Vrhovni sud ukinuo presudu

Ubio u samoobrani? Keseroviću će se opet suditi za ubojstvo Mirka Bibića

Ico Mikuličić

Vrhovni sud usvojio je žalbu obrane Huse Keserovića, te naložio riječkom sudu da pomnije rasvijetli detalje vezane uz tvrdnju da je do ubojstva došlo u prekoračenju nužne obrane



RIJEKA » Kontroverznom riječkom poduzetniku Husi Keseroviću (56) ponovno će se suditi za ubojstvo poduzetnika Mirka Bibića (44) na riječkoj zaobilaznici 2008. Keserović je na prvom suđenju bio osuđen na četiri i pol godine zatvora jer je riječki sud zaključio da je to bilo ubojstvo na mah. Tada nije prihvaćena Keserovićeva tvrdnja da se radilo o ubojstvu u prekoračenju nužne obrane i da se branio od napada Bibića koji ga je »proganjao« po zaobilaznici. 


  Nakon presude žalili su se i obrana i optužba. Tužitelji su tražili još strožu kaznu, a obrana novo suđenje i preciznije utvrđivanje pojedinih detalja tragičnog događaja. Žalba koju su napisali advokati Milenko Škrlec i Adnan Rizvić sad je usvojena i Vrhovni sud je poništio prvu presudu i odredio novo suđenje. 


 Rasvijetliti detalje


Po mišljenju Vrhovnog suda, prvostupanjski sud treba s još kritičnosti razmotriti sve elemente kompliciranog i tragičnog »prometnog« sukoba koji bi mogao kriti, za kaznu, još pravno važnih nijansi. Posebno se traži da se detaljnije razjasne tanke granice između ubojstva na mah, ubojstva u prekoračenju nužne obrane i sličnih kaznenih djela. Te da se preispita ponašanja žrtve i ubojice te pojedinačni doprinos svakog pa i žrtve. 





Huso Keserović je za vrijeme dok se vodio ovaj postupak, doživio obiteljsku tragediju u kojoj je ubijen njegov sin Alen a teško je ranjen drugi sin Suad. Njegovi sinovi sukobili su se s klupskim redarom iz Matulja Draženom Vukšićem. 


  I tu je u pitanju slično kazneno djelo i u dugom suđenju sve se vrtilo između tanke granice samoobrane i ubojstva. Keserovići tvrde da je to ubojstvo ali je na koncu optuženi oslobođen. U slučaju Huse Keserovića slučaj je obrnut.



  Treba razjasniti je li to ipak ubojstvo na mah kao što tvrde tužitelji ili nešto pravno i kažnjivo možda još i blaže. Suci višeg suda smatraju da se radi o vrlo složenom slučaju i da treba rasvijetliti još više detalja tragedije. Čak se traži i da se još bolje razjasni mogućnost da je Keserović ubio Bilića braneći se od napada. 


  Tužitelji su i dalje uvjereni da je to ubojstvo na mah i smatraju da je Keserović zaslužio i veću kaznu. Obrana tvrdi da se Keserović samo branio od napada dok je sjedio u automobilu i slučajno nožem kojim je mahao u obrani tragično zakačio žrtvu u karotidu.


Na prvom suđenju je zaključeno da je u prometu došlo do banalnog prometnog sukobljavanja koje je preraslo u tragediju. Mirko Bibić je nakon nekog prometnog ometanja, za upravljačem »mercedesa« slijedio Keserovića, u njegovu »mercedesu«, ometajući ga svjetlima i sirenom. Na koncu ga je prestigao i prepriječio mu put kod Martinkovca, blizu raskrižja kod tvrtke »Keramika promet«. Tu je obična prometna svađa, kakve obično završe pogrdama, prerasla u tragediju. 


 Snažna prepast


Bibić je ljutit izašao iz automobila, psujući i prijeteći, prišao Keserovićevu automobilu te gurnuo ruku unutra prema Keseroviću. Po vještacima je na prvom suđenju prihvaćeno da je tada Keserović zbog snažnog uzbuđenja i prepasti dohvatio džepni nož na rasklapanje, dužine oštrice osam centimetara, i kroz otvoreni prozor zamahnuo prema Bibiću i na žalost nanio mu je fatalnu ozljedu u vrat od kojoj je ranjeni podlegao šest dana kasnije u bolnici. 


  Iz psihijatrijskih nalaza zaključeno je da se radi o takvoj razdraženosti i prepasti, da je ubojstvo počinjeno na mah. No obrana okrivljenika je smtrala da je to još blaže djelo prekoračenja nužne obrane. No sud je ocijenio da je Keserović nožem zadao napadačku ranu, ubod je bio u karotidu. Prilikom odmjeravanja kazne, sud je Keseroviću uzeo u obzir olakotne okolnosti; smanjenu ubrojivost u vrijeme delikta, neosuđivanost i djelomično priznanje djela. Otegotne okolnosti nije bilo. Vidjet ćemo što će utvrditi novo suđenje.