Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 4
Sutra: 20° 20° 4
22. listopada 2019.
Dinamova praonica novca

U velikoj akciji "poreznog USKOK-a" uhićen i istarski poduzetnik koji je prao novac za Mamića

Foto Željko Lukunić / PIXSELL
Foto Željko Lukunić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 15. prosinac 2016. u 9:58 2016-12-15T09:58:00+01:00

Vrijedi podsjetiti da je istraga za izvlačenje 80 milijuna kuna pokrenuta lani, kad je Stipančić pao u ruke policije zbog sumnje da je preko jedne od svojih off-shore kompanija izvukao novac od transfera Dinamovih igrača

U novoj velikoj akciji tzv. »poreznog USKOK-a« jučer je na području Zagreba uhićeno više osoba, među kojima je prema prvim informacijama ponovo i istarski poduzetnik Sandro Stipančić, obuhvaćen istragom u aferi »Dinamo«, pokrenutoj protiv Zdravka, Zorana i Marija Mamića, Damira Vrbanovića, Igora Krote i Nikkyja Vuksana zbog izvlačenja 80 milijuna kuna iz nogometnog kluba transferom igrača. Uhićenja su provedena u sklopu zajedničke akcije DORH-a i policije, a temeljem kaznene prijave poreznika zbog sumnje u gospodarski kriminal.

Neslužbene informacije govore da je policija obavila pretrese stanove i kuća uhićenika koji se i u ovom slučaju sumnjiče za poslovanje preko fiktivnih tvrtki, pri čemu su oštetili državni proračun za nekoliko stotina tisuća kuna i pritom se domogli još nekoliko milijuna kuna.

Vrijedi podsjetiti da je istraga za izvlačenje 80 milijuna kuna pokrenuta lani, kad je Stipančić pao u ruke policije zbog sumnje da je preko jedne od svojih off-shore kompanija izvukao novac od transfera Dinamovih igrača. Dinamovi čelnici i njihovi jataci u trima istragama izvlačenja novca terete se da su iz Dinama udruživanjem u zločinačku organizaciju izvukli preko 270 milijuna kuna.

Kao što je poznato, krajem studenoga Županijski sud u Osijeku potvrdio je optužnicu USKOK-a protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, brata Zorana, nekadašnjeg direktora kluba Damira Vrbanovića te poreznika Milana Pernara pod krimenom da su oštetili klub za gotovo 116 milijuna kuna, a državni proračun za 12,2 milijuna kuna.

Uz bivšeg izvršnog predsjednika Dinama, i trećom su USKOK-ovom istragom, kao i drugom po redu, bili obuhvaćeni njegov brat Zoran i sin Mario, bivši glavni direktor i član uprave Dinama Vrbanović te poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota. Spomenuti menadžer Nikki Vuksan pojavio se na meti Tužiteljstva tek u posljednjem istražnom postupku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.