Dinamova praonica novca

U velikoj akciji “poreznog USKOK-a” uhićen i istarski poduzetnik koji je prao novac za Mamića

Vanja Vesić

Foto Željko Lukunić / PIXSELL

Foto Željko Lukunić / PIXSELL

Vrijedi podsjetiti da je istraga za izvlačenje 80 milijuna kuna pokrenuta lani, kad je Stipančić pao u ruke policije zbog sumnje da je preko jedne od svojih off-shore kompanija izvukao novac od transfera Dinamovih igrača



U novoj velikoj akciji tzv. »poreznog USKOK-a« jučer je na području Zagreba uhićeno više osoba, među kojima je prema prvim informacijama ponovo i istarski poduzetnik Sandro Stipančić, obuhvaćen istragom u aferi »Dinamo«, pokrenutoj protiv Zdravka, Zorana i Marija Mamića, Damira Vrbanovića, Igora Krote i Nikkyja Vuksana zbog izvlačenja 80 milijuna kuna iz nogometnog kluba transferom igrača. Uhićenja su provedena u sklopu zajedničke akcije DORH-a i policije, a temeljem kaznene prijave poreznika zbog sumnje u gospodarski kriminal.


Neslužbene informacije govore da je policija obavila pretrese stanove i kuća uhićenika koji se i u ovom slučaju sumnjiče za poslovanje preko fiktivnih tvrtki, pri čemu su oštetili državni proračun za nekoliko stotina tisuća kuna i pritom se domogli još nekoliko milijuna kuna.


Vrijedi podsjetiti da je istraga za izvlačenje 80 milijuna kuna pokrenuta lani, kad je Stipančić pao u ruke policije zbog sumnje da je preko jedne od svojih off-shore kompanija izvukao novac od transfera Dinamovih igrača. Dinamovi čelnici i njihovi jataci u trima istragama izvlačenja novca terete se da su iz Dinama udruživanjem u zločinačku organizaciju izvukli preko 270 milijuna kuna.




Kao što je poznato, krajem studenoga Županijski sud u Osijeku potvrdio je optužnicu USKOK-a protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, brata Zorana, nekadašnjeg direktora kluba Damira Vrbanovića te poreznika Milana Pernara pod krimenom da su oštetili klub za gotovo 116 milijuna kuna, a državni proračun za 12,2 milijuna kuna.


Uz bivšeg izvršnog predsjednika Dinama, i trećom su USKOK-ovom istragom, kao i drugom po redu, bili obuhvaćeni njegov brat Zoran i sin Mario, bivši glavni direktor i član uprave Dinama Vrbanović te poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota. Spomenuti menadžer Nikki Vuksan pojavio se na meti Tužiteljstva tek u posljednjem istražnom postupku.