Sačekuša u Sesvetama

U središtu Sesveta rafalom pokošen Vinko Žuljević Klica; zapaljena škoda pronađena na poljskom putu

Ana Raić Knežević

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

Na poljskom putu pored pruge u istočnom dijelu Zagreba policija je pronašla zapaljen automobil, za koji nije dala službenu potvrdu da je povezan s jutrošnjim ubojstvom Vinka Žuljevića Klice u Sesvetama, ali ne isključuje tu mogućnost



U središtu Sesveta jutros je ubijen muškarac, doznajemo iz Policijske uprave zagrebačke. Prema zasad dostupnim informacijama, ustrijeljen je u 7,55 sati u Glavnoj ulici, pored benzinske postaje.


U tijeku je potraga za ubojicom.


Sumnja se da je u pitanju obračun u zagrebačkom krim miljeu. Neslužbeno doznajemo da je ubijen Vinko Žuljević Klica, umirovljeni časnik HVO-a, kojeg se u medijima povezivalo sa zagrebačkim podzemljem.




Na poljskom putu pored pruge u istočnom dijelu Zagreba policija je pronašla zapaljen automobil, za koji nije dala službenu potvrdu da je povezan s jutrošnjim ubojstvom Vinka Žuljevića Klice u Sesvetama, ali ne isključuje tu mogućnost.


»U ovoj fazi istrage ne možemo potvrditi da pronađeni automobil ima veze s ubojstvom u Sesvetama, još se istražuju sve okolnosti i ništa nije isključeno«, rečeno je Hini u zagrebačkoj policiji.


Automobil marke »Škoda octavia«, bosansko-hercegovačkih registracijskih oznaka pronađen je zapaljen blizu ulici Retkovec III, na poljskom putu pored željezničke pruge uz Novu Branimirove.


Na mjestu gdje je pronađeno policija obavlja očevid i nisu se mogle dobiti informacije pod kojim je okolnostima zapaljeno vozilo te je li poslužilo ubojicama za bijeg s mjesta zločina.


Prema nepotvrđenim informacijama, ubojice su tim automobilom, kao i još jednim motociklom, presrele put vozilu Vinka Žuljevića, a njime su potom pobjegli iz Sesveta te ga na poljskom putu zapalili.


Policija intenzivno traga za Žuljevićevim ubojicama i vozilima u kojima su pobjegli s mjesta događaja.


Očevid je u tijeku, policija poduzima intenzivne mjere za razrješenja svih okolnosti događaja, rekao je zamjenik državne odvjetnice u Zagrebu Jurica Ilić novinarima na mjestu zločina.


Potvrdio je da je Žuljević jedini stradali, ali u interesu istrage nije se izjasnio na novinarski upit je li Žuljević bio naoružan.


Sve se, doznajemo odigralo pred brojnim svjedocima.


FOto D: Lovrović


FOto D: Lovrović



Očevici pričaju da su čuli zvuk motocikala nakon kojih je najprije odjeknuo jedan hitac, za koji ne znaju tko ga je ispalio, a zatim rafal kojim je pokošen Žuljević. Prema riječima stanara, ti motocikli udaljili su se prema sjeveru Glavne ulice, dok je Žuljevićevo beživotno tijelo ostalo na ulici ispred kućnog broja 6.


Sumnja se da su počinitelji Žuljevića izvukli iz vozila, koje je, pak, nekontrolirano prešlo preko Sesvetske ceste i udarilo u parkirno vozilo. Žuljević je ubijen na povratku s mise iz svetišta Sv. Antuna Padovanskog.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u nedjelju u Vukovaru kako nije dobro da se puca po Zagrebu te očekuje da će policija ubrzo pronaći počinitelje jutrošnjeg ubojstva u središtu zagrebačkog naselja Sesveta.


»Žalostan sam što se to dogodilo i mislim da će ljudi koji su zaduženi za sigurnost ne samo u Zagrebu nego i u cijeloj Hrvatskoj ubrzo naći počinitelja. Nije dobro da se puca po ulicama Zagreba, pa makar to bilo i u centru Sesveta. Nije dobro da se puca u Hrvatskoj generalno«, izjavio je novinarima Bandić u Vukovaru, gdje je nazočan proslavi Dana grada.


Na pitanje novinara o jutrošnjem ubojstvo u Zagrebu, zagrebački gradonačelnik je rekao da »takvih događanja« nije bilo posljednjih desetak godina.


»Želim vjerovati da ćemo uskoro naći počinitelje zlodjela i da će odgovarati«, kazao je Milan Bandić i dodao da u Zagrebu »takvih događanja« nije bilo posljednjih desetak godina, ali kako nažalost i po tome Zagreb postaje dio europskih metropola.


Žuljević Klica je svojevremeno bio suđen za ubojstvo Veselina Marinova Bugarina, tjelohranitelja Mladena Naletilića Tute u kafiću NBA, gdje mu je ispalio pet hitaca u glavu. No oslobođen je optužbi, budući je sud odlučio da je pucao u samoobrani.


Javnost ga je upoznala i kao svjedoka na suđenju za ubojstvo zagrebačkog kralja poker aparata Vjeke Sliška.


Prije dvije godine, Klica je priveden zbog prodaje podataka o kriminalističkim istraživanjima, odnosno curenja povjerljivih policijskih podataka. Podatke o tajnim istragama navodno su prodavali ranije prijavljeni policajac Marko Svalina i Vjekoslav Drnić, a njihov slučaj još čeka sudski epilog.


203. je optužen da je, zajedno sa suvlasnicima hvarskog kluba Carpe Didem Nenadom Šepakom i Josipom Ćurkovićem, te svojim vozačem Stipicom Brekalom pokušao iznuditi Nikolu Bušljetu, suvlasnika paške »Papaye« i zagrebačkog restorana »Lido«.


Prije šest godina, Klica je u Sesvetskoj Selnici doživio tešku prometnu nesreću. Na njegov “mercedes” je na pružnom prijelazu naletio putnički vlak na liniji iz Budimpešte. U nesreći je poginuo Klicin otac.


Bio je jedan od suvlasnika zaštitarske tvrtke Bilić-Erić, koja je uz ostalo, surađivala sa Zagrebačkim holdingom.