Stravična nesreća kod tunela Krpani na autocesti A1

U prevrtanju češkog autobusa 8 poginulih: žrtva i 7-godišnje dijete, dvije djevojčice teško ozlijeđene

Alenka Juričić Bukarica

Očevidom je utvrđeno da je vozač izgubio nadzor nad vozilom, udario u nosivi stup središnje ograde i prevrnuo se. Neslužbeno se doznaje da na cesti nema tragova kočenja pa se pretpostavlja da je vozač zaspao



U prevrtanju autobusa jutros oko 3,50 sati na autocesti Zagreb-Split kod tunela Krpani poginulo je osam osoba, dok su 43 osobe ozlijeđene. Prema podacima Centra 112, autobus pun čeških putnika na putu prema Zadru probio je središnju ogradu na autocesti, prešao u suprotni trak i prevrnuo se na bok.


18.00 Poruku sućuti svom češkom kolegi uputio je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.


U svom pismu, u kojem je zamolio svog kolegu Vaclava Klausa da izraze žaljenja i sućuti da i svim obiteljima nastradalih turista, Josipović je obećao da će sve državne institucije pružiti svu moguću pomoć ozlijeđenima.




17.30 Auto-cesta je kod mjesta nesreće danas poslijepodne otvorena za sva vozila u oba pravca. Ministar Rajko Ostojić pak nakon posjeta ozlijeđenim putnicima kazao je kako su svi stabilno i sada izvan životne opasnosti.


14.30 Kako saznajemo od glasnogovornice PU ličko-senjske Kristine Maoduš na mjesto nesreće stigao je i vještak iz centra za krimininalistička vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba koji će dodatno pomoći u rasvjetljavanju okolnosti nesreće. U tijeku je izuzimanje niza tragova a mjesto gdje se nesreća dogodila je i pod videonadzorom čije će snimke također pomoći u slaganju svih kockica mozika. 


Direktor agencije Atlas Adria Martin Vašulín prijepodne je češkim medijima, uz ostalo, kazao su za druge grupe turista, koji su se istim autobusom trebali od hrvatske obale vratiti natrag u Češku, osigurali alternativni prijevoz. Inače, kako prenose češki mediji Adria Atlas je unajmio autobus od autobusne tvrtke JH u kojoj su izrazili žaljenje i isprike svim putnicima. Autobus je navodno, kažu, bio u vrlo dobrom stanju, a vozila su ga dva iskusna vozače. Oba imaju više od 50 godina, međutim oboje su vozači autobusa duže od 25 godina. 


14.20 Ministri zdravstva, unutarnjih poslova i turizma su nakon obilaska unesrećenih u gospićkoj bolnici dali kratke izjave mnogobrojnim okupljenim novinarima ispred bolnice u kojoj je danas doslovno bilo opsadno stanje. 



Igrom slučaja češki policajac Luboš Turek koji je prije dvije godine bio na razmjeni u Hrvatskoj s obitelji je putovao na more kada je na radiju čuo što se dogodilo. Nesebično se vratio na mjesto nesreće gdje je pomogao koliko god je mogao. Tu nije kraj njegovog angažmana jer je za hitnim pomoćima odjurio u gospićku bolnicu u kojoj je pružio veliku pomoć medicinskim timovima, prevodio im sve što su stradalnici govorili a kasnije išao od sobe do sobe kako bi pomogao pri identifikaciji ozlijeđenih. 



– Češki veleposlanik se vraća u Hrvatsku, no, konzulica Mala stigla je iz Rijeke i ovdje je čitavo vrijeme s nama. U opću bolnicu u Gospiću ukupno je primljeno 40 pacijenata, dok je troje pacijenata prebačeno u Zagreb. Zahvaljujem se svom osoblju opće bolnice u Gospiću koji su dali sve od sebe i vrlo brzo reagirali. Ukupno je na mjestu nesreće interveniralo 9 timova hitne medicinske pomoći i helikopter, a ističem da su sve ekipe reagirale unutar sat vremena i da je prva ekipa već za nekoliko minuta bila na mjestu događaja. Troje pacijenata koji su operirani ovdje u Gospiću su svi izvan životne opasnosti. Izražavam sućut obitelji poginulih u svoje ime, ime hrvatske Vlade te premijera Zorana Milanovića, rekao je ministar zdravstva Rajko Ostojić. 


– Sućut svim obiteljima poginulih. Ističem kako su sve žurne službe učinile sve što se moglo napraviti kao i da su zajedničkim radom snage policije, vatrogasaca i Državne uprave za zaštitu i spašavanje učinili i dali maksimum od sebe. Vjerujem da u budućnosti više neće biti ovakvih tragedija i da će se učiniti sve kako bi se one spriječile. O uzrocima nesreće za sada se još ne može govoriti jer očevid traje a pretpostavke iz tog razloga ne mogu se za sada iznositi u javnost, ministar unutranjih poslova Ranko Ostojić



– Svim ozlijeđenima želim da se brzo oporave a obiteljima smrtno stradalih želim izraziti sućut. Ministarstvo turizma će pružiti logističku pomoć svima onima koji su preživjeli. Putovali su u Bašku vodu i većina ih je trebala biti smještena u kampu. Želim uputiti poruku svim turistima koji će posjetiti našu zemlju da putuju odmoreni i da se što češće zaustavljaju kako bi se izbjegla stradavanja, kazao je ministar turizma Veljko Ostojić.


Na upite ministrima, posebice ministru zdravstva je li moguće obići preživjele u nesreći, ministri su nam odgovorili da to s obzirom na situaciju nije moguće, da se ipak radi o stradalnicima i da je postignut dogovor da ih je u ovakvim trenucima bolje ne uznemiravati. Saznajemo da će lakše ozlijeđeni, koji budu pušteni iz bolnice biti smješteni u gospićki studentski dom gdje je već sve spremno za njihov dolazak te je kompletno sve organizirano, od kuharica do spremačica. 


14.15 Autocestom A1  iz pravca mora prema Zagrebu pušten je promet koji je bio u prekidu od noćas u 3 sata i 45 minuta kada se dogodila teška prometna nesreča i uzrokovala potpuni prekid prometa. 


Pravac od sjevera prema jugu još nije osposobljen za puštanje prometa ali se očekuje da će se to dogoditi najkasnije u 15,15 sati.  Prema riječima direktora Milana Stankovića iz Hrvatskih autocesta velika je dizalica uklonila autobus s prometnice, no potrebno je još potpuno očistiti sve tri prometne trake da bi se i u pravcu juga promet mogao pustiti na siguran način.


13.59  Voditeljica konzularnog odjela Češke u Rijeci Jindra Mala potvrdila nam je da je vozač autobusa ipak poginuo, dok ostale identitete smrtno stradalih još ne znaju jer ih tek provjeravaju. 


– Imamo spisak putnika koji su bili u autobusu, njih 51, a postupak identifikacije tek trebaju obaviti MUP RH i ostale nadležne službe. Svi putnici bili su osigurani a teško ozlijeđeni biti će sanitetskim kolima prevezeni u Češku. Išli su na godišnji odmor. Uspjela sam zajedno s ministrom zdravstva RH Rajkom Ostojićem obići preživjele u gospićkoj bolnici. Svi su u šoku a samoga događaja se uglavnom ne sjećaju jer se nesreća dogodila u 3.45 sati kada su većinom svi spavali. U autobusu je, prema do sada dostupnim informacijama bilo pet maloljetnika. 


Potpredsjednica češke Vlade Karolína Peake na vijest o stradanju čeških gostiju kazala je duboko pogođena tragedijom, prenosi Češka televizija. 



Milanović izrazio sućut


Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je izraze sućuti predsjedniku Vlade Češke Republike Petru Nečasu u povodu teške prometne nesreće koja se dogodila na autocesti Zagreb-Split


“Poštovani predsjedniče Vlade gospodine Nečas, s tugom sam primio vijest o teškoj prometnoj nesreći u kojoj su stradali češki državljani. Hrvatski liječnici i ostalo medicinsko osoblje te sve druge nadležne službe Republike Hrvatske čine sve što je u njihovoj moći da umanje posljedice ove tragedije.Obiteljima poginulih, građanima i Vladi Češke Republike u ime hrvatskih građana i hrvatske Vlade upućujem izraze duboke i iskrene sućuti, a ozlijeđenima želim brz i potpun oporavak”, stoji u Milanovićevim izrazima sućuti češkom premijeru.



– U ovom teškom trenutku izražavam duboko žaljenje. Ozlijeđenima u prometnoj nesreći želim brz oporavak i povratak kući, kazala je  Peake. 


13.24 Ravnatelj karlovačke Opće bolnice Nedjeljko Strikić potvrdio je Hini da je svih osam tijela čeških turista koji su poginuli u prevrtanju autobusa dopremljeno na karlovački Odjel patologije, da slijedi identifikacija, a ovisno o zahtjevu suca istrage bit će odlučeno treba li se obaviti obdukcija.


Zamjenik županijske državne odvjetnice Zdravko Car novinarima je kazao da je očevid završen, no da još treba provesti više dokaznih radnji i vještačenja.  Naveo je da je vozač češkog  autobusa na 122,5 km autoceste u 3,45 sati izgubio nadzor nad vozilom,  udario u nosivi stup središnje ograde i prevrnuo se. 


Ravnateljica opće bolnice Gospić Marija Ilijevski i ostali liječnici izvijestili su ministra zdravlja Rajka Ostojića koji je došao u bolnicu, da su svi nastradali u prometnoj nesreći pravovremeno zbrinuti i obrađeni jer im je u roku 21 minute priskočilo u pomoć svo medicinsko osoblje gospićke bolnice.


Ministar zdravlja Rajko Ostojić kazao je da je došao da vidi kako su zbrinuti češki državljani koji su noćas doživjeli tešku prometnu nesreću, te da ustanovi može li im se još kako pomoći. Najavio je dolazak i ministara turizma i unutarnjih poslova , kako bi i oni svako na svom području djelovanja učinili što je više moguće da se ublaže posljedice ovog nemilog događaja.


Zamjenik ličko-senjskog župana Ivica Mataija obavijestio je ministra da je Županija kupila nekoliko tisuća bočica vode, odnosno sve raspoložive količine koje su bile na policama prodavaonica. Aktivisti Crvenog križa vodom opskrbljuju putnike 18 kilometara dugačke kolone na potezu Gospić – Sveti Rok,  koji čekaju da se promet normalizira.


 


12.30 Ozlijeđene putnike iz češkog autobusa, koji su nakon noćašnje nesreće zbrinuti u Općoj bolnici Gospić, danas će obići ministri zdravlja, unutarnjih poslova i turizma – Rajko Ostojić, Ranko Ostojić i Veljko Ostojić, potvrđeno je iz Vlade RH. 


Pročelnik područnog ureda za zaštitu i spašavanje u Gospiću Jošo Živković u izjavi novinarima je kazao da su dojavu o nesreći dobili u 3.49 od putnika s autoceste, te su odmah izvijestili policiju i hitnu medicinsku pomoć. Prve su stigle ekipe hitne pomoći i vatrogasaca stacionirane u tunelu Sveti Rok. 


– Izašle su sve interventne službe i sve raspoložive snage, pa tako i šest timova hitne medicinske pomoći s područja Like, Karlovca i Zadra. Svi su stigli unutar “zlatnog sata”. Zajednička akcija odrađena je vrhunski, kazao je Živković, a ista je ocjena i ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maje Grba, koja je odmah stigla na mjesto nesreće. Ona je istaknula da su se svi djelatnici gospićke bolnice javili u rekordnom vremenu i u trenutku kada su unesrećeni počeli stizati u bolnicu većina zaposlenika je već bila tamo spremna za zbrinjavanje. 


11.43 Dok se na mjestu nesreće još uvijek utvrđuju sve okolnosti u kojima se dogodila, u zagrebačkom KBC-u Rebro liječnici spašavaju živote dviju djevojčica koje su prevezene helikopterom oko 9 sati iz Gospića u Zagreb. Prema riječima dežurnog kirurga dr. Tomislava Luetića, u bolnicu su primljene 12-godišnjakinja i 13-godišnjakinja. Dvanaestogodišnja djevojčica ima teže ozlijede glave, natkoljenice i potkoljenice, bez svijesti je i smještena je na intenzivnoj njezi. Trinaestogodišnjakinja ima prijelom potkoljenice i pri svijesti. Obje će biti operirane.


10.52 Broj poginulih u stravičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila rano jutros na autocesti Zagreb-Split kod tunela Krpani porastao je na osam jer je jedna osoba naknadno pronađena mrtva na mjestu nesreće, doznaje se od ličko-senjske policije. Među poginulima je i sedmogodišnje djete.


U Općoj bolnici Gospić zbrinute su 44 ozlijeđene osobe od kojih je troje najteže ozlijeđenih dovezeno nešto prije 9 sati helikopterom u zagrebački Klinički bolnički centar Dubrava. U KBC Dubrava zadržana je 60-godišnja češka državljanka i za sada je stabilno, a dvoje djece je prebačeno u Klinički bolnički centar Rebro.


U gospićkoj bolnici doznaje se da je angažiran sav postojeći medicinski kadar koji je odradio trijažu i obradu pacijenata te su sve ozlijeđene osobe zbrinute unutar »zlatnog sata«. Ozlijeđeni putnici koji su ostali u gospićkoj bolnici stabilnog su stanja i dobro se oporavljaju, rekla je Hini ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Maja Grba Bujević koja se zbog ozbiljnosti nesreće osobno uključila u pomoć ranjenima. Troje je podvrgnuto operaciji, no ne zbog povreda vitalnih organa nego mekih tkiva ili prijeloma, dok  preostali ozlijeđeni imaju nešto lakše ozljede.


Šef kirurgije bolnice u Dubravi dr. Željko Lacković kazao je kako je jedna žena nešto prije 9 sati primljena u ovu bolnicu s frakturom rebara, zdjelice i potkoljenice. U teškom je stanju, ali stabilno. Dvoje djece, kazao je, odvezena su u KB Rebro i još uvijek se ne zna u kakvom su stanju. 


10.42 Češka televizija javlja da je vozač autobusa preživio, a prenose i informaciju da na autocesti nema tragova kočenja pa se pretpostavlja da je vozač zaspao. Udario je u stup na kome je videokamera koja bi mogla pomoći rasvijetljavanju ovoga slučaja



Ova jutrošnja nesreća podsjetila je na nesreću iz rujna 2008. godine, kada je, također na autocesti nedaleko Gospića, izletio autobus sa slovačkim turistima pri čemu je poginulo 14 osoba, a 30 ih je bilo lakše ili teže ozlijeđeno. Kao i u ovoj nesreći, autobus je u jednom trenutku probio središnju ogradu na autocesti, a zatim se zabio izravno u betonsku konstrukciju nadvožnjaka.


Prije gotovo točno dvije, 19. lipnja 2010., u Hrvatskoj su u slijetanju autobusa stradali i češki turisti. Nesreća se dogodila u Istri, na cesti Novigrad – Poreč. Na mokrom i skliskom kolniku vozač je izgubio kontrolu nad autobusom i sletio u provaliju. U ovoj nesreći 22 osobe su bile ozlijeđene. 



10.00 U zagrebačku bolnicu Dubrava helikopterom HRZ-a prebačene su tri teško ozlijeđene osobe, među kojima su dva djeteta, koja su odmah prevezena u bolnicu Rebro, dok je treća pacijentica zadržana na hitnoj kirurškoj obradi u bolnici Dubrava. 


Český rozhlas prenosi informaciju češkog Ministarstva vanjskih poslova da je riječ o autobusu touroperatora Adria Atlas iz Brna te da su u kontaktu s putničkom agencijom koja je organizirala putovanje. Imena osoba koje su stradale još uvijek nisu objavljena, ali je za češku televiziju vlasnik agencije kazao kako imaju popis svih ljudi i da on pokazuje da su svi s popisa zbrinuti u bolnici. No, čeka se službena potvrda imena.


U autobusu je bila 51 osoba, a putovali su u kamp Baško Polje pored Baške vode na makarskoj rivijeri. 


8.30 Od ukupno 42 lakše i teže ozlijeđene osobe, koje su nakon stradavanja u prevrtanju češkog autobusa zbrinute u Općoj bolnici Gospić, dvije osobe s najtežim ozlijedama bit će helikopterom prebačene u zagrebački Klinički centar Dubrava čim njihovo stanje to bude dopuštalo, doznaje se u gospićkoj bolnici.


Ravnateljica bolnice Marija Ilijevski rekla je Hini da se pacijente obrađuje na više punktova i po pravilima struke te da bolnica ima dovoljno liječnika i drugog medicinskog osoblja. U gospićku bolnicu stiglo je nekoliko kirurga iz Karlovca i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević .


U toj nesreći nisu sudjelovala druga vozila, a uzrok prevrtanja autobusa i druge okolnosti trebali bi biti utvrđeni očevidom koji će voditi zamjenik karlovačke županijske državne odvjetnice Zdravko Car.


 Prema još nepotvrđenim informacijama svi stradali su češki državljani, doznaje se u Centru 112.


6.50 Prema prvim policijskim informacijama, autobus pun čeških putnika probio je središnju ogradu na autocesti, prešao u suprotni trak i prevrnuo se na bok, rekao je Hini voditelj smjene Centra 112 Mladen Majsec.


Opća bolnica Gospić zbrinula je sve ozlijeđene pacijente. U Gospić je stigao oko 5,50 sati helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji će nakon prve obrade pacijenata one s najtežim ozljedama prevesti u zagrebačku Kliničku bolnicu Dubrava.


Hrvatski autoklub (HAK) izvijestio je da je zbog te nesreće dionica autoceste od čvora Sveti Rok do čvora Maslenica zatvorena za sav promet u smjeru Splita. Obilazak je čvor Sveti Rok-Gračac-Obrovac-čvor Maslenica.