Brankica Crosetti (62) tvrdi da nije kriva za ubijanje životinja u azilu

“Trovačica pasa” plakala pred sutkinjom, prijeti joj pet godina zatvora

Ana Raić Knežević

Počeo se tako rasplitati slučaj što je otkriven lani sredinom prosinca kada su u azilu udruge "Astor" na zapadnom prilazu Zagrebu pronađeni uginuli psi. Svih 46 životinja, prema optužnici, usmrtila je osobno Crosetti jer se više nije mogla brinuti o njima



Nisam kriva, prošaptala je 62-godišnja Brankica Crosetti i u idućem trenutku briznula u plač, te shrvano sjela na optuženičku klupu na kojoj se našla zbog nezakonite eutanazije 46 pasa u studenom prošle godine. S njom je optužen i 58-godišnji Nenad Dekanić koji joj je, kako tvrdi tužiteljstvo, pomogao nabaviti smrtonosni T-61, sredstvo za eutanaziju životinja. I Dekanić tvrdi da nije kriv. 


Počeo se tako rasplitati slučaj što je otkriven lani sredinom prosinca kada su u azilu udruge “Astor” na zapadnom prilazu Zagrebu pronađeni uginuli psi. Svih 46 životinja, prema optužnici, usmrtila je osobno Brankica Crosetti jer se više nije mogla brinuti o njima. Jednom po jednom psu, koji su bili uredno čipirani i imali imena, ubrzigala je otrov što ga je nabavila uz Dekanićevu pomoć. 


Upravo je on, tvrdi tužiteljstvo, otišao u veterinarsku ljekarnu na Rudešu i kupio bočice sa smrtonosnim sredstvom. Očito je imao način kako doći do tog otrova što ga inače, moglo se čuti jučer u sudnici, smiju nabavljati samo veterinari. 




Usmrtivši 46 pasa, bez da je za to imala opravdani razlog, Brankica Crosetti prekršila je Zakon o zaštiti životinja. Iz njega, naime, proizlazi da eutanaziju smiju obavljati isključivo veterinari i to iz opravdanih razloga. 


Tužiteljstvo, koje za 62-godišnjakinju traži pet godina zatvora, uvjereno je da će dokazati njezinu krivnju, tim više što je toksikološkim vještačenjem utvrđeno da su psi otrovani s T-61, dok su kod optužene pronađene šprice. 


Međutim, obrana tvrdi da je riječ o postupku pokrenutom pod pritiskom javnosti, te da će do kraja procesa ukazati na sve okolnosti što su dovele do ovog tragičnog događaja. Osim toga, branitelji zamjeraju tužiteljstvu što je Brankici Crosetti stavilo na teret 46 kaznenih djela iako je sasvim jasno da je u pitanju jedan događaj. 


– Prema Zakonu o zaštiti životinja, koji tužiteljstvo tek djelomično citira, prihvatilišta za životinje imaju pravo na eutanaziju ukoliko ih u roku ne udome ili prodaju, upozorio je odvjetnik Hrvobran Jaić zatraživši i da se njegovu klijenticu psihijatrijski vještači. Naime, nakon samog događaja pokušala si je oduzeti život, zbog čega je potrebno utvrditi u kakvom je psihičkom stanju u to vrijeme bila.


Da baš nikakav plan ni dogovor za eutanaziju pasa nisu postojali po mišljenju obrane proizlazi i iz činjenice da je Dekanić sam prijavio da je nabavio smrtonosni T-61.