Novi list na licu mjesta

UBOJICA SE RAZNIO Ratni veteran na Rabu ubio psihijatra pa nakon cjelodnevne drame i neuspjelih pregovora presudio sebi

Ante Matijević

Snimio Ivor BALEN

Snimio Ivor BALEN

Oko 19,25 sati u stanu u Barbatu u kojem se nalazio počinitelj začula se eksplozija nakon čega su u stan ušli pripadnici Specijalne policije i utvrdili da je počinitelj aktivirao ručnu bombu



Ubijen je 51-godišnji doktor Siniša Rakić, prihijatar iz Psihijatrijske bolnice Rab u Kamporu. Čovjek za kojeg se na ovom otoku mogu čuti samo riječi hvale. Ubio ga je susjed, ratni veteran 47-godišnji Srđan Smojver, koji je nakon cjelodnevne drame i neuspjelih pregovora s policijom i prijateljima u nastojanju da se preda – presudio sam sebi aktiviranjem ručne bombe u stanu u kojem je boravio nakon ubojstva.


Iz policije ne navode više detalja događaja, ističući da se kriminalistička istraga, u kojoj će se utvrđivati sve okolnosti i činjenice, nastavlja.


Prema podacima iz policije, pregovori s muškarcem, koji je jutros ubio drugog muškarca, a potom se zatvorio u stan, trajali su od 13 sati. Ne navodeći podatke o sudionicima događaja, iz policije su kazali da su s počiniteljem razgovarali djelatnici Specijalne policije, da su u pregovore bili uključena dva njegova prijatelja, a da je s njim pokušavala razgovarati i majka.




Policijski službenici su, nakon dojave o galami i pucnjavi jutros oko 9,30 sati, na mjestu događaja zatekli počinitelja u čijoj blizini na tlu je nepomično ležao muškarac. Po dolasku policijskih službenika, počinitelj je opalio nekoliko hitaca iz vatrenog oružja u njihovom smjeru i zatvorio se u stan te je mjesto događaja osigurano i pozvana je Specijalna jedinica policije iz Rijeke. Nakon dolaska pripadnika Specijalne policije tijelo ubijenoga je izvučeno i preneseno do kola hitne pomoći gdje je utvrđena smrt.


Supruga ubijenog liječnika (1963.) je u bijegu od počinitelja skočila s prozora, pa je u padu na tlo zadobila teške tjelesne ozljede te je helikopterom prevezena u riječku bolnicu i izvan je životne opasnosti.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista


————————


BARBAT Na dojavu o pucnjavi jutros oko 9.30 sati na mjestu događaja policijski službenici zatekli su 48-godišnjeg počinitelja u čijoj blizini na tlu je nepomično ležala muška osoba. Po dolasku policijskih službenika počinitelj je ispalio nekoliko hitaca iz vatrenog oružja u njihovom smjeru te je mjesto događaja osigurano i pozvana je Specijalna jedinica policije. Nakon dolaska pripadnika Specijalne policije tijelo žrtve, 51-godišnjaka, izvučeno je i preneseno do kola hitne pomoći gdje je utvrđena smrt. Njegova supruga, u dobi od 54 godine, a koja je napustila mjesto događaja prije dolaska policije, pronađena je i na sigurnom. Počinitelj se trenutno nalazi u stanu u kojem je prema informacijama kojima raspolažemo, sam. Pregovaranje je u tijeku, izvijestila je riječka policija u 15 sati.


Barbat na Rabu od jutarnjih je sati na nogama. Po dosadašnjim informacijama s lica mjesta, bezumni muškarac ubio je uglednog liječnika Psihijatrijske bolnice Rab, dok se njegova supruga uspjela sakriti te se spasila bacivši se s balkona.


Povod ovom neshvatljivom činu navodno su neriješeni imovinski odnosi.


Riječka policija od 9.30 sati u kontaktu je s rapskom policijskom postajom, nakon što je zaprimljena dojava o galami i pucnjavi u Barbatu.


NOVO 20.20! Oko 19,25 sati u stanu u Barbatu u kojem se nalazio počinitelj začula se eksplozija nakon čega su u stan ušli pripadnici Specijalne policije i utvrdili da je počinitelj aktivirao ručnu bombu.


Na mjesto događaja pozvani su pripadnici Protueksplozijskog odjela  zbog pirotehničkog pregleda nakon čega slijedi očevid, oglasila se riječka policija i drugi puta zbog današnjeg izvanrednog događaja na Rabu.


NOVO 19.35! Ubojica zabarikadiran u kući počinio je samoubojstvo.


NOVO 19.25! Začula se eksplozija iz smjera kuće u kojoj je zabarikadiran ubojica.


NOVO 19.00! Neslužbeno se doznaje da je supruga ubijenog liječnika koja se spasila skokom s balkona teško ozlijeđena te je zadržana u riječkom KBC-u zbog prijeloma nogu.


NOVO 18.30! Kako se može neslužbeno saznati ubojica psihijatra stanovao je u prizemlju, dok je ubijeni liječnik stanovao na prvom katu iste kuće.


Po nekim informacijama s društvenih mreža razlog ubojstva mogao bi biti nevjerojatan.


Navodno je psihijatar prijetio da će poubijati mačke o kojima skrbi S.S, koji je danas tome odlučio stati na kraj te mu oduzeo život.


Već je pokrenuta akcija za zbrinjavanje mačaka kojih je, koliko je poznato, devet.   


NOVO 17.30! Prema svjedočenju jednog od susjeda prvo su se čula dva hica iz vatrenog oružja, a 15-ak minuta kasnije još pet-šest hitaca rafalno, iz čega se može zaključiti da je žrtva četvrt sata praktički bila ranjena.


Malo nakon toga, kaže susjed, došli su specijalci i sve zatvorili.


Isti taj susjed osumnjičenog opisuje kao mirnu osobu s kojom su bili u dobrim odnosima te je stoga iznenađen s ovim što se dogodilo.


NOVO 15.41 sati Policija je zatvorila sve prilaze dijelu naselja u kojem je počinjen zločin te u kojem se nalazi napadač najvjerojatnije naoružan kalašnjikovom.


NOVO 14.41 sati Na mjesto zločina zaputio se i zamjenik županijskog državnog odvjetnika Darko Karlović. U ovom trenutku u tijeku su pregovori. Dobar prijatelj S.S. (1969.) nastoji ga urazumiti kako bi se predao policiji bez daljnjih tragičnih posljedica.


NOVO 14.36 sati Rabljani obilaze mjesto događaja. Kako saznajemo, supruga ubijenog liječnika, koja se spasila bacivši se s balkona, inače je djelatnica rapskog suda. U napadu nije ozlijeđena, no zadobila je ozlijede tijekom pada. Prevezena je kolima Hitne na medicinsku obradu.


NOVO 14.32 sati  “Kako ga ne bih znao, pa bio mi je šef”, rekao nam je jedan muškarac koji je došao vidjeti što se događa. Uskoro je preneražen, nakon što je obišao mjesto zločina, vozeći se na skuteru otišao.


NOVO 14.17 sati Za sada su policajci uspjeli nagovoriti napadača S. S. da dopusti redarstvenim snagama da izvuku tijelo iz dvorišnog prostora kuće uspred koje je i ubijen. Naime, nakon jutrošnje pucnjave, napadnuti liječnik je ostao nepomično ležati ispred zgrade.


Snimio Ivor Balen


Snimio Ivor Balen



NOVO 14.11 sati U ovom trenutku u pomoć su pristigle jake policijske snage interventne jedinice iz Rijeke s pregovaračem, kako bi se oredao,s obzirom da se zabarikadirao u kući. 


Policija se oko 14 sati oglasila kratkim priopćenjem “da je jedna osoba stradala, a da je u tijeku policijsko postupanje”.


NOVO 12.47 sati Neslužbeno se saznaje da je ubijena muška osoba. 


Postrojbe specijalne policije s dugim cijevima raspoređene su kod kafića Kaštel. Osumnjičenik još uvijek nije uhvaćen.  


Dok se odvija policijska akcija, kafić je krcat turista koji i dalje ispijaju svoja pića. 


NOVO 12.14 sati  U međuvremenu, naša je novinarska ekipa stigla na mjesto događaja.


***


Jutros u 9.35 sati u mjestu Barbat na Rabu došlo je do “galame i pucnjave”. Takvu je prijavu, naime, zaprimila policija.


Kako se saznaje, stradala je jedna osoba, a policijsko postupanje je u tijeku.


Uskoro opširnije


Snimio Ivor Balen


Snimio Ivor Balen



Snimio Ivor Balen


Snimio Ivor Balen