Optužnica

Turistima krao podatke s kartica i koristio ih u online kladionicama

Hina



Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 30-godišnjaka tereteći ga za kazneno djelo računalne prijevare na štetu stranih turista i banaka, objavilo je Odvjetništvo.


Okrivljenika se tereti da je od 7. do 21. veljače ove godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok je radio kao referent rezervacijskog sustava kod obrade online rezervacija za smještaj klijenata zlouporabio računalne podatke VISA i MASTERCARD kartica troje korisnika te još 22, za sada, nepoznate osobe iz inozemstva, navodi se u optužnici.Okrivljenik je, navodi se, obavio uvid u bazu podataka pohranjenu u poslovnom računalu kojeg je koristio na poslu a u kojoj su, među inim, pohranjeni i podaci o brojevima kreditnih kartica u vlasništvu navedenih klijenata, nakon čega je, koristeći to računalo, kopirao podatke o brojevima kartica. Potom je putem interneta proveo ukupno 33 neovlaštene transakcije po kreditnim karticama klijenata, odnosno na teret njihovih bankovnih računa, a u korist online virtualnih računa koje je prethodno otvorio na svoje ime u online kladionicama.

Tereti ga se i da je u sekcijama »uplata« odabrao opciju »plaćanje kreditnom karticom« nakon čega je unosio podatke navedenih osoba i iznose. Odobreno mu je ukupno pet transakcija u iznosu većem od deset tisuća kuna, dok je ostalih 28 odbijeno, jednu je banku oštetio za nešto manje od pet tisuća, a drugu za nešto više od pet tisuća kuna.