog poremećaja.


Nakon što je ubojica pronađen, Daljci mogu odahnuti, jer su se svi bojali da bi mogao napasti i njih. Neke je i napadao kada nije uzimao propisane lijekove, a kada bi uzimao terapiju bio je miran i nije nikoga dirao.


Motiv nepoznat


Milomirka je u selu bila poznata pod nadimkom Lela i o njoj su svi imali samo riječi hvale, uvijek je svima pomagala koliko je mogla, a u posljednje vrijeme mučilo bi je što je Ranko često šutio. Međutim, kazao joj je da je dobro, što očito nije bila istina.


Iako se kod svakog zločina najčešće traži motiv, u ovom slučaju, čini se, on nikada neće biti poznat.


– Kad imate osobu s takvim duševnim smetnjama, motiv je jako teško utvrditi. Najvažnije je u ovom trenutku da je počinitelj pronađen – kazao je voditelj Službe općeg kriminaliteta u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj.