Statistika

U PGŽ više prometnih nesreća, ali manje poginulih

Fiore Vežnaver

U PGŽ više prometnih nesreća, ali manje poginulih / snimio V. Karuza

U PGŽ više prometnih nesreća, ali manje poginulih / snimio V. Karuza

U prvih devet mjeseci od ukupnog broja prometnih nesreća njih 74 posto bilo s materijalnom štetom, a oko 26 posto s nastradalim osobama. Nesreća s nastradalim osobama je oko jedan posto manje nego lani. S poginulim osobama zabilježeno je 12 nesreća, jedna manje nego prošle godine



 Sigurnosna situacija u cestovnom prometu u Primorsko-goranskoj županiji u ovoj godini je pozitivna, dobra, sudeći po podacima koje je jučer objavila Policijska uprava primorsko-goranska. Promatra li se ključni statistički podatak, a to je broj poginulih u prometnim nesrećama, u prvih devet mjeseci ove godine su, odnosu na isto lanjsko razdoblje, smrtno stradale dvije osobe manje (12 u odnosu na 14 lani), što predstavlja pad broja žrtava od oko 14 posto.


Broj ozlijeđenih osoba u nesrećama je gotovo jednak kao i lani (742 – 747), ali je nešto veći, za 11 posto, broj teško ozlijeđenih (194 – 174), dok je, s druge strane, smanjen za 4 posto broj lakše ozlijeđenih osoba (548 – 573). Ukupan broj prometnih nesreća u prvih ovogodišnjih devet mjeseci je u laganom porastu, zabilježeno ih je 1,9 posto više nego lani, odnosno lani ih je bilo 2.256, a ove godine 2.215.


PU primorsko-goranska navodi da je u prvih devet mjeseci od ukupnog broja prometnih nesreća njih 74 posto bilo s materijalnom štetom, a oko 26 posto s nastradalim osobama. Nesreća s nastradalim osobama je oko jedan posto manje nego lani. S poginulim osobama zabilježeno je 12 nesreća, jedna manje nego prošle godine.




Pod utjecajem alkohola bilo je 289 sudionika prometnih nesreća, odnosno 7,2 posto, što predstavlja porast od 0,6 posto. Kada je riječ o prometnim prekršajima, u devet mjeseci 2016. godine ukupno su poduzete 54.554 mjere ili 12,75 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od ukupno poduzetih mjera policija posebno izdvaja 27 posto više poduzetih represivnih mjera prema počiniteljima koji nisu poštivali dopuštene brzine kretanja (s 15.597 u 2015. godini na 19.806 u ovoj godini).


»Analizirajući prometne nesreće, razvidno je da se one najteže događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije. I nadalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom, odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama«, navodi se u zaključku PU primorsko-goranske, iz koje najavljuju da će i ubuduće provoditi »ciljane preventivno-represivne aktivnosti usmjerene na suzbijanje prekršaja koji u značajnijoj mjeri utječu na sigurnost cestovnog prometa«. Uz ostalo, navodi se da će to biti nadzor brzine kretanja te nadzor vozača koji voze pod utjecajem alkohola ili droga.