Počelo suđenje

Ubojica s Rastočina ne osjeća se krivim: “Bio je pripadnik građevinske mafije koja je nastojala ljudima oduzeti stanove”

Hina

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Na današnjemu prvom ročištu prikazane su snimke nadzornih kamera u neboderu na kojima se vidi početak fizičkog sukoba u dizalu te pucnjava u Lakičevića nakon što je iz njega izišao



Na Županijskome sudu u Rijeci u ponedjeljak je pred sudskim vijećem kojim predsjeda sutkinja Ika Šarić počelo suđenje 74-godišnjem Vinku Peteku za ubojstvo u srpnju prošle godine 20 godina mlađeg susjeda na ulazu u neboder na Rastočinama u Rijeci, gdje su živjeli.


Petek je optužen da je 5. srpnja 2016. navečer u dizalu izazvao verbalni i fizički sukob s 54-godišnjim susjedom Vladimirom Lakičevićem, nakon čega ga je u prizemlju zgrade ubio s više hitaca iz pištolja.


 Petek se na početku suđenja očitovao da se ne osjeća krivim, navodeći da je Lakičević bio “pripadnik građevinske mafije koja je nastojala ljudima oduzeti stanove”.




 Iskaz su dale sudske vještakinje koje su utvrdile kako Petek ima teške duševne smetnje, to jest da boluje od psihotičnih i paranoidnih poremećaja. Kako nije uzimao propisanu terapiju nakon prve dijagnoze, bolest se očito intenzivirala.


 Svjedočila je udovica ubijenoga, koja je rekla da su se susjedski odnosi s Petekom pogoršali posljednjih nekoliko godina, otkako je počeo tvrditi da ga prate tajne službe te da mu drugi stanari nebodera žele nauditi. Rekla je da je to postalo uznemirujuće ta da su ga muž i ona počeli izbjegavati. U međuvremenu se dogodio i fizički sukob Peteka i Lakičevića, dodala je.


 Još je nekoliko susjeda svjedočilo o problemima s Petekom, prijetnjama i uvredama koje im je upućivao te sukobima s njim zato što je hranio golubove na svojem balkonu i higijenskih problemima s tim u vezi.


 Na današnjemu prvom ročištu prikazane su snimke nadzornih kamera u neboderu na kojima se vidi početak fizičkog sukoba u dizalu te pucnjava u Lakičevića nakon što je iz njega izišao.