Sukob okončan umorstvom

UBOJSTVO SUSJEDA U veljači će se znati datum suđenja za zločin u Klani

Slavica Kleva

Na sudu će se utvrđivati sve okolnosti sukoba koji je okončan ubojstvom Borisa Laginje. Drago Lešić do početka suđenja ostaje u istražnom zatvoru



RIJEKA – O pravomoćnosti netom podignute optužnice protiv 65-godišnjeg Drage Lešića iz Klane, optuženog za ubojstvo u prekoračenju nužne obrane 63-godišnjeg susjeda Borisa Laginje, odlučivat će izvanraspravno vijeće Županijskog suda u veljači, a ubrzo potom odrediti i datum suđenja. Istodobno je donijeto rješenje o produljenju istražnog zatvora za Dragu Lešića.


Mještani Klane uznemireni su ne samo događajem već i činjenicama iznijetim u tekstovima odmah nakon događaja, sumnjajući u vjerodostojnost izjava koje smo dobili na licu mjesta, konkretno, da ne odgovara istini navod da je sukob između susjeda tinjao godinama. No, ni izjave svjedoka na tužilaštvu nisu jednoznačne. Jedni tvrde da je sukob između dva susjeda tinjao godinama, drugi pak tvrde suprotno, nepunih godinu dana. I zato će sud utvrditi od kada zapravo datiraju sukobi i razmirice između dviju obitelji, kao i sve druge detalje spora. U istrazi je ispitan niz svjedoka, članova obaju obitelji, na okolnosti samog događaja koji se zbio 16. listopada prošle godine. Županijska državna odvjetnica ukupno je optužbom obuhvatila sedmero ispitanih svjedoka koje je predložila za daljnji tijek sudskog postupka.


U svojoj obrani Lešić navodi da nije išao s namjerom da susjeda liši života, već je krenuo preko livade brati kestenje. Zbog toga je, veli, uzeo nož kako bi odsjekao štap kojim bi brao kestene. Kuća u kojoj živi Lešić sa svojom obitelji je dvojni objekt, kazao je da je dio kuće u kojoj stanuje sa svojom obitelji njemu darovao vlasnik kuće koji je preminuo u rujnu godinu prije, dok drugi dio kuće koristi obitelj Borisa Laginje. Nakon smrti vlasnika kuće počeli su problemi s Laginjom oko vlasništva nad pojedinim dijelovima nekretnine, stoga je to jutro i došao geodet, dio je Lešićeve obrane.


Boris me vrijeđao




– Laginja me vrijeđao, psovao, a u ožujku i fizički napao, zbog čega je protiv njega podnijeta prekršajna prijava. Nismo se uspjeli dogovoriti dok je geodet bio kod nas jer me Boris vrijeđao pred njim. Otišao sam kod susjeda izmjeriti tlak pa se vratio u kuću i odlučio nabrati malo kestena. Išao sam putem iza kuće, preko suhog korita Ričine i uočio Borisa da sjedi u svom dvorištu. Nakon desetak metara čuo sam da mi prilazi i govori »vrati se«. Trčao je i psovao me, govoreći mi da ne smijem privatnim zemljištem. Dotrčao je do mene i gurnuo me rukama. Rekao sam mu da me ne dira, da se ne želim svađati i da imam nož u rukama te da mogu ozlijediti i njega i sebe. »Nećeš ti nikud, ja ću tebe dokrajčiti«, kazao mi je i udario me. Više se ničeg ne sjećam, samo kad sam ustao vidio sam da on leži… – izjavio je optuženi Lešić.


– Dok je vlasnik kuće bio živ, nije bilo ni problema, no kad je preminuo, Lešić je počeo polagati pravo na garažu koju smo mi koristili 25 godina. I kroz tu godinu narušili su se njihovi do tada dobri odnosi. Vratio sam se iz šume traktorom oko 11.20 sati, osjetio tenzije jer sam zatekao geodeta, znam da je otac bio crven u licu i nervozan, ali se nisam osobno htio miješati, otišao sam svojoj kući. Nešto prije jedan sat zvala me majka i plačući mi rekla da je Drago ubio tatu – kazao je pred tužiteljem sin ubijenog Borisa Laginje. Također, svjedok sumnja da je Lešić išao brati kestene, s obzirom na to da je šuma udaljena oko dva kilometra od njihovih kuća.


No, drugi svjedok je potvrdio da doista postoje dva stabla kestena do kojih se može otići preko korita Ričine i točno je da se nalaze iza kuće Lešića i Laginje. Kesteni su na nekom privatnom posjedu, kazao je svjedok, potvrdivši da je i sam lani brao kestene baš tamo. Slično je iskazala i druga ispitana svjedokinja, potvrdila je blizinu kestena oko spornih kuća.


Najbolje na sud


– Dok je geodet mjerio, Lešić je stalno govorio »to bi bilo moje«, svojatajući pojedne dijelove kuće i okućnice i na to mu je moj suprug rekao »šta ti nije dosta kuća«, ali mu je Lešić odgovorio »bježi, s tobom ne govorim, nego s čovjekom«. Budući da se nisu mogli dogovoriti, geodet je rekao da je najbolje sporove riješiti sudskim putem pa je otišao – rekla je supruga ubijenog Laginje. Ona nije vidjela sam sukob, s obzirom na to da je u tom trenutku kuhala kavu. No, kad je desetak minuta kasnije izašla u dvoriše, ugledala je Lešića kako dolazi s livade na kojoj se nalazi kamp kućica i vidjela je da ima nešto u ruci. Njoj je to izgledalo kao savijeni srp, vidjela je i krv na njegovom licu i tada joj se obratio kazavši joj: »Ubio sam ti Borisa, evo, tamo ti je«.


– Potrčala sam na livadu, ali on je već bio gotov, susrela sam jednog susjeda kojemu sam rekla da zove hitnu pomoć – svjedočila je supruga ubijenog.


Iz rezultata provedene istrage, pa i činjenice da je Lešić u trenutku zločina bio trijezan, proizlazi da je »između Lešića i Laginje duže vrijeme postojao sukob zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa koji su i uoči dolaska geodeta, uoči inkriminiranog događaja, potaknuli međusobni verbalni sukob koji se nastavio i nakon odlaska geodeta na livadi iza obiteljskih kuća u vlasništvu okrivljenika i oštećenika, a tijekom kojeg je došlo do njihovog međusobnog fizičkog sukoba u kojem je Boris Laginja zadobio ubodne i ubodno rezne rane po glavi i tijelu uslijed kojih je na licu mjesta i preminuo«, stoji u optužnom aktu.


Nedvojbeno je utvrđeno da je ozljede pokojnom Laginji zadao optuženi Lešić nožem koji je tom prilikom imao kod sebe, dužine oštrice 20 centimetara. Stalni sudski vještak utvrdio je da je optuženi Laginji zadao šest ubodnih i reznih rana i nedvojbeno je da je optuženi Lešić postupao s izravnom namjerom da Laginju liši života. I optuženi je zadobio ozljede u vidu otvorenih rana na glavi i nesumnjvo mu ih je zadao Boris Laginja tijekom njihova međusobnog sukoba, a prije nego li je optuženi na Borisa Laginju nasrnuo nožem što ga je imao kod sebe. A prije podizanja optužnog akta također je utvrđeno da su istiniti dijelovi obrane optuženog ubojice da je kritične zgode kod sebe imao nož radi branja kestena