Nautičari naišli na tijelo muškarca

U moru kod Biševa pronađeno tijelo: Kamera otkrila da je roniocu pozlilo?

Mario Matana

Pretpostavlja se da se radi o roniocu Anti Simonelliju, koji je između Visa i Korčule nestao još 5. kolovoza. Posljednji video­zapis sugerira da je nesretnom roniocu pozlilo: na snimci se vidi i kako je ulovio kirnju, krenuo prema površini, da bi se kamera nakratko destabilizirala i potom ponovno "smirila"



SPLIT Grupa francuskih nautičara na jedrilici pronašli su u utorak nešto prije podneva tijelo muškarca u moru, na pučini u akvatoriju otoka Biševa.


Pomorska policija odmah je isplovila na mjesto pronalaska, pronađeno tijelo je u ronilačkom odijelu te je odmah organiziran prijevoz za splitsku bolnicu gdje bi se trebala obaviti identifikacija i obdukcija. Iako još uvijek nije potvrđeno, neslužbeno doznajemo kako sve upućuje da je u pitanju pronalazak tijela 42­-godišnjeg ronioca nestalog prošlog utorka, Ante Simonellija.

O njegovom nestanku prošlog utorka policiju je obavijestila supruga te je odmah organizirana potraga. Još iste večeri pronađen je gumenjak, Simonelli je otišao roniti i loviti ribu na dah na ”poštu” oko pet NM jugoistočno od Visa, no od iskusnog ronioca ni traga.


Kako se pretpostavljalo da su ga struje odnijele dalje u istom smjeru, potraga se koncentrirala na akvatorij između Visa i Korčule, odnosno Lastova, te pripadajuće otočiće i hridi.




Tijelo su Francuzi pak pronašli na suprotnoj strani, u smjeru zapad­jugozapad u odnosu na posljednju poznatu lokaciju Ante Simonellija. Velika potraga i službeno je okončana u ponedjeljak navečer, kada je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru obustavila daljnje mjere traganja, no ne prije nego li su u nedjelju prijatelji nestalog ronioca pronašli, nedaleko mjesta gdje je bio i Simonellijev gumenjak, pušku za podvodni ribolov na kojoj je bila i – kamera!


Policija je odmah pregledala snimku na kojoj je nekih pola sata materijala. Posljednji video­zapis sugerira da je nesretnom roniocu pozlilo: na snimci se vidi i kako je ulovio kirnju, krenuo prema površini, da bi se kamera nakratko destabilizirala i potom ponovno “smirila”.


Iako se vidi površina, sve se događalo na dovoljnoj dubini da je praktički isključen nekakav nalet jahte u prolazu na ronioca.


Nije isključeno da je došlo do hipoksije, nedostatka kisika u tijelu, zbog čega dolazi do nagle nesvijestice koja je u moru najčešće kobna.