Afera Končara

U 48-satnom pritvoru zadržan i Boris Sorgo

Marica Košta

Budući da su Cetinski, Hrvatin i Marin Sorgo i u nedjelju ostali iza rešetaka očito je da žalbe njihovih odvjetnika na rješenje o 48-satnom zadržavanju izvanraspravno vijeće pulskog Županijskog suda nije uvažilo



PULA Nakon što je istražni sudac Županijskog suda u Puli Svetislav Vujić u subotu odredio 48-satno zadržavanje u istražnom centru nekadašnjoj doministrici turizma Vinki Cetinski, Romini Hrvatin i Marinu Sorgi zbog sumnje u zloporabu položaja te pomaganja prilikom kupoprodaje nekretnina za tvrtku Kermas ulaganja u vlasništvu Danka Končara koja je oštećena za 30 milijuna kuna u nedjelju je na saslušanje u istražni centar u večernjim satima doveden i Marinov otac Boris Sorgo. On je s odvjetnikom Željanom Hrvatinom suvlasnik tvrtke Icarus koja se bavi nekretninama. Nakon iznošenja obrane istražni sudac Svetislav Vujić i Borisu Sorgu je odredio 48-satno zadržavanje zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. 


Budući da su Cetinski, Hrvatin i Marin Sorgo i u nedjelju ostali iza rešetaka očito je da žalbe njihovih odvjetnika na rješenje o 48-satnom zadržavanju izvanraspravno vijeće pulskog Županijskog suda nije uvažilo. Štoviše, iz državnog odvjetništva  smo doznali da će veću ponedjeljak ujutro pulskom Županijskom sudu biti dostavljen i formalni zahtjev za provođenjem istrage i određivanjem jednomjesečnog pritvora osumnjičenicima. 


Privođenje Borisa Sorga samo je nastavak opsežne kriminalističke istrage koju policija provodi u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Puli i to temeljem prijave koju je lanjskog listopada putem pulskog odvjetničkog ureda Gorana Veljovića podnio Danko Končar.  Kaznena prijava išla je prema Vinki Cetinski koja je bila direktorica Kermas ulaganja i Dragi Radoloviću, vlasniku tvrtke Istra Bavaria Agentur, ali i prema Romini Hrvatin i njezinom suprugu, odvjetniku Željanu Hrvatinu, te Marinu Sorgu koji je s Rominom Hrvatin suvlasnik jedne tvrtke. Oni su bili suvlasnici i tvrtke Hacijenda Baldaši koju su 2009. godine prodali Končaru, a suvlasništvo su dijelili i nad Stancijom Santolina. Iako je njegova supruga već zadržana u istražnom centru Željan Hrvatin još nije ni ispitan u policiji, a razlog tome je, neslužbeno doznajemo, činjenica da je na putu u inozemstvu, ali nema namjeru izbjegavati razgovor s policijom.




U kupoprodajni proces bilo je uključeno više ljudi među kojima su bili i agenti koji su po terenu tražili prodavatelje i koji su policiji već ispričali svoja saznanja. U policiji međutim još nije bio i Drago Radolović, vlasnik tvrtke Istra Bavaria Agentur koji čini se nije u zemlji, a upućeni pretpostavljaju da bi s obzirom na činjenicu da ima i njemačko državljanstvo mogao biti u Njemačkoj.