Horor u ulici Milana Rustanbega

Ubojstvo i samoubojstvo na Škurinjama: Ljubavni trokut okončan u krvi?

Slavica Kleva

Čula se galama, potom pucnji. Žena sva izvan sebe izašla je na hodnik zgrade u Ulici Milana Rustanbega 17 i zapomagala; »Mrtav je, mrtav je moj Ive«. Ubijeni je imao 83 godine, a njegov ubojica 70 godina



RIJEKA » Galama, povici, vrisak pa pucnjevi odjeknuli su prizemnim stanom u Ulici Milana Rustanbega na broju 17 na Škurinjama sinoć nešto prije 18 sati. Prva dojava policiji stigla je nesuvislo i nerazumljivo, osoba s druge strane telefonske žice govorila je o ranjavanju, no dolaskom prve policijske ophodnje na spomenutu adresu potvrđene su crne slutnje. U stanu su ležala dva mrtva tijela, dok je ženska osoba okrvavljene glave V.M. (51) vikala i besciljno lutala po hodnicima stambene zgrade. Pozvana je Hitna pomoć koja ništa nije mogla učiniti za dvojicu muškaraca.



   U pratnji policije V.M. je prije samog početka krim- očevida odvedena na kriminalističko istraživanje u policijsku postaju, nakon što joj je liječnička ekipa Hitne pomoći ukazala prvu pomoć, odnosno obradila površinsku ranu na čelu. Ova žena bi svakako mogla odgovoriti na veći broj pitanja i nedoumica koje su sinoć još bile neotkrivene.





   Nedugo nakon događaja stigla je očevidna ekipa kriminalističke policije PU primorsko-goranske, načelnik sektora krim-policije Željko Krunež, voditelj službe općeg kriminaliteta Robert Tomac, a očevidom je rukovodio zamjenik županijskog državnog odvjetnika Doris Hrast. Nedugo nakon tužitelja, ekipi se pridružio i liječnik sudske medicine dr. Dražen Cuculić.


Susjedi u šoku


U očekivanju prvih informacija o čemu se zapravo radilo i što se dogodilo, jedna od susjeda prestrašena razvojem događaja opisala nam je susret s V.M. netom nakon što je ova izašla iz prizemnog stana u kojem su ležala dva tijela.


   Ne mogu vam ja opisati tu vrisku i galamu koja se čula iz njihova stana, rekla nam je susjeda. Ja sam čekala drugu susjedu da mi dođe u posjet, kada se odjednom pred mojim vratima stvorila V.M. i počela vikati »Ajme meni, Ive mi je mrtav!« Kako ženo pobogu mrtav?!, Što se dogodilo, mislila sam možda mu je pozlilo. Upitala ja susjedu da kako to misli mrtav, ali ona mi nije ništa odgovorila već se ponovo spustila stepenicama prema svom stanu, veli susjeda i nastavlja još uvijek u šoku.


   – Nisam ja u prvi trenutak niti pomislila da buka koju sam čula, neposredno prije galame iz njihova stana, da su to zapravo pucnji, nastavila je žena. Pitala sam i svog muža da li je i on čuo čudnu buku, a on mi odgovara da sigurno istovaraju drva ispred kuće. Otvorila sam prozor i doista vidjela hrpu istovarenog ogrjevnog drva, pa sam pomislila da je suprug u pravu. No, sad mi je jasno da to što sam čula da su bili pucnji.


   Oko 20.30 sati ispred stambene zgrade je izašao tužitelj Doris Hrast te okupljenim novinarima objasnio da će očevid trajati cijelu noć, no ukratko nam je rekao da je riječ o ubojstvu i samoubojstvu.


Ljubav i vino


Ubijen je muškarac rođen 1931. godine, a muškarac koji ga je ustrijelio (rođen 1944. godine), počinio je nakon toga suicid. Ubojstvo i samoubojstvo je izvršeno pištoljem, kratko je rekao Hrast.


   Neslužbeno doznajemo da je V.M. živjela s ubijenim 83-godišnjakom u izvanbračnoj vezi, a ubojica, koji stanuje relativno blizu, na Drenovi, često je svraćao kod njih u stan, ali ne toliko zbog ubijenog, više ga je zanimala njegova daleko mlađa družica. Da li je točno da u pozadini ubojstva stoji ljubomora, odnosno ljubavni trokut, bit će poznato i utvrđeno nakon detaljnog očevida i ispitanih svih okolnosti ovog krvavog događaja u predvečerje petka. Je li svemu kumovao i alkohol, što nam je susjeda dala nagovijestiti zbog niza prijašnjih incidenata i problema s pićem koje je znala imati V.M. , provjerit će istraga.