Ispovijest supruge ubijenog

UBOJSTVO U KLANI ‘Rekao mi je: Ubio sam ti Borisa, evo ti ga tamo, leži!’

Fiore Vežnaver

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Pokušavala sam ga podići. Na stražnjoj strani glave imao je veliku zasjekotinu iz koje je išla krv, stiskala sam... Uskoro je došla Hitna pomoć, a mene su odveli u kuću. Rekli su mi da je gotovo... – pričala je u svom potresnom svjedočenju supruga ubijenog Klanjca



RIJEKA Upravo sam stavljala kavu na stol, kada sam vidjela da s desne strane prolazi susjed Drago Lešić. Kad je došao na pet metara, zamijetila sam da je krvav… U ruci je držao srp ili nož. Rekao mi je: »Ubio sam ti Borisa.« Upitala sam ga: »Što si…?« Lešić je kazao: »Evo ti ga tamo, leži.« Lešić je pritom djelovao normalno, pribrano. Odmah sam se okrenula u smjeru gdje mi je ležao muž pa krenula prema njemu, kako bih mu pomogla.


Ispričala je to Ivanka Laginja, supruga ubijenog 63-godišnjeg Borisa Laginje, svjedočeći prvog dana suđenja 65-godišnjem Dragi Lešiću, sada s adresom u Rijeci, optuženom za ubojstvo u prekoračenju granica nužne obrane, zločin čija je žrtva bio njegov tadašnji prvi susjed. Lešić je na početku suđenja konstatirao da je razumio optužnicu, ali da se ne smatra krivim. Njegov branitelj, odvjetnik Adnan Rizvić, u uvodnom govoru najavio je da će u procesu nastojati dokazati da je Lešić postupao u nužnoj obrani i da nije počinio kazneno djelo.


Kuhinjski nož 


Stravičan slučaj zbio se 16. listopada prošle godine, oko 12.15 sati, na livadi iza obiteljskih kuća na adresi Klana 91. Dragu Lešića se optužuje da je teško kazneno djelo počinio tijekom prepirke s Borisom Laginjom, nakon što ga je ovaj udario šakom u glavu. Tereti ga se da je Laginju radi odbijanja daljnjeg napada, s ciljem da ga liši života, kuhinjskim nožem, oštrice dužine 20 centimetara, više puta ubo u glavu, prsni koš i trbuh, zadavši mu ukupno šest ubodnih i ubodno-reznih rana. Nesretni Laginja zadobio je po život opasne ozljede, od kojih je – zbog unutarnjeg iskrvarenja uslijed ubodno-rezne rane prsnog koša i ozljede srca te pluća – preminuo ubrzo nakon ranjavanja. Ispostavilo se da je optuženi Lešić bio trijezan u vrijeme događaja.




Supruga ubijenog u svom se svjedočenju prisjetila da se tragedija dogodila nakon što je tog dana stigao geodet radi premjera u ulici, a s njim su razgovarali i njen muž i Lešić (inače je postojao problem oko garaže, za koju i jedna i druga strana smatra da joj pripada, op. n.). Lešić je tada rekao: »Ispraznit ćeš ti garažu!« Laginja mu je odgovorio: »Tebi ću je ispraznit?«, a na to mu je Lešić kazao: »Bježi, pričam s čovjekom!«, misleći na geodeta. Prema riječima supruge žrtve, geodet je uvidio da nije sve sređeno pa je rekao da je najbolje da stvar ide putem suda. Ivanka Laginja se prisjetila da je nakon toga suprug rekao da ide provjeriti kako je uspjelo ljepljenje stakla na kamp-kućici iza kuće, dok je ona otišla skuhati kavu.


Drago Lešić (u bijeloj košulji) s odvjetnikom / Foto S. Drechsler


Drago Lešić (u bijeloj košulji) s odvjetnikom / Foto S. Drechsler



Pohitala do muža 


Nakon što je malo kasnije mimo nje prošao Lešić i rekao da joj je ubio muža, drugom susjedu je kazala da zove Hitnu pomoć, dok je ona pohitala do smrtno ranjenog muža.



Drago Lešić, koji se brani sa slobode, u istrazi je u svojoj obrani ispričao da je kritičnog dana krenuo preko livade brati kestenje, tvrdeći da je nož uzeo kako bi odsjekao štap kojim bi ih brao. Uočio je Borisa Laginju kako sjedi u svom dvorištu, a zatim vidio kako mu prilazi i govori: »Vrati se!« Tvrdi da ga je Laginja psovao, govoreći mu da ne smije ići privatnim zemljištem. Dotrčao je do njega i gurnuo, na što mu je Lešić rekao da ga ne dira, da se ne želi svađati, da ima nož pa može ozlijediti i njega i sebe.


– »Nećeš ti nikud, ja ću tebe dokrajčiti!« – kazao mi je i udario me. Više se ničeg ne sjećam, a kad sam ustao, vidio sam da on leži – izjavio je optuženi Lešić u svojoj obrani u istrazi.



– Pokušavala sam ga podići. Na stražnjoj strani glave imao je veliku zasjekotinu iz koje je išla krv, stiskala sam… Uskoro je došla Hitna pomoć, a mene su odveli u kuću. Rekli su mi da je gotovo… – pričala je u svom potresnom svjedočenju supruga ubijenog Klanjca.


Svjedokinja je objasnila da je njena obitelj u toj kući u Klani od 1997. godine, dok su Lešići u svoju kuću stigli pet godina kasnije (radi se o dvojnom objektu, tako da su, praktički, svi živjeli pod istim krovom, op. n.). Prema njenim riječima, odnosi dviju obitelji bili su dobri, zajedno su znali slaviti i nove godine, sve dok nije umro Anton Barak, čovjek koji je Lešiću darovao kuću u kojoj su živjeli Lešićevi. Supruga Borisa Laginje ustvrdila je da je tada »počelo provociranje Lešića«, tražio je od njih da isprazne garažu koju koriste 21 godinu. Prema objašnjenjima žene ubijenog, garažu – koja je, po njoj, na dijelu posjeda kojeg je kupila njena obitelj – sagradio je podstanar, a kasnije ju je kupio brat Antona Baraka. On je umro 2000. godine, a situacija se konačno zaplela kad je 2016. godine preminuo i Anton Barak, koji je svoju kuću darovao Lešićima.


Prevarili Baraka 


Božidar Laginja, jedan od sinova ubijenog, pojasnio je da je Anton Barak Lešićima dao svoju kuću, ali pod uvjetom da stariji Lešićev sin postane svećenik. No, po njegovom viđenju stvari, Lešići su Baraka prevarili jer su ga par godina nakon što im je darovao kuću smjestili u nekadašnji svinjac (majka svjedoka je ranije kazala da je to prostorija od četiri kvadrata, bez vode i struje). Laginja je konstatirao da su nakon takvog čina Lešići »pali« u njegovim očima te da se promijenio njegov odnos prema njima. Potvrdio je da se u ožujku prošle godine dogodio fizički sukob između njegovog oca i Drage Lešića (zbog čega je Borisu Laginji izrečena zabrana približavanja prvom susjedu, op. n.).


Susjed Franjo Raspor ispričao je da je upravo izašao iz kuće nakon ručka, kad je vidio Lešića svog u krvi.


– Rekao mi je: »Zovi policiju i prvu pomoć! Ubio sam Borisa, susjeda!« Nisam ga ništa pitao, ostao sam bez riječi. Nisam kod njega vidio nož ili što drugo. Bio je prestrašen, blijed… Vjerojatno je znao da ga je smrtno ubo – konstatirao je Raspor. Prisjetio se da je prije tog kritičnog dana, peti-šesti dan zaredom, Lešić došao kod njega izmjeriti tlak te da je baš tada stigao geodet, radi rješavanja pitanja oko garaže koju su i Laginja i Lešić svojatali. Potvrdio je da je od geodeta čuo da s njima ne može izaći na kraj. Suđenje se nastavlja.