Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Spasilačka akcija

U potrazi za nestalim nautičarem kod Visa i dalje brod Obalne straže OS RH, zrakoplov i helikopter

NL arhiva
NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 13. kolovoz 2017. u 16:09 2017-08-13T16:09:59+02:00

Nakon sinoćnjeg neuspjelog pokušaja evakuacije članice posade jedrilice helikopterom HRZ i PZO-a, službenici Lučke kapetanije Split uspjeli su oštećenu jedrilicu otegliti prema luci Maslinica na otoku Šolti, a jedina članica posade neozlijeđena je iskrcana na obalu

 ZAGREB Brod Obalne straže Oružanih snaga RH »Faust Vrančić» te zrakoplovne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane: zrakoplov Pilatus PC-9 i helikopter Mi-8 MTV1 i u nedjelju sudjeluju u akciji traganja i spašavanja za nestalim nautičarem koji je u subotu popodne pao u more tijekom plovidbe jedrilicom »Anya« na području otoka Jabuke kod Visa.

Odmah po dobivanju zahtjeva iz MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre) Rijeka o angažiranju broda Obalne straže u akciji traganja i spašavanja stavljene su u pripravnost zrakoplovne snage HRZ i PZO-a pod operativnim nadzorom Obalne straže RH – zrakoplov »Pilatus» i helikopter Mi-8 MTV1 te je angažiran Tim za spašavanje (SPS) iz sastava Zapovjedništva specijalnih snaga stacioniran u vojarni »Knez Trpimir» u Divuljama.

Nakon sinoćnjeg neuspjelog pokušaja evakuacije članice posade jedrilice helikopterom HRZ i PZO-a, službenici Lučke kapetanije Split uspjeli su oštećenu jedrilicu otegliti prema luci Maslinica na otoku Šolti, a jedina članica posade neozlijeđena je iskrcana na obalu.

Potragu za nestalom osobom zrakoplovne snage HRZ i PZO-a nastavile su do zalaska sunca. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru u području potrage za nestalom osobom i smanjene vidljivosti, MRCC Rijeka oko 20.45 sati oglasila je privremeni prekid potrage i sve jedinice su upućene na smjenu posada i obnovu zaliha do nastavka potrage. Istovremeno, dok se odvijala potraga za nestalim nautičarem letačka posada HRZ i PZO-a s jednim helikopterom uključila se u još jednu akciju spašavanja. Posada je ovaj put sudjelovala u spašavanju teško ozlijeđenog ribara kod Šćedra u blizini Hvara, te je odmah nakon zbrinjavanja ribara u KBC Split nastavila potragu za nautičarem. Iz Ministarstva obrane navode kako je to 15. akcija potrage i spašavanja u ovoj godini u kojoj su sudjelovale letačke posade Eskadrile transportnih helikoptera HRZ i PZO-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.