Uhvaćeni u švercu

Trojica Zadrana »pala« na Karibima sa 175 kg koke

Suzana Bandić

Prema neslužbenim informacijama, uhićeni su Elvis Mužanović, vlasnik lani nagrađenog kafića Kulf u Zadru, te Zlatko Ugarković i Ivan Šango. Sa Zadranima je, navodno, uhićen i poznati Murteranin, a u Italiji Šangov brat



S oko 175 kilograma kokaina u Dominikanskoj Republici je pala skupina dilera, među kojima i nekoliko Zadrana. Riječ je o međunarodnoj akciji koja se provodila više od godinu dana, a u kojoj su svoj obol dali i zadarski policajci iz Odjela za kriminalitet droga. Prema prvim, neslužbenim informacijama, uhićena su trojica starih policijskih znanaca: Elvis Mužanović, vlasnik kafića Kulf u Zadru, lani nagrađen priznanjem Nasmiješeno sunce, zatim Zlatko Ugarković, zvani Patak, i Ivan Šango. U Italiji je, navodno, »pao« i brat potonjeg.   


Sa Zadranima je, navodno, uhićen i jedan poznati Murteranin, ali zasad o tome nema ni neslužbene potvrde, pa nećemo spominjati njegov identitet.    


 




  Ni policija, a ni USKOK pod čijom ingerencijom se vodio dio akcije vezan za razbijanje međunarodnog lanca krijumčara kokaina iz Dominikanske Republike u Europu i balkanske zemlje, jučer nisu željeli davati nikakve informacije o najnovijoj velikoj zapljeni kokaina. No, kako saznajemo, USKOK bi se o slučaju mogao očitovati danas.   


Mužanović i Ugarković godinama su bili predmetom policijskog zanimanja i istrage koja je prije 20-tak godina urodila najprije kaznenom prijavom protiv Mužanovića. U jesen 2001. godine pred Županijskom sudom u Zadru njemu je zajedno s trojicom Zagrepčana počelo suđenje zbog udruživanja zbog nabavljanja i prodaje kokaina, marihuane i ecstasyja. U optužnici se spominjalo nekoliko nepoznatih osoba, ali i Ugarković kao posrednik u prodaji, odnosno ona koji je s Mužanovićem dogovorio prodaju 3.118 tableta ecstasyja i 53 grama kokaina Zagrepčanima. Prema optužnici, Ugarković se na dogovoreno mjesto dovezao Mužanovićevim BMW-om i tamo Zagrepčaninu Goranu Govedarici predao drogu.   


    Nedugo kasnije policajci su uhitili trojicu Zagrepčana, a sutradan i Mužanovića, dok se Ugarkoviću izgubio trag. Kasnije je svoje izbivanje na sudu pravdao boravkom u Njemačkoj gdje je, kako je kazao, suvlasnik autopraonice. Rekao je i da je inkriminiranog dana zajedno s Mužanovićem bio na Murteru, gdje su njih dvojica kupila staru kuću koju kane preurediti.   


A upravo veza s Murterom aktualna je i u najnovijoj međunarodnoj policijskoj akciji jer je sa Zadranima, tvrde naši izvori, »pao« i poznati Murteranin čiji su brod, navodno, koristili za prijevoz kokaina.


Posljednji doticaj Zlatka Ugarkovića sa zadarskom policijom zabilježen je prije svega mjesec dana. On je tada prijavljen zbog zapošljavanja na crno stranih državljana. Riječ je o desetak državljana Makedonije koje je Ugarković angažirao za građevinske radove na njegovom velebnom zdanju, smještenom na parceli od 40 hektara kraj Crnog. Upravo ta luksuzna građevina plijenila je pažnju prolaznika od kojih je jedan policiji i dojavio da tu rade ilegalci.