Dignuta optužnica

‘Ubij ga, upucaj ga’: Zbog vatrenog obračuna na blagdan Svih svetih u Rijeci na sud će sin i – majka

Slavica Kleva

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Podizanje optužnice zamjenice Županijske državne odvjetnice epilog je krvavog i vatrenog okršaja članova obitelji Šnajder i Grublješić koji se na riječkim ulicama dogodio 1. studenog prošle godine



RIJEKA Protiv 20-godišnjeg Vedrana Šnajdera Županijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu zbog dva kaznena djela pokušaja ubojstva, dok je protiv njegove majke, 37-godišnje Katice Brajković, optužnica podignuta zbog pomaganja u pokušaju dvostrukog ubojstva. Šnajder je optužen i za dva kaznena djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom i sredstvom.


Podizanje optužnice zamjenice Županijske državne odvjetnice epilog je krvavog i vatrenog okršaja članova dviju obitelji, Šnajder i Grublješić, koji se na riječkim ulicama dogodio 1. studenog prošle godine.


Događaj kojim se terete sin i majka započeo je tog dana oko 11.45 sati, kada su se vozeći u BMW-u 320, kojim je upravljala Katica Brajković, zatekli negdje pored benzinske crpke na Turniću. Ugledali su Zvonka Grublješića s kojim Vedran Šnajder nije u dobrim odnosima pa u trenutku kad je majka zaustavila vozilo, iz torbice je izvadila pištolj i dala ga sinu Vedranu koji je u namjeri da liši života Zvonka Grublješića repetirao pištolj i uperio ga u njegovom smjeru. Grublješić je bio okružen s više osoba koje su mu pomagale u otklanjanju kvara na njegovom automobilu. No, kada je vidio Šnajdera s uperenim pištoljem koji je pritom vikao da će ga ubiti, Zvonko Grublješić se dao u bijeg oko benzinske crpke, a Šnajder trčao za njim. U tom trenutku jedan od okupljenih u društvu, E. Z., dao je svoj automobil BMW 318 Zvonku Grublješiću kojim je on pobjegao.


Ispalio tri metka




U međuvremenu je Katica Brajković vozilom odvezla Šnajdera do Potoka i zaustavila automobil jer je vidjela da se iza njih zaustavilo vozilo u kojem su se nalazili Zvonko Grublješić i Davor Grublješić. Šnajder je izašao iz automobila i iz pištolja ispalio najmanje tri zrna u vjetrobransko staklo BMW-a 318, ali srećom uslijed proklizavanja streljiva po vjetrobranskom staklu izostala je smrtna posljedica. Na žalost, jedno ispaljeno zrno ipak je probilo blatobran i hladnjak motora, odbilo se i pogodilo djevojku M. P. koja se nalazila iza automobila.


Potom je Šnajder ponovo sjeo u automobil, majka ga je ponovo vozila i to u smjeru Osječke ulice i negdje pored kućnog broja 14 ona je zaustavila automobil nasred ceste. Šnajder je ponovo izašao iz automobila i zapucao u smjeru Zvonka Grublješića koji je također u tom trenutku izašao iz automobila, usred odvijanja prometa. Ispalio je najmaje četiri metka i pritom Davoru Grublješiću nanio teške ozljede – dvije prostrijelne rane lijeve i desne potkoljenice s višestrukim prijelomom desne koljenične i lisne kosti te dvije prostrijelne rane lijeve i desne natkoljenice. Ranjeni Davor Grublješić vratio se u automobil zajedno sa Zvonkom Grublješićem, a Šnajder je, došavši do njihovog automobila, kroz otvoreno prozorsko staklo ciljao pištoljem u glavu Davora Grublješića. Povukao je obarač, ali pištolj nije opalio.


No, nastavio je s povlačenjem zatvarača pištolja kako bi pokušao pucati, no metak nije izletio. U tom trenutku je Zvonko Grublješić autom odjurio u smjeru Škurinja pa je, kako tvrdi tužitelj, smrtna posljedica izostala.


Obračun na cesti


Podsjetimo, ovaj krvavi obračun događao se nasred ceste, nadomak lokala u komu je sjedio veći broj gostiju, a bilo je na terasi i majki s djecom i trudnica.


ekoliko je zrna ispaljeno u pravcu lokala i na vanjskom dijelu natkrivene terase, čime je ugrožena sigurnost posjetitelja. Očevidom je pronađeno zrno i više čahura.


Prilikom ispitivanja na tužilaštvu Katica Brajković je priznala da su se odnosi između obitelji Grublješić i Šnajder pogoršali nakon događaja koji se zbio u lipnju prošle godine, četiri mjeseca prije ovog obračuna, kad su njezina sina Vedrana u frizerskom salonu ozlijedili Zvonko Grublješić i još dvije osobe. »Od tada smo primali prijeteće poruke od obitelji Grublješić«, kazala je između ostalog optužena.



Na Općinskom sudu u svibnju je zakazano suđenje, a nakon spajanja dvaju kaznenih predmeta u jedinstveni postupak, protiv optuženih Davora Grublješića, Dejana Grublješića, Mate Šnajdera, Jasmina Šnajdera, Zvonka Grublješića, Mikija Šnajdera i Marija Đorđevića zbog kaznenog djela protiv života i tijela nanošenjem teške tjelesne ozljede. Riječ je o događaju iz rujna 2015. godine koji se zbio nadomak skretanja za »Lovorku Kukanić«. Bez ikakva povoda optuženici su izvukli iz automobila nesretnog čovjeka koji se vozio s djetetom i suprugom. Nije stigao ni reagirati, a kamoli se obraniti. Nakon što je dobio prvi udarac u glavu, pao je na kolnik, a optuženici su ga počeli udarati, uglavnom u predjelu glave. Nesretan čovjek bio je na JIL-u KBC-a četiri dana, jedva izvukao živu glavu s nebrojenim brojem fraktura lubanje. Ni danas ne zna što je bio razlog napada, a na suđenju će se utvrđivati kaznena dogovornost svih optuženika.



S druge strane, ozlijeđeni Grublješić je kazao da mu je oko podneva tog dana 1. studenog došao brat Zvonko uplakan i ustrašen, kazavši da je došlo do incidenta kod benzinske crpke na Turniću i da ga je Vedran Šnajder ganjao oko pumpe pokušavajući ga ubiti. Zaustavili su se, kaže, automobilom na Potoku jer im je Vedranov brat koji je vozio iza njih blendao svjetlima da stanu.


»Nemoj pucati«


– Vedranov brat i ja pokušali smo razgovarati i mirno popričati, ali je prišao Vedran s pištoljem. I tada je došlo do pucnjave, ja sam sjeo s bratom Zvonkom u auto i krenuli smo u pravcu Škurinja, kući. Kad je u Osječkoj ulici Vedran izašao iz svog automobila, nismo mogli pobjeći jer je bila zaustavljena kolona vozila s obje strane i ja sam mu viknuo: »Nemoj pucati, dolje si pogodio M. P.«, a njegova majka Katica Brajković je vikala: »Ubij ga, upucaj ga«. Pogodio me u noge, brat mi je pomogao da sjednem na suvozačevo mjesto, a Šnajder je došao do prozorskog stakla našeg auta i uperio mi pištolj u glavu. Zvonko je u međuvremenu uspio upaliti auto i pobjegli smo u smjeru Škurinja, na zaobilaznicu pa na Hitni trakt KBC-a Sušak – dio je iskaza ozlijeđenog Davora Grublješića.


Tijekom istrage pregledan je i sadržaj DVD-a, snimki nadzornih videokamera s benzinske postaje Turnić, gdje se vidi da optuženi Vedran Šnajder trči s pištoljem za Zvonkom Grublješićem, potom naguravanje više osoba, među kojima je i optuženi Vedran Šnajder.Izvanraspravno vijeće Županijskog suda produljilo je istražni zatvor Vedranu Šnajderu.