Zločin star 23 godine ipak bez kazne

Ubojica iz Kružne neće iza rešetaka: zastara “pojela” devet godina zatvora

Fiore Vežnaver

Goran Grozdanić zvani Guliver je 4. listopada 1991. godine ispred riječkog kluba smrtno ranio Sinišu Novakovića i ranio još jednog mladića. Godinama je bio nedostupan hrvatskoj pravdi a kako je prošlo 20 godina od pravomoćnosti presude obustavljeno je izvršenje kazne



RIJEKA Goran Grozdanić (43), zvani Guliver – s posljednjim sudu poznatim prebivalištem na riječkom Školjiću – nikad neće morati odslužiti devet godina zatvora zbog ubojstva jednog i pokušaja ubojstva drugog mladića, zbog zločina što se dogodio prije 23 godine. Naime, kaznu bivšem Riječaninu, godinama nedostupnog hrvatskim policijsko-pravosudnim tijelima, »pojela« je apsolutna zastara izvršenja kazne zatvora. Zastara je nastupila jer je prošlo 20 godina od pravomoćnosti presude, kazne koju je u konačnici donio Vrhovni sud Hrvatske. Riječki Županijski sud je zato morao donijeti rješenje da se obustavlja izvršenje kazne zatvora.


 Zločin se dogodio 4. listopada 1991. godine, oko 21 sat, u Kružnoj ulici u Rijeci, ispred kluba Palach. Tada je Goran Grozdanić imao 20 godina. Istraga i suđenje su pokazali da je Grozdanić najprije napao i nožem od 17,5 centimetara lakše ranio prvog mladića, Predraga Š., a onda teško ranio Sinišu Novakovića, kojem je na grudima zadao ubodnu ranu dubine deset centimetara. Nesretni Novaković je dvadesetak dana kasnije preminuo u bolnici.


 Sudsko rasplitanje slučaja, što se vodilo u sudnici riječkog Županijskog suda, pokazalo je da je pred Palachom Grozdanić najprije nekoliko puta zamahnuo nožem prema Predragu Š., ali je on uspio izbjeći teže ozljeđivanje. Tijekom tog napada Grozdaniću je s leđa prišao jedan od prisutnih, uhvativši ga za desnu ruku u kojoj je držao nož. No, Grozdanić se uspio oduprijeti i, unatoč tome, ponovo krenuo prema Predragu Š. koji je u prijašnjem napadu zadobio posjekotinu na ruci. U tim trenucima napadaču s nožem je prišao Siniša Novaković i zadobio smrtonosnu ozljedu…




Grozdaniću se sudilo u odsutnosti, bio je u pritvoru od noći u kojoj se dogodio zločin do sredine prosinca 1991. godine, ali mu se poslije izgubio trag. Nakon okončanog suđenja riječki Županijski sud mu je izrekao kaznu od deset godina zatvora za ubojstvo i pokušaj ubojstva. No, krajem ožujka 1994. godine Vrhovni sud mu je smanjio kaznu za godinu dana. Tri mjeseca kasnije riječki Županijski sud pokrenuo je postupak izvršavanja kazne. Ali, Grozdanić i dalje nije bio dostupan hrvatskim pravosudnim tijelima, izdana je tjeralica za njim, no ona do danas nije dala rezultata. Na koncu je stigla sudska odluka nakon koje se Grozdanić može vratiti u Hrvatsku bez bojazni da bi mogao završiti u zatvoru.