Viši sud izrekao kaznu

Ubojica Tijane Jurić iz Subotice kažnjen s 40 godina zatvora

Hina

Foto Blic.rs

Foto Blic.rs

Viši sud u Subotici Đuriću je za pokušaj silovanja jednoglasno izrekao kaznu od 12 godina, a za teško ubojstvo maloljetnice još 40 godina, pa mu je, kao maksimalna kazna koju poznaje srbijansko zakonodavstvo, izrečena zbirna kazna od 40 godina zatvora



SUBOTICA  Osumnjičenome za prošlogodišnju otmicu, pokušaj silovanja i ubojstvo maloljetnice iz Subotice, koji je potresao Vojvodinu i Srbiju Draganu Đuriću iz Surčina, izrečena je u ponedjeljak maksimalna kazna od 40 godina zatvora.


Viši sud u Subotici Đuriću je za pokušaj silovanja jednoglasno izrekao kaznu od 12 godina, a za teško ubojstvo maloljetnice još 40 godina, pa mu je, kao maksimalna kazna koju poznaje srbijansko zakonodavstvo, izrečena zbirna kazna od 40 godina zatvora.


Tijana Jurić (15) je posljednji put živa viđena 26. srpnja prošle godine u mjestu Bajmok, pored Subotice, gdje bila u posjetu baki i djedu.




Oko ponoći na periferiji mjesta nađeni su predmeti koji su joj pripadali poslije čega je počela 13-to dnevna potraga u koju su se osim srbijanske, uključili mađarska policija, Europol i Interpol.


Nađena je šezdesetak kilometara od mjesta nestanka, u rupi u okolici Sombora gdje ju Dragan Đurić zakopao nakon što ju je ubio.


Sutkinja Gordana Kojić je u obrazloženju presude Višega suda navela da je tijekom izvođenja dokaza nepobitno utvrđeno da je optuženi počinio djela za koja ga optužnica tereti, te da ne može prihvatiti tezu obrane da je počinio djelo »pokušaj silovanja sa smrtnim ishodom« za koje je zaprijećena kazna od 20 godina zatvora.


Sud se, prema njezinim riječima, pri izricanju presude nije rukovodio utjecajem javnosti, već »uvjerenjem da se svrha kažnjavanja može postići samo izricanjem maksimalne zatvorske kazne«, jer je dokazano da je »Tijana bila bespomoćna, da je trpjela strah i bol najvećeg intenziteta«, a da je optuženi pokazao bezobzirnost.


»Donijeta je jedina presuda kakvoj sam se i nadao. Pravda nikada neće biti zadovoljena, ali je pravosuđe u Srbiji dokazalo da je u stanju kazniti počinitelje najtežih kaznenih djela nad djecom i tako spriječi da se nekome nešto slično desi«, rekao je Tijanin otac Igor Jurić nakon izricanja presude.


Odvjetnik Dragana Đurića najavio je da će uložiti žalbu na prvostupanjsku presudu Višega suda u Subotici.