Ratni zločin u Ličkom Čitluku 1993. bez osude

Turudić: Mi sudimo po zakonu i zato Šolaja nije kriv

Ana Raić Knežević

Okrivljenika je teretio jedino suborac Samir Kulašić. Tijekom ovog postupka utvrdili smo pak kako su odnosi između njih dvojice bili izuzetno loši, napomenuo je sudac Turudić



“Bez obzira što neovisne nevladine institucije očekuju od nas, hrvatski sudovi moraju suditi po zakonu, a kako protiv Velibora Šolaje nismo pronašli dovoljno dokaza oslobodili smo ga krivnje za ratni zločin u Ličkom Čitluku 1993. godine”, rekao je sudac Ivan Turudić, čije je sudsko vijeće donijelo oslobađajuću presudu bivšem pripadniku 9. gardijske brigade kojem se na teret stavljalo da je u rujnu 1993. godine tijekom operacije “Džep ’93” usmrtio vremešnu mještanku.


Kako nije pronađeno ni tijelo starice koju su navodno hrvatski vojnici zatekli u podrumu jedne kuće u Ličkom Čitluku, kao ni oružje iz kojeg je Šolaja pucao prema njoj, a nije se znalo ni kada se ratni zločin točno dogodio, sudsko vijeće zaključilo je kako nema dovoljno dokaza za osudu. 


-Okrivljenika je teretio jedino suborac Samir Kulašić. Tijekom ovog postupka utvrdili smo pak kako su odnosi između njih dvojice bili izuzetno loši, napomenuo je sudac Turudić podsjećajući kako je tijekom rekonstrukcije drugi Šolajin suborac Josip Mršić priznao da je on pucao u staricu.




– Kasnije je u svom iskazu na glavnoj raspravi to priznanje ublažio vjerojatno shvativši u kakavom se položaju našao nakon što je i protiv njega otvorena istraga, nastavio je objašnjavati presudu sudac Turudić poručivši na kraju kako je grozno što se takav razni zločin uopće dogodio, no Šolaja, po mišljenju njegovog vijeća, nije kriv.


Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu na presudu je već najavilo žalbu.