Potraga

U podmorskoj špilji na otoku Cresu nestao mađarski ronilac

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Podmorsko traganje za nestalim mađarskim roniocem T. M. (1983.) počelo je u 15,20 sati u blizini otočića Plavnika. Policijski ronioci imali su nekoliko urona, no zbog slabe vidljivosti, odlučeno je da se potraga prekine tijekom noći te da se nastavi sutra, 27. kolovoza, a traganje na površini nastavlja se tijekom večeri



ZAGREB Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) sa sjedištem u Rijeci izvijestila je o koordiniranoj akciji traganja za nestalim mađarskim roniocem na predjelu podmorske špilje kod rta Tarnaja, na otoku Cresu, priopćeno je u petak navečer iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.


Podmorsko traganje za nestalim mađarskim roniocem T. M. (1983.) počelo je u 15,20 sati u blizini otočića Plavnika. Policijski ronioci imali su nekoliko urona, no zbog slabe vidljivosti, odlučeno je da se potraga prekine tijekom noći te da se nastavi sutra, 27. kolovoza, a traganje na površini nastavlja se tijekom večeri.


 Opsežna potraga pokrenuta je kada je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru preko Županijskoga centra 112 u Rijeci primila dojavu o nestanku ronioca od hrvatskog državljanina koji je svojom brodicom »Supatarska« prevezao skupinu od deset ronilaca s voditeljem L. B. (svi mađarski državljani) u blizinu otočića Plavnika, gdje su oko 14 sati počeli roniti u organizaciji ronilačkog kluba registriranog u Hrvatskoj.




Djelatnici Lučke kapetanije u Rijeci i policijski službenici utvrdili su u očevidu, prema izjavama ostalih ronioca iz skupine, da je mađarski ronilac nestao u 14,45 sati, odmah nakon što je izronio. Ostali ronioci nisu ozlijeđeni.


Ronioci su bili na turi na predjelu podmorske špilje u koju se ulazi na dubini od 16 metara, odakle vodi uži prolaz do komore čiji je ulaz na 20 metara dubine, a samo dno komore doseže dodatnih 35 metara dubine.