Osječko tužiteljstvo

Troje direktora iz Osijeka i Našica optuženo za gospodarske zlouporabe

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Zbog sumnje da su zlouporabama povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganjem u tim kaznenim djelima za dvije tvrtke, nezakonitim stjecanjem nekretnina, protupravno pribavili više od 15 milijuna kuna, osječko Županijsko državnog odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv troje direktora poduzeća, jednog iz Osijeka i dvoje iz Našica, kao i dva poduzeća



OSIJEK Zbog sumnje da su zlouporabama povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganjem u tim kaznenim djelima za dvije tvrtke, nezakonitim stjecanjem nekretnina, protupravno pribavili više od 15 milijuna kuna, osječko Županijsko državnog odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv troje direktora poduzeća, jednog iz Osijeka i dvoje iz Našica, kao i dva poduzeća.


 Osječko tužiteljstvo izvijestilo je u ponedjeljak kako prvookrivljenog 37-godišnjeg direktora osječke tvrtke i drugookrivljenog 51-godišnjeg direktora tvrtke iz Našica tereti da su u travnju 2014. zaključili ugovor o otkupu potraživanja.


Po tom ugovoru, stoji u optužnici, osječka je tvrtka za 1,1 milijun kuna četvrtookrivljenoj našičkoj tvrtki prodala svoja potraživanja u iznosu od 16.1 milijuna kuna kune, te sva prava koja proizlaze iz tih potraživanja prema trećim trgovačkim društvima u stečaju.




 Nakon uplate dogovorene cijene iz ugovora o otkupu potraživanja, našićka tvrtka je, kao pravni slijednik i novi vlasnik potraživanja, sudjelujući na javnim dražbama kao kupac i razlučni vjerovnik obavila prijeboj navedenog potraživanja s postignutom prodajnom cijenom nekretnina u iznosu od 8,2 milijuna kuna.


Tako je stekla vlasništvo nad 55 nekretnina, dok je temeljem novčanog iznosa ostvarenom prodajom ostalih 14 nekretnina, prodanih na javnim dražbama, drugim kupcima stekla više od 700 tisuća kuna.


 Time je četvrtookrivljenoj tvrtki iz Našica pribavljena nepripadna imovinska korist u visini vrijednosti nekretnina od ukupno 8,9 milijuna kuna, a osječka tvrtka oštećena je za 7,8 kuna, kao razlika između pribavljene imovinske koristi i cijene plaćene za otkup potraživanja, navodi se u optužnici.


 Prvookrivljenog 37-godišnjeg direktora osječke tvrtke i trećeokrivljenu 42-godišnju direktoricu petookrivljene osječke tvrtke tereti se da su u lipnju 2014. u Osijeku, s ciljem da petookrivljenoj tvrtki pribave veliku protuzakonitu materijalnu dobit, sklopili kupoprodajni ugovor.


 Tim je ugovorom, tvrdi osječko Županijsko državno odvjetništvo, oštećeno poduzeće iz Osijeka petookrivljenoj tvrtki prodalo 13 nekretnina u svome vlasništvu za ukupan iznos od 2,5 milijuna kuna, iako su znali da je tržišna vrijednost navedenih nekretnina 6,2 milijuna kuna. Time je petookrivljenoj tvrtki pribavljena protupravna imovinska korist u vrijednosti stečenih nekretnina u iznosu od 6,2 milijuna kuna, dok je tvrtka iz Osijeka oštećena za iznos od 3,7 milijuna kuna, kao razlika između tržišne vrijednosti ovih nekretnina i plaćene kupoprodajne cijene.


 Optužnicom je predloženo da se u korist državnog proračuna od okrivljenih tvrtki oduzmu nezakonito stečene nekretnine, kao i novčani iznos pribavljen prodajom nezakonito stečenih nekretnina trećim subjektima.