Uspješna akcija hrvatske policije

U zagrebačkim vilama zatočili 59 osoba s područja Azije i prisiljavali ih na računalne prijevare

P. N.

Dosadašnjim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da su dvojica hrvatskih i dvojica kineskih državljana, od rujna 2017. do siječnja 2018., na štetu najmanje 59 osoba, počinili kazneno djelo trgovanja ljudima



Danas je u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova u Zagrebu održana zajednička konferencija za medije predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova odnosno Ravnateljstva policije i Županijskog državnog odvjetništva u Velikog Gorici, a povodom višemjesečnog kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Trgovanja ljudima iz članka 106. st. 3. Kaznenog zakona, odnosno eksploatacije većeg broja osoba radi činjenja protupravnih radnji računalnih prijevara.


O dosadašnjim rezultatima kriminalističkog istraživanja govorili su načelnik Uprave kriminalističke policije Ante Gudelj, pomoćnik načelnika Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Krunoslav Horvat, zapovjednik Zapovjedništva interventne policije Damir Barić te županijski državni odvjetnik iz Velike Gorice Dražen Diklić.



Načelnik Gudelj istaknuo je kako je dosadašnjim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da su dvojica hrvatskih i dvojica kineskih državljana, od rujna 2017. do siječnja 2018., na štetu najmanje 59 osoba, počinili kazneno djelo trgovanja ljudima.




Pojasnio je kako je prvoosumnjičeni 48-godišnji hrvatski državljanin temeljem prethodnog dogovara, na širem području grada Zagreba, tijekom rujna 2017. godine unajmio dvije kuće koje su opremljene minimalnim uvjetima za stanovanje, Internet vezama i elektroničkim uređajima, tzv. call centri, i u njih smjestio veći broj žrtava trgovanja ljudima, a koje je drugoosumnjičeni 51-godišnji hrvatski državljanin iz Republike Slovenije prevezao u Republiku Hrvatsku.


Navedene su žrtve na prijevaran način, uz obećanje vraćanja njihovih prethodnih dugova, vrbovane s područja Azije i dovedene na područje Slovenije i potom Hrvatske u tzv. call centre, u kojima su ih nadzirali tzv. domaćini kuća, osumnjičeni 27-godišnji i 38-godišnji državljani NR Kine.


U navedenim call centrima, žrtvama je ograničena i oduzeta sloboda kretanja kao i slobodnog komuniciranja na način da su im oduzete osobne isprave, a prijetnjama ih se prisiljavalo na činjenje računalnih prijevara na štetu državljana NR Kine.


Tijekom četvrtka, 18. siječnja, temeljem naloga nadležnog suca istrage, pretraženi su objekti gdje je pronađena veća količina osobnih isprava oduzetih od žrtava, mobilnih uređaja, bankovnih kartica, novca i drugog.


Osumnjičene osobe su predane pritvorskom nadzorniku, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.


U provođenju ovog kriminalističkog istraživanja surađivali smo s policijom Republike Slovenije i NR Kine kao i s predstavnicima Hrvatskog Crvenog križa kako bi se žrtvama trgovanja ljudima pružila adekvatna pomoć.


Kriminalističko istraživanje se prema riječima pomoćnika načelnika Krunoslava Horvata nastavlja u cilju rasvjetljavanja kaznenih djela računalnih prijevara kroz prikupljanje podataka o oštećenim osobama s područja NR Kine te utvrđivanje točnog modaliteta na koji se način prijevare činile kao i eventualnog sudioništva drugih osoba.


Županijski državni odvjetnik iz Velike Gorice Dražen Diklić izvijestio je da su dosadašnjim radom provedene brojne dokazne radnje i izdano je više naloga za pretrage domova, vozila i osoba. Nakon ispitivanja dvojice hrvatskih osumnjičenika, Županijski sud u Velikoj Gorici, odnosno sudac istrage, odredio je istražni zatvor u trajanju od 30 dana, a upravo su u tijeku ispitivanja dvojice osumnjičenih kineskih državljana.


Nakon prikazane snimke o provođenju akcije zapovjednik Zapovjedništva interventne policije Barić istaknuo je kako je u ovoj akciji angažiran veći broj djelatnika Interventne policije. Glavna zadaća je bila koordinirano, u isto vrijeme, ući u dva objekta na različitim lokacijama. S obzirom da se radilo o površinski velikim objektima i s obzirom da smo očekivali veliki broj osoba unutra, cilj nam je bio što prije ovladati prostorom, odnosno staviti situaciju pod naš nadzor.