David Komšić

Trudnu curu izbo 88 puta, sud mu smanjio kaznu jer mu je žao. Majka žrtve: ‘U šoku sam, nemam riječi’

Hina

Foto Pixsell, arhiva NL

Foto Pixsell, arhiva NL

“Kako su mu mogli smanjiti kaznu, pa izmasakrirao mi je dijete”, komentirala je odluku. Nisu ju ganule njegove suze niti kajanje



Vrhovni sud djelomično je prihvatio žalbu Davida Komšića i njegovih roditelja, umanjivši mu s 30 na 25 godina zatvorsku kaznu za teško ubojstvo trudne 19-godišnje Kristine Krupljan.


Vrhovni sud je objavio na svojim internetskim stranicama kako je kod izricanja kazne vodio računa u svim olakotnim i otegotnim okolnostima te ocijenio da olakotne okolnosti na strani optuženika nisu pravilno utvrđene ni dostatno vrednovane.


»Osim toga, neosnovano je uzeta u obzir osuda zbog kaznenog djela izazivanje prometne nesreće jer je ona postala pravomoćna nakon počinjenja kaznenog djela za koje je sada proglašen krivim. Uz sve olakotne i otegotne okolnosti, odiozan zločin kojim je mlada djevojka izgubila život pateći pri umiranju više nego li druge žrtve u sličnim situacijama, sigurno zaslužuje oštru kaznu«, utvrdio je Vrhovni sud.




Ocijenili su da zbog toga »izrečena kazna dugotrajnog zatvora predstavlja primjerenu i nužnu kaznu koja može dostatno utjecati na optuženika, ali i na sve ostale građane da više ne čine kaznena djela te shvate da je njihovo činjenje pogibeljno, a kažnjavanje počinitelja pravedno«.


Tako odmjerena kazna, zaključio je Vrhovni sud, »sadrži odgovarajuću količinu moralne osude za zlo koje je optuženik nanio, ne samo obitelji žrtve, nego i društvu u cjelini«.


“Što da vam kažem, u šoku sam, nemam riječi”, reakcija je Vesne Krupljan, majke ubijene Kristine Krupljan na odluku Vrhovnog suda kojom je Davidu Komšiću smanjena kazna s 30 na 25 godina zatvora. Komšić je nožem 88 puta ubo Kristinu, prenosi 24 sata.


“Kako su mu mogli smanjiti kaznu, pa izmasakrirao mi je dijete”, komentirala je odluku. Kazala je kako neće na tome stati i da razmišlja i o ustavnoj tužbi, pa i tužbi Europskom sudu za ljudska prava.


Nisu je ganule njegove suze niti kajanje koje je izrazio tijekom sjednice vijeća Vrhovnog suda gdje je po prvi puta videolinkom iz kaznionice u Lepoglavi javnost čula što misli o svemu.


“Zašto na Županijskom sudu, kada je imao priliku, nije izrazio kajanje ni plakao, već se prvog dana suđenja okrenuo i smijao u facu mom bivšem suprugu?”, pita se Vesna Krupljan.


Protiv te presude dopuštena je žalba jer se radi o kazni dugotrajnog zatvora, a o žalbi odlučuje Vrhovni sud kao trećestupanjski sud.


Zagrebački Županijski sud je lani 9. travnja nepravomoćno proglasio Komšića krivim i osudio na 30 godina zatvora za ubojstvo bivše trudne djevojke Kristine Krupljan, kojoj je život oduzeo nakon večernjeg izlaska s 88 uboda i rezova nožem.


Komšić je tijekom suđenja tvrdio da se ne osjeća krivim za okrutno ubojstvo Kristine Krupljan koju je usmrtio 22. veljače 2017. oko 21,30 sati u Zagrebu, znajući da je ona u novoj ljubavnoj vezi s drugim i da je trudna te da želi prekinuti emotivnu vezu s njim.


U ožujku ove godine Komšić je zajedno s trojicom prijatelja nepravomoćno osuđen zbog otmice i napada na djevojku koju je nekoliko mjeseci kasnije brutalno usmrtio s 88 uboda i rezova nožem.Komšić je i ranije bio osuđen zbog izazivanja prometne nesreće na Sveticama u travnju 2016. kada je autom usmrtio pješaka koji je prelazio cestu. Krajem prošle godine optužen je i zbog sumnje da je Kristini Krupljan, zajedno sa svojim prijateljima, u studenome 2016. presreo put automobilom, vikao na nju, vrijeđao je i oštetio joj automobil.