Spolno zlostavljanje djece

U Vinkovcima uhićen 29-godišnjak zbog pedofiilije

Hina

Ilustracija S. Drechsler

Ilustracija S. Drechsler

 Zbog sumnje da je više djece spolno zlostavljao i iskorištavao, vukovarsko-srijemska policija uhitila je 29-godišnjeg hrvatskog državljanina, te pozvala roditelje na svom području da policajcima za mladež prijave sva sumnjiva ponašanja prema njihovoj djeci



VINKOVCI – Zbog sumnje da je više djece spolno zlostavljao i iskorištavao, vukovarsko-srijemska policija uhitila je 29-godišnjeg hrvatskog državljanina, te pozvala roditelje na svom području da policajcima za mladež prijave sva sumnjiva ponašanja prema njihovoj djeci.


U policiji u utorak kažu kako su, zahvaljujući suradnji s policajcima za mladež te s vukovarskim Općinskim državnim odvjetništvom, na području Vukovarsko-srijemske županije identificirali, locirali i uhitili 29-godišnjaka.


Sumnjiče ga da je kroz duži vremenski period na štetu više djece počinio niz kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja – iskorištavanje djece za pornografiju, zadovoljenje pohote nad djetetom ili maloljetnom osobom, bludne radnje i spolna zlouporaba djeteta mlađeg od 15 godina.




Iz vukovarsko-srijemske policije pozivaju roditelje da s punim povjerenjem prijave sva sumnjiva ponašanja prema njihovoj djeci policajcima za mladež u svojoj policijskoj upravi ili postaji, ili da svoja saznanja prijave putem on-line mehanizma prijavljivanja »Red Button«.


S obzirom na, kako kažu, zamjetno povećanje kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece, napose onih koja se čine korištenjem suvremenih tehnologija, policija upućuje roditeljima i skrbnicima da u okviru svoje obveze odgoja i skrbi za djecu posebnu pozornost obrate na osobe s kojima njihova djeca provode slobodno vrijeme.


To se prije svega odnosi na osobe s kojima djeca komuniciraju putem društvenih mreža, s naglaskom na osobe koje neprimjereno komuniciraju o djetetovoj intimi, stvaraju i potiču prilike da s djecom ostvare neposredni kontakt i provedu vrijeme bez nazočnosti drugih osoba.


Posebnu pažnju roditelji i skrbnici trebaju posvetiti i osobama koje nude i daju djetetu različite darove i vrijednosti, odnosno koje na bilo koji način pokušaju ugroziti djetetov tjelesni i spolni integritet, navode u policiji.