Nezadovoljni presudom

USKOK: Presuda riječkim dilerima protivna zakonu, Ustavu i međunarodnoj konvenciji

Hina

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Sajonara Čulina, koja je zastupala tužiteljstvo u tom slučaju, najavila je da će se na presudu žaliti na svim osnovama, i na oslobađajući i na osuđujući dio.



USKOK će se žaliti na današnju nepravomoćnu presudu riječkim preprodavačima droge, a odluku kojom se Stjepan Prnjat i članovi njegove obitelji oslobađaju optužbi za prikrivanje novca »zarađenog« od preprodaje droge smatraju suprotnom zakonu, Ustavu i međunarodnoj konvenciji.


Sutkinja riječkoga Županijskog suda Ika Šarić osudila je zbog preprodaje kokaina i heroina Milana Štifanića na pet i pol godina zatvora i Dalibora Šilića na četiri godine, no odbacila je USKOK-ovu optužbu protiv Stjepana Prnjata i članova njegove obitelji zbog pranja novca.


Zamjenica ravnatelja USKOK-a Sajonara Čulina, koja je zastupala tužiteljstvo u tom slučaju, najavila je da će se na presudu žaliti na svim osnovama, i na oslobađajući i na osuđujući dio.




Ocijenila da je odluka sudskog vijeća kojim se Stjepan Prnjat i članovi njegove obitelji oslobađaju optužbi za prikrivanje novca stečenog od preprodaje droge suprotna Kaznenom zakonu, Ustavu pa i međunarodnoj konvenciji Vijeća Europe o pranju, traganju, privremenom oduzimanju i oduzimanju prihoda stečenoga kažnjivim djelom i o financiranju terorizma.


Nesporno je da su optuženici trgovali velikim količinama droge, a zbog toga je Prnjat i osuđen u Italiji, gdje služi zatvorsku kaznu od deset godina i osam mjeseci. Prnjat nije nigdje radio, nikad nije prijavljivao porez ni prihod, kao ni njegova supruga, te je pogrešno utvrđeno da novac koji su posjedovali on i članovi njegove obitelji ne potječe od kažnjivog djela zloporabe droge, rekla je za Hinu Sajonara Čulina.


Po procjeni USKOK-a, Prnjat je »oprao« više od osam milijuna eura. Kupio je vilu u Ičićima, stan u Lovranu, automobil porsche i jahtu te držao gotovo milijun eura u sefovima banaka, utvrdio je USKOK koji traži da se utvrđena svota oduzme.


Nepravomoćnom presudom oslobođeni su i članovi njegove obitelji koji su na svoje račune položili više od tri milijuna eura.


Za pranje novca bio je optužen i Milan Štifanić, i to zbog kupnje zemljišta i kuća u Istri, ali i on je oslobođen optužbi za to djelo. Njega je USKOK teretio da je trgovanjem drogom stekao 5,35 milijuna eura.Obrazlažući presudu sutkinja je rekla kako USKOK ničim nije dokazao da novac potječe od trgovine drogom