Sporna bušotina

UGROZIO GRAĐANE Vlasnik zgrade u Vodicama kazneno prijavljen zbog onečišćenja vode

Hina

Foto Duško Jaramaz / PIXSELL

Foto Duško Jaramaz / PIXSELL

Iz šibenskog poduzeća Vodovod i odvodnja u ponedjeljak su izvijestili da je voda sada ispravna za piće, a vodička gradonačelnica Nelka Tomić zaključila da je tjedan dana bez vode donijelo veliku štetu turističkom imidžu Vodica



Zbog onečišćenja vode u Vodicama policija će kazneno prijaviti Zorana Josipovića (37), investitora i vlasnika zgrade u Prvićkoj ulici, koji je kopanjem bušotine za vodu u dvorištu spojio podzemnu vodu na vodoopskrbni sustav zgrade i tako ugrozio pitku vodu većeg broja građana, doznaje se u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj.


Za kazneno djelo onečišćenja okoliša iz nehaja prijeti mu i do dvije godine zatvora, doznaje se nakon provedenog kriminalističkog istraživanja u vodičkoj policijskoj postaji.


Utvrđeno je da je osumnjičeni u svojstvu investitora i vlasnika zgrade u Vodicama, u Prvićkoj ulici tijekom 2016. godine naručio kopanje bušotine za vodu u dvorištu zgrade, te je iza vodnog mjerila spojio podzemnu vodu na vodoopskrbni sustav zgrade.




‘Nadalje je utvrđeno da je pumpa koja podzemnu vodu tlači u sustav podešena na tlak od 4 bara, što je puno više od tlaka u vodovodnim cijevima, pa je došlo do povrata te vode u obrnutom smjeru’, kažu u policiji.


Podzemna voda je, dakle, ušla u gradski vodoopskrbni sustav jer se zbog razlika u tlaku probila u suprotnom smjeru kroz vodomjer zgrade, na koji način je osumnjičeni protivno propisima u znatnoj mjeri ugrozio kakvoću vode, odnosno zdravlje ljudi na tom području, pojasnili su u policiji, koja će protiv 37-godišnjaka podnijeti kaznenu prijavu šibenskom Općinskom državnom odvjetništvu.


Iz šibenskog poduzeća Vodovod i odvodnja u ponedjeljak su izvijestili da je voda sada ispravna za piće, a vodička gradonačelnica Nelka Tomić zaključila da je tjedan dana bez vode donijelo veliku štetu turističkom imidžu Vodica.


Srećom, nitko od Vodičana nije zbog zagađene vode tijekom tog razdoblja završio u bolnici niti je itko od turista zbog te situacije napustio grad, dodala je.