Smrtno stradao zbog razmirica u prometu

U ponedjeljak presuda Husi Keseroviću: Mislio sam ga prestrašiti nožićem, pa sam ga ispružio prema njemu…

Fiore Vežnaver

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Huso Keserović za smrtno ranjavanje Mirka Bibića na cesti kod Diračja ranije je osuđen na četiri i pol godine zatvora, ali je Vrhovni sud tu presudu ukinuo. Optuženi je jučer svjedočio da je Bibića, koji ga je pratio na cesti, želio samo prestrašiti kada je prišao njegovom vozilu



 Dok me taj čovjek kroz otvoreni prozor mog auta već rukom uhvatio za rame, povlačio sam se prema supruzi, koja je sjedila uz mene kao suvozačica. Vidio sam nožić u pretincu gdje se stavljaju čaše, uzeo sam ga, ne znam je li bio sklopljen ili ne. Nisam uopće imao namjeru da ga… Mislio sam da ću ga prestrašiti nožićem. Uperio sam nožić prema njemu, zapravo ispružio, jer u kabini vozila i nisam mogao baš zamahivati. Ne znam da li sam odmah osjetio da sam ga ubo, poslije sam vidio krv… Tog čovjeka, za kojeg sam kasnije saznao da se zove Mirko Bibić, nisam poznavao, njegovo ime i prezime mi ništa ne znači. Zbog situacije kakva je poslije bila, nisam pokušao stupiti u kontakt s njegovom obitelji, ali mi je žao što se ovo dogodilo. 



»Moguće je da je bilo upravo kako tvrdi« 


   


    U sudnici su jučer saslušani i vještak sudske medicine dr. Valter Stemberga i vještak traseolog Vedran Nuić, koji su obavili dodatno kombinirano vještačenje, radi razjašnjavanja dinamike pod kojom je žrtva zadobila smrtnosnu ozljedu. Dr. Stemberga je rekao da ne može isključiti mogućnost da se događaj zbio upravo onako kako je na nedavnoj rekonstrukciji događaja pokazao Huso Keserović. 




   


    Situacija (ne)opasna po život 


   


    Smatrajući dokazanim da se radi o ubojstvu na mah, Tea Radovani, zamjenica riječkog Županijskog državnog odvjetnika, u svojoj završnoj riječi na suđenju je ukazala da žrtva nije imala nož, pištolj, nikakvo opasno sredstvo, nitko nije tukao optuženika, te da okrivljeni i supruga u svom autu ni u jednom trenutku nisu bili u situaciji opasnoj po život. U stanju jake prepasti, kako su utvrdili psihijatri, donio je odluku usmrtiti žrtvu. Smatra da Keseroviću treba cijeniti otegotnim da nakon djela nije ni izašao iz vozila i nije tražio pomoć za ranjenog, već otišao kući. 


    Pledirajući za oslobađajuću presudu, Keserovićev branitelj, odvjetnik Milenko Škrlec, u svojoj završnoj riječi je rekao kako bi se radilo o ubojstvu na mah da je optuženi potegao nož u trenucima kada napada na njega više nije bilo, no to ovdje nije slučaj, već se radilo o nužnoj obrani. Adnan Rizvić, drugi Keserovićev odvjetnik, napomenuo je da je ovdje riječ o klasičnoj nužnoj obrani, da je Keserović bio u situaciji da brani i sebe i bolesnu suprugu.



    Izjavio je to jučer u svojoj obrani Huso Keserović (57) iz Rijeke, koji se nalazi na optuženičkoj klupi zbog ubojstva na mah, smrtnog ranjavanja poduzetnika Mirka Bibića, tada u 44. godini, na cesti kod Diračja, nakon razmirica u prometu. U sudskom procesu ostala je još samo presuda, koju će vijeće riječkog Županijskog suda, kojem predsjeda sutkinja Jesenka Kovačić, objaviti u ponedjeljak. 


   


Sivi mercedes


Tada će se saznati je li sudsko vijeće prihvatilo stav tužiteljstva, koje smatra kako je dokazano da je riječ o ubojstvu na mah pa Keseroviću treba izreći kaznu, ili se pak složilo sa stajalištem odvjetnika optuženog koji smatraju da se radi o nužnoj obrani i Keserovića treba osloboditi optužbe. Keseroviću se drugi put sudi za ovaj slučaj nakon što je Vrhovni sud ukinuo raniju presudu riječkog Županijskog suda i kaznu od četiri i pol godine zatvora.   Prisjećajući se jučer zbivanja od 31. listopada 2008. godine, Huso Keserović je ispričao da se tragični slučaj dogodio nakon što se sa suprugom vraćao iz Italije u koju su išli zbog lijeka za ženu. U trenucima kada je svoj džip mercedes vozio riječkom zaobilaznicom, kod tadašnje crpke OMV-a, počeo mu je blicati mercedes koji je vozio iza njega. Najprije je mislio da je to neki njegov poznanik, no sivi mercedes mu je sve više blicao i približavao mu se, pa je Keserović na kraju zaustavio auto na proširenju na odvojku. Optuženi je kazao da se siva mercedesova limuzina zaustavila pokraj njegovog džipa, a nepoznati vozač mu je kroz otvoreni prozor odmah opsovao majku. Nakon toga je izašao iz auta i krenuo prema njemu i supruzi.   

Ženi pozlilo


– »Vozi, to je neki luđak!«, rekla mi je žena. Krenuo sam vozilom, malo kasnije na Diračju skrenuo na odvojak za Srdoče i Kastav, mislio sam da je opasnost prošla, no ubrzo sam ga opet vidio u retrovizoru. Pokušavao me preteći, išao lijevo-desno. Tada sam se stvarno prestrašio, nisam znao tko je za volanom, pričao je Keserović u sudnici. Prema njegovim riječima, uskoro ga je pred zavojem kod prodavaonice »Keramika promet« taj auto pretekao i naglo stao ispred njega. Keserović je pokušavao automatski mjenjač ubaciti u »rikverc«, ali nije uspijevao. Iz sivog mercedesa je nakon dvije-tri sekunde izašao vozač i krenuo prema Keseroviću.    – Kroz poluotvoreni prozor mog vozila čuo sam kako mi psuje majku dok je hodao prema meni. Kada je došao do prozora rukom je krenuo prema mom vratu… Supruzi je od vožnje i svega ovoga već ranije pozlilo, spustila se u svom sjedištu, pričao je Keserović, napominjući da je glava njemu nepoznatog čovjeka bila unutar putničke kabine njegovog džipa kada ga je smrtno ranio nožićem. Ranjeni se nakon toga uhvatio rukom za vrat, odmaknuo od auta i otišao prema prodavaonici sanitarija. Vidio je da mu je supruga sva blijeda, objasnio je optuženi, pa se nije dugo zadržavao na mjestu događaja, već ženu odvezao kući. Poslije nekoliko minuta na vrata im je došla policija.