Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. veljače 2020.
Jezivi zločin u Senju

Ubojica iz senjskog diska uplatio je novac za pogreb obitelji svoje žrtve. Vraćen mu je

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 16. srpanj 2019. u 7:09 2019-07-16T07:09:21+02:00

Nastavak suđenja zakazan je za kraj kolovoza, kada bi u sudnici trebao biti saslušan i psiholog koji je sudjelovao u izradi nalaza psihijatrijskog vještačenja nad Tomljanovićem

RIJEKA - Ubijeni redar Tomislav Lopac, kojeg je napadač sa šest metaka pogodio, sudeći po oštećenjima na njegovoj odjeći, pucajući s tri udaljenosti, od 40 do 130 centimetara, ustrijeljen je »u dinamici«. Bio u pokretu ili ustrijeljeni redar ili napadač, a moguće i obojica.

Potvrdio je to jučer balistički vještak Damir Tomašek, dajući dopunu svog nalaza u nastavku suđenja za stravični oružani obračun u senjskom diskoklubu Konoba u rujnu 2017. godine, kada je ubijen 38-godišnji redar Tomislav Lopac, a teško ranjena dvojica gostiju lokala, Tin Rončević (28) i Josip Mesić (29) iz Senja. Sudi se Ivanu Tomljanoviću (57) iz Senja, kojem prijeti kazna od 50 godina zatvora zbog optužbe da je trojicu ustrijelio iz bezobzirne osvete, jer je smatrao da su oni odgovorni za to što je u diskoklubu ismijan, a Mesić ga je, po optužbi, i udario nogom u stražnjicu kada se Tomljanović »gurao« u njihovo društvo, smješteno u separeu.

Jezivi zločin dogodio se nakon što se Tomljanović u zoru vratio u diskoklub s pištoljem i revolverom, te zapucao iz dvaju oružja. Balistički vještak je još u svom prvom nalazu ustvrdio da je pucano upravo iz pištolja i revolvera što su Tomljanoviću oduzeti nakon zločina. Iz pištolja je ispaljeno najmanje pet metaka, a iz revolvera najmanje i dokazano tri, iako je u bubnju »Smith & Wessona« nađeno šest čahura. Vještak je ocijenio da je 1.566 komada metaka zaplijenjenih od Tomljanovića moguće ispaliti iz pištolja i revolvera kojim je ustrijelio trojicu, dok se ostatak do ukupno 2.235 metaka oduzetih ubojici može ispaliti iz pušaka oduzetih Tomljanoviću ili iz drugog takvog oružja. Svo streljivo može se tretirati i kao lovačko streljivo (Tomljanović za sebe kaže da je lovac, op. n.).

Ekspert za balistiku

Sutkinja Ika Šarić tražila je od balističara da posebno objasni kako je utvrdio da je po jednom mehaničkom oštećenju na majici Tomislava Lopca da je u njega pucano s udaljenosti od 120-130 centimetara, što je rezultiralo ustrijelom trbušne stijenke, te po oštećenju na leđnoj strani majice da je pucano s udaljenosti od 40-60 centimetara.

– Procjene udaljenosti pucanja rade se na način da se iz oružja ispaljuju hici u komade bijele tkanine, na koje se onda provodi Walkerov test. Udaljenosti su u razmaku po deset centimetara, pa se dobije mapa rasporeda čestica baruta – objasnio je balističar Tomašek, dodajući da se nakon toga slika rasporeda čestica na temelju probnog pucanja uspoređuje s rezultatima Walkerovog testa. Ekspert za balistiku je kazao da je krajnji domet barutnih čestica kod pucanja iz Tomljanovićevog pištolja »HS« i revolvera »Smith & Wesson« oko metar i pol. Odvjetnike optuženog zanimalo je i kako se utvrđuje udaljenost pucanja kada tijelo nije pokriveno odjećom i koliki je uopće domet barutnih čestica.

– Protivim se svim vještačenim udaljenostima pucanja, ni jedna udaljenost nije vjerodostojna. Po tome što je vještak rekao da barutne čestice imaju domet do metar i pol, ispada da su njegova vještačenja lažirana i nerealna. Ne slažem se ni s jednim vještačenjem, ni udaljenošću. Ovakvo vještačenje sramota je za Centar za kriminalastička vještačenja Ivan Vučetić – obrušio se optuženi Ivan Tomljanović nakon što mu je sutkinja dala riječ i mogućnost da postavlja pitanja i iznese primjedbe na nalaz glavnog balističkog vještaka u zagrebačkom centru za vještačenja.

Čemu ta pitanja?!

Tomljanović je najprije balističkom ekspertu postavio niz pitanja oko više vrsta streljiva, tražeći odgovore oko brzine i kinetičke energije.

– Ali, enciklopedija kaže da nije 570, nego 500 džula – konstatirao je Tomljanović, nezadovoljan jednim odgovorom vještaka. Tomljanović je tražio, uz ostalo, odgovore na to da li je neko streljivo uobičajeno za kratku cijev i kakvo je rasipanje barutnih čestica kada se gađa u metu udaljenu, recimo, četiri metra.

– Čemu ta pitanja?! – prekinula ga je u jednom trenutku sutkinja Ika Šarić. – Ubijeni Lopac zadobio je šest ozljeda, Rončević tri rane, a Mesić jednu. To su bitne činjenice. Kakav je smisao pitanja koliku kinetičku energiju imaju sva ta streljiva za koja pitate?

– Mene zanima da li je ostatak kinetičke energije bio dovoljan da ošteti zid nakon prostrijela natkoljenice žrtve – odgovorio je Tomljanović, koji je nakon toga odustao od pitanja o kinetičkoj energiji, ali je ostao u domeni enciklopedijskog propitkivanja, prije no što je krenuo s primjedbama.

– Kao najveći primjer da udaljenost pucanja nije vjerodostojno utvrđena jest slučaj prostrijela majice Mesića, gdje je vještak utvrdio udaljenost od 1,2 do 1,3 metra. To je potpuno nerealno, kad znamo da je i sam Mesić rekao da sam pucao sa sedam-osam metara. Nerealne su i sve druge udaljenosti pucanja – ustvrdio je Tomljanović. –

Vještak je lijepo i uvjerljivo ispričao o pucanju u bijelo platno, ali u ovom slučaju to stvarno nije uvjerljivo – konstatirao je Tomljanović, koji je ranije u svojoj obrani na suđenju naveo da je u kritičnim trenucima, kada je prvi put opalio iz revolvera, izgubio svijest i da se više ničega ne sjeća, do trenutka dok nad njim nije vidio čovjeka koji ga je savladao nakon zločina.

Nastavak suđenja zakazan je za kraj kolovoza, kada bi u sudnici trebao biti saslušan i psiholog koji je sudjelovao u izradi nalaza psihijatrijskog vještačenja nad Tomljanovićem.

Tomljanovićevi odvjetnici u spis su jučer priložili dokaz da je optuženik u travnju ove godine platio oko 14,5 tisuća kuna na račun supruge ubijenog na ime troškova pogreba Tomislava Lopca. No, nakon toga je u sudnici ustao odvjetnik obitelji ubijenog koji je naveo da ima dokaz i dopis kako je taj iznos novca krajem svibnja vraćen, upućen jednom od Tomljanovićevih odvjetnika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.