Nesvakidašnja iznuda

UCJENA PUTEM WEB STRANICE Iznuđivači bivšeg vlasnika Kokola dobili po godinu dana zatvora

Slavica Kleva

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Bivša radnica lokala Edina Kapetanović, koja je dobila otkaz, rekla je bratu da njezin gazda ima puno novaca i treba naći modus kako ga opelješiti i na neki mu se način osvetiti. Povezala se s Tonijem Bakotom



Osam i pol godina od događaja i šest i pol godina od početka sudskog procesa pred vijećem sutkinje Mladenke Paro Rudić nepravomoćno su osuđeni 44-godišnja Edina Kapetanović iz Raba, njezin brat, 48-godišnji Edin Kapetanović, 39-godišnji Toni Bakota iz Splita i 42-godišnji Rabljanin Petar Lupić zbog pokušaja iznude riječkog ugostitelja, tadašnjeg vlasnika picerije Kokolo.


Svi su osuđeni na po jednu godinu zatvora, osim četvrtooptuženog Lupića kojemu je zatvorska kazna od godine dana zamijenjena radom za opće dobro. Jedan dan zatvora zamijenit će mu se s dva sata rada i, kako je predsjednica vijeća naglasila, ukoliko se ne bude pridržavao odredbi po kojima će raditi za opće dobro, ići će u zatvor.


– Krivi ste za iznudu u pokušaju, kako vas je Općinsko državno odvjetništvo i teretilo. Sud je zaključio da ste počinili ovo kazneno djelo i da je svatko od vas imao ulogu u počinjenju u pokušaju, s obzirom na to da vas je u daljnjim namjerama spriječila policija. Svjesno ste ušli u kazneno djelo sa željom da ga i počinite. Kazna zatvora za to djelo može se izreći od jedne do osam godina zatvora, ali je sud vodio računa o svim olakotnim i otegotnim okolnostima. Osim proteka vremena, drugooptuženi Edin Kapetanović, trećeoptuženi Toni Bakota i četvrtooptuženi Petar Lupić do sada su neosuđivane osobe, Edini Kapetanović je ranija osuđivanost otegotna okolnost, dok joj je olakotna činjenica da je majka maloljetnog djeteta. Olakotna okolnost za Lupića je činjenica da je priznao nedjelo pa je stoga vijeće svima izreklo najblažu kaznu.





Prvi pokušaj zakazivanja rasprave četvorki nije bio uspješan. Bilo je to 7. prosinca 2010. godine. Već početkom iduće godine Bakota traži izuzeće svih sudaca Općinskog i Županijskog suda u Rijeci, što je dodatno odužilo odvijanje suđenja. Nakon što je Vrhovni sud odbio izuzeće, treći pokušaj suđenja zbio se krajem svibnja 2012. godine, ali ga je »minirao« branitelj četvrtooptuženog zbog spriječenosti. I tako unedogled. Bolest odvjetnika, nedolazak prvooptužene, pa njezino dovođenje, pa otkazivanje punomoći braniteljima, pa ponovo spriječenost nekog od branitelja, pa otkazi punomoći braniteljima, sve su to razlozi koji su dodatno otežavali redovno odvijanje sudskog postupka. U međuvremenu je stigao i naputak, stav Vrhovnog suda, da se svi predmeti u kojima nije donesena presuda imaju voditi po odredbama novog Zakona o kaznenom postupku iz 2008. godine pa je postupak krenuo ispočetka. Tek sredinom svibnja 2014. godine počinje »ozbiljan« rad, predsjednici vijeća odriješene su ruke, sudi se po novim odredbama i dobiva se na kontinuitetu rasprava.



Ucjena vlasnika


– Pisanu presudu dobit ćete u roku od 15 dana u kojem vremenu imate pravo žalbe – obratila se predsjednica vijeća okupljenima, a na izricanju presude bili su prisutni odvjetnik Marko Kuvač koji je zastupao Edina Kapetanovića i Slavko Milardović u ime prvooptužene Edine Kapetanović.


Sestri i bratu Kapetanović u kaznu zatvora uračunava se vrijeme provedeno u pritvoru, od 22. prosinca 2008. godine do 18. veljače 2009. godine, kao i Petru Lupiću koji je također proveo dva mjeseca u pritvoru, naglasila je sutkinja, oduzevši osuđenima prijenosna računala i mobitele do pravomoćnosti presude kada će se i uništiti. Dužni su nadoknaditi sudski paušal, svatko po 4 tisuće kuna, trošak za svjedoka i trošak za odvjetnike.


Izricanje nepravomoćne presude epilog je u ono vrijeme aktualnog događaja. Uhićena četvorka na nesvakidašnji način je pokušala ucijeniti Žarka Kustića, tadašnjeg vlasnika ugostiteljskog lokala Kokolo. Bivša radnica lokala Edina Kapetanović, koja je dobila otkaz, rekla je bratu da njezin gazda ima puno novaca i treba naći modus kako ga opelješiti i na neki mu se način osvetiti. Povezala se s Tonijem Bakotom, tadašnjim dečkom, pa nakon što je otkupio domenu »www.kokolo.eu« i od Edine dobio fotografije interijera lokala, sačinio je web stranicu pod nazivom »kokolo-kaos«. Sadržaj stranice vrijeđao je vlasnika lokala, namjera im je bila ocrniti poslovanje objavom fotografija poslovnih prostorija, kuhinje, skladišta i slično. U više navrata su od Kustića zahtijevali isplatu oko 120 tisuća eura ili bi u suprotnom fotografije poslali medijima. Edin Kapetanović je istodobno tražio mogućnost kako otvoriti off shore tvrtku i nerezidentni račun, vjerojatno da se onemogući identificiranje vlasnika.


Prošlo devet godina


Optuženici su jučer imali i pravo iznošenja obrane. Sestra i brat Kapetanović odabrali su obranu šutnjom, no trećeoptuženi Bakota je istupio kazavši da on uopće ne zna za što njega tereti tužiteljstvo i koji su to dokazi koji njega terete jer se iz saslušanih transkripata tajno snimanih telefonskih razgovora ne vidi da je on išta skrivio.


– Ne znam koji to dokazi prezentirani tijekom postupka terete mene pa molim da idući put iznesem obranu – rekao je Bakota.


– Možete sada iznijeti obranu – inzistirala je predsjednica vijeća, no Bakota je rekao da su mu sve činjenice u Splitu, da ne može iznositi obranu iz glave jer je prošlo devet godina. Za razliku od Bakote, Lupić je iznio obranu, djelomično priznao djelo, osim što, dometnuo je, nije bilo dogovora oko novaca, nije bilo riječ o ucjeni i jako mu je žao zbog svega. Nije trebalo ovako ispasti – kazao je Lupić.


Zamjenica općinske državne odvjetnice Aleksandra Vučinić u završnim riječima je kazala da je iz dokaznog postupka, prije svega priznanja Tonija Bakote pred policijom i uz prisustvo odvjetnika, vidljivo da je izradio web stranicu. Također, u prilog optužnici ide i iskaz oštećenika, a i u cijelosti je četvrtooptuženi Lupić priznao djelo, bio je s oštećenikom i tražio isplatu da ne bi objavili snimke – kazala je tužiteljica.


Nije dokazano?


Odvjetnik Slavko Milardović u ime prvooptužene Edine Kapetanović naglasio je da nije bez svake sumnje izravno dokazano djelo. Edinu Kapetanović ne tereti niti jedan telefonski razgovor, dokazano je tek da je bila djelatnica Kokola, sam iskaz trećeoptuženog Bakote je također ne tereti, kao ni priznanje Lupića, kazao je branitelj.


Sličan stav zauzeo je Marko Kuvač koji je branio Edina Kapetanovića, složio se s Milardovićem, akcentirajući da iskaz Bakote pred policijom ne tereti njegovog branjenika.


– Ne tereti ga ni iskaz oštećenika, rezultati telefonskih razgovora su također negativni po njega, a i iz obrane četvrtooptuženog Lupića se ne vidi da ga tereti pa se ne mogu složiti da ti dokazi upućuju na zaključak ODO-a, nastavno, nema ni podijeljenih uloga, a ni unaprijed stvorenog plana. Pritom moram reći i da se iz iskaza ispitanog svjedoka koji je ishodovao kredit za Edina Kapetanovića vidi da mu je odobren kredit od 400 tisuća eura za poslovanje. Pa zar bi se onda upuštao u tako nešto – upitao se i zaključio Kuvač u završnim riječima.