Suđenje bivšem fratru i bankarici

Tvrdić: Nisam preuzeo torbu s 468.000 eura!

Hina

Bivši splitski košarkaš  Damir Tvrdić je rekao da je šokiran iskazom optužene da je njemu predala torbu s 468.000 eura koju joj je dao fra Šime Nimac



SPLIT Na današnjem suđenju u Splitu protiv fra Šime Nimca i bankarice Jasmine Bilonić zbog prodaje crkvenog zemljišta svjedočio je bivši splitski košarkaš Damir Tvrdić, koji je rekao da je šokiran iskazom optužene da je njemu predala torbu s 468.000 eura koju joj je dao fra Šime Nimac.


»Nisam preuzeo nikakav novac. To nije istina. Šokiran sam ovim što čujem. S Jasminom nikada nisam razgovarao o novcu. Nikada. Ne znam što bih više rekao«, rekao je danas svjedok Tvrdić na splitskome Županijskom sudu.


Za njega je optužena Jasmina Bilonić u istrazi rekla kako mu je pred njegovim stanom u Splitu predala torbu s 468.000 eura koju joj je ispred »Jokera« dao fra Šime Nimac.


Navodno je fra Šime Nimac imao želju ulagati novac u sportaše, a Tvrdić je izabran zato što je bio u kontaktu s agencijom iz švicarskoga grada Lugana koja je radila sa sportašima. Tvrdić je poznavao Jasminu, a takvu je agenciju i sam pokušao otvoriti u Splitu 2006. godine.

Splitska odvjetnica Rozita Vidan na početku svojeg svjedočenja rekla je sucu Slavku Lozini da je odlučila dati iskaz, no neće ugroziti optuženike.


Na pitanja koja joj je postavljao optuženi fra Šime Nimac ona se nekoliko puta pozvala na pravo da se suzdrži od odgovora.


To je pravo iskoristila kad ju je pitao sjeća li se sastanka na Bačvicama nakon izbijanja afere, tko je bio na njemu i o čemu se razgovaralo te na pitanje je li prošlo ljeto s optuženom Jasminom Bilonić plovila po Jadranu. Ipak, odgovorila je na posljednje pitanje optuženoga fratra te potvrdila da je optuženoj Jasmini Bilonić jamac za zajam od 50.000 eura.


Branitelj optužene Jasmine Bilonić odvjetnik Joško Čeh pitao je svjedokinju da razjasni kako poznaje njegovu branjenicu i fra Šimu Nimca.


»S Jasminom sam se upoznala prije deset godina. Radile smo u istoj banci, Zagrebačkoj. Ona me upoznala s fra Šimom krajem svibnja ili lipnja 2012. Prvi put smo se svi zajedno vidjeli na šibenskome mostu kad je Jasmina tražila da joj budem pravna podrška jer je prvooptuženi tom prilikom od dvije stranke kupovao poslovne prostore u Zadru i Biogradu na moru«, rekla je svjedokinja i dodala kako na kraju taj posao nije realiziran.


Na daljnja pitanja odvjetnika Čeha svjedokinja Vidan otkrila je sudu kako je obavljala pravne poslove za župu koju je vodio fra Šime Nimac te da je on imao interes i za kupnju nekretnine u Postirama, ali i plovila. Otkrila je i da je za njega radila nacrt ugovora o kratkoročnoj pozajmici od 236.000 eura, no na kraju ne zna je li to realizirano.


Optužnica Županijskoga državnog odvjetništva fra Šimu Nimca tereti da je bez znanja i pisanog odobrenja Ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije sklopio ugovor o kupoprodaji gotovo 40.000 metara četvornih u Baškoj Vodi za 1,3 milijuna eura.


U optužnici se dalje navodi da ga je nakon uplate od 9,8 milijuna kuna na račun župe Jasmina Bilonić nagovorila da novac prebaci na svoj osobni račun, što je on i učinio na temelju tri naloga za isplatu, pa su dio novca potrošili na kupnju vrijednih pokretnina i nekretnina, navodi se dalje u optužnici.


 Fra Šime Nimac i Jasna Bilonić tim su novcem navodno kupili jahtu i luksuzni automobil te zatvorili stare dugove bankama. Naknadno je na računu bankarice pronađeno 2,3 milijuna kuna. Još se ne zna gdje je ostatak novca.