Nije bila nužna obrana

UBOJSTVO NA RASTOČINAMA Vrhovni sud potvrdio presudu umirovljenom oficiru JNA

Fiore Vežnaver

Vinko Petek prilikom privođenja ne jednu od rasprava tijekom suđenja, Foto: M. GRACIN

Vinko Petek prilikom privođenja ne jednu od rasprava tijekom suđenja, Foto: M. GRACIN

Kad ste pucali u njega, nije vas napadao, već bježao od vas! – naglasila je za objave prvostupanjske presude sutkinja Ika Šarić, a takav zaključak prihvatili su i suci Vrhovnog suda



RIJEKA Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je žalbu 75-godišnjeg Vinka Peteka i u svemu bitnome potvrdio presudu riječkog Županijskog suda koji ga je procesuirao zbog toga što je prošlog ljeta u neubrojivom stanju hicima iz pištolja ubio 54-godišnjeg sustanara Vladimira Lakičevića u neboderu na riječkim Rastočinama.


Suci Vrhovnog suda su, ipak, po službenoj dužnosti intervenirali tako da je to, suštinski, dovelo do neznatne promjene prvostupanjske presude.


Radi se o tome da je, za razliku od »riječke« presude, Vrhovni sud točno definirao vrijeme, a to je šest mjeseci, na koje mu se određuje prvi prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi, kako to nalaže novi Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.




Naglašavamo da je ovdje riječ o određivanju prvog prisilnog smještaja, da to nikako ne znači da Petek nakon šest mjeseci automatski izlazi na slobodu, već će se prije isteka tog roka razmatrati daljnje produženje prisilnog smještaja u psihijatrijskoj ustanovi.


Nakon što je potvrdom Vrhovnog suda presuda za jezivi zločin na Rastočinama postala pravomoćna, otvoren je put da Petek do daljnjeg bude pod paskom u psihijatrijskoj ustanovi, a to će, sudeći po dosadašnjoj regulativi i uzancama, najvjerojatnije biti Psihijatrijska bolnica Rab.


Paranoidna psihoza


Petek, umirovljeni oficir JNA, u stanju paranoidne psihoze je s više hitaca iz pištolja nanio smrtonosne ozljede Lakičeviću, građevinskom poduzetniku, u ulaznom holu nebodera.


S obzirom na to da je zločin počinio u stanju u kojem nije bio sposoban shvatiti značenje svojih postupaka niti upravljati svojom voljom, nakon suđenja okončanog 20. siječnja u riječkom Županijskom sudu nije mu se izrekla zatvorska kazna, već mu je određen, kako je to i tražilo tužiteljstvo, prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi.


Vijeće sudaca Vrhovnog suda ocijenilo je neosnovanom žalbu Peteka koji se putem svog odvjetnika žalio zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i izrečene mu sankcije, predlažući da se presuda ukine i slučaj vrati na ponovno suđenje.


Zaključeno je da Petek nije u pravu kada tvrdi da ga je Lakičević prvi počeo udarati šakama i time ga isprovocirao, i da se trebao kloniti Peteka, jer je bila poznata njegova ćud, čime je sugerirao da je postupao u nužnoj obrani.


Suci Vrhovnog suda naglasili su da je vijeće sutkinje Ike Šarić dalo opsežnu analizu snimaka nadzornih kamera u neboderu, poglavito jedne kamere u unutrašnjosti lifta u kojoj se začeo fizički sukob dvojice aktera.


Snimka demantira


– Upravo snimka ove kamere broj 5 pokazuje da su netočne tvrdnje iz žalbe optuženika o tome tko je prvi započeo fizički napad – ističe se u presudi Vrhovnog suda te podvlači da je na snimci jasno vidljivo da je upravo Petek taj koji nakon prvotne prepirke odgurava Lakičevića u lift u prizemlju zgrade, da ga je prvi fizički napao. (Uz to, i sami smo na suđenju gledanjem snimke zamijetili da mu je Petek govorio nešto što se sa sigurnošću ne može utvrditi bez analize, no svakako nije riječ o lijepim riječima, a Lakičević je i stavio nogu kako Petek ne bi ušao za njim u lift.)


– Okolnost što je u nastavku tog sukoba Lakičević jača osoba i uspijeva fizički nadvladati optuženika, nije od značaja za utvrđenje tko je prvi započeo sukob – navodi se u presudi Vrhovnog suda te naglašava da Petek vadi pištolj u trenucima kada je fizički sukob već prestao, a Lakičević na izlasku iz lifta, bez bilo kakvog pokazivanja volje za nastavak sukoba. Na snimci se vidi da je Lakičević krenuo van iz lifta pa zastao i sagnuo se kako bi podignuo jaknu s poda. Već je nestao iz kadra, kad se vidi kako se Petek diže, vadi pištolj i kreće za žrtvom koja se već udaljila, pa puca.


– Vidljivo je da je napad na vas prestao kada ste vi odlučili uporabiti oružje. Nema govora o vašoj nužnoj obrani. Kada ste pucali u njega, nije vas napadao, već bježao od vas! – naglasila je za objave prvostupanjske presude sutkinja Ika Šarić, obraćajući se Peteku, a takav zaključak prihvatili su i suci Vrhovnog suda.