Kamion probio zaštitne ograde i prevrnuo se

U stravičnoj prometnoj nesreći u Dragi sedmogodišnja djevojčica izgubila oca i majku

Šarlota Brnčić

Poginuli su Davor (42) i Silvija (31) Jardas. Teže ozlijeđena sedmogodišnjakinja izvan životne opasnosti. Kamion je iz nepoznatog razloga odjednom skrenuo, probio zaštitne ograde i preokrenuo se na bok



RIJEKA Teška prometna nesreća što se jučer poslijepodne nešto poslije 16 sati dogodila na vijaduktu čvora Draga imala je za posljedicu smrt vozača kamiona 42-godišnjeg Davora Jardasa i njegove 31-godišnje supruge Silvije. Vozačeva supruga preminula je na mjestu nesreće, dok je Davor, kojeg su iz smrskanog kamiona morali izvlačiti vatrogasci, u vrlo teškom stanju prevezen u KBC na Sušaku. Ozljede su se pokazale kobnim i podlegao im je u bolnici. Njihova sedmogodišnja kćer koja je preživjela nesreću teže je ozlijeđena, ali je izvan životne opasnosti. Djevojčica je  zadržana na liječenju u Dječjoj bolnici Kantrida.


Djevojčicu izvukao mještanin


Kamion je iz nepoznatog razloga odjednom skrenuo udesno, probio zaštitne ograde i preokrenuo se na bok. Suputnica je navodno je ispala iz kamiona.  Djevojčicu su mještani Sušačke Drage nakon nesreće čuli kako zapomaže, bila je pri svijesti, te su joj priskočili u pomoć i žurno odvezli u bolnicu.


– Priključivao sam se iz smjera Vežice, a kamion iz smjera grada. Kako je imao veće ubrzanje, priključio sam se iza njega. Bio sam stotinjak metara niže kada se dogodila nesreća. Jednostavno se prevrnuo… niti sam vidio da koči, niti mu je prikolica šetala, jednostavno se činilo kao da se sam od sebe prevrnuo. Stao sam i pokušao priskočiti u pomoć. Čuo sam djevojčicu kako zapomaže… Vikala je upomoć. U međuvremenu su već iz obližnjih kuća dotrčali ljudi i uspjeli odozgo doprijeti do nje. Popeo sam se i ja, ali jedva. Netko od njih ju je podigao i odveo ju na hitnu, ispričao nam je vozač pred čijim se očima sve odigralo. 




Očevid na mjestu teške nesreće obavili su djelatnici riječke Prometne policije predvođeni istražnim sucem Županijskog suda u Rijeci Duškom Tišmom.


Teret loše osiguran?


 Za sada o pravom uzroku ove teške nesreće ne možemo sa sigurnošću ništa reći. Kamion najprije treba podignuti, a zatim ga pomnije pregledati. Trebat će i vještačenje, pogledati tahograf da se utvrdi brzina kretanja, provjeriti da nije došlo do kvara, a također pregledati i teret – rekao je sudac Tišma. Već sam pogled na unutrašnjost potpuno uništenog kamiona bio je dovoljan da svima bude jasno kako je vozač najvjerojatnije prevozio robu višetonske težine. U pitanju su bile palete i palete papira te kontejner, a prema nestručnim procjenama možda se radilo i o nekih dvadesetak tona težine. Ukoliko palete nisu bile dobro fiksirane, moguće je da u tome leži uzrok njegova iznenadnog zanošenja u zavoju koje je očevicu izgledalo kao da ga je »odnijelo«. S obzirom na toliki teret vjerojatno i nije mogao prebrzo voziti, no brzinu će biti lako utvrditi po tahografskoj kartici. Sudeći po izjavama očevidaca brzina mu se mogla kretati između šezdeset i osamdeset kilometara na sat. Provjeravala se i mogućnost da je prednjim kotačem zahvatio rubnjak. Zbog prometne nesreće se na autocesti Rupa – Rijeka, u smjeru Zagreba, vozilo otežano i uz povremene zastoje.