Izbjegli alarme

Tri riječke škole na meti lopova: Iz škole u Viškovu odnijeli pet laptopa, na Turniću opljačkali domara

Fiore Vežnaver

U OŠ Turnić lopovi su ušli kroz prozor domarovog stana / Snimio Fiore VEŽNAVER

U OŠ Turnić lopovi su ušli kroz prozor domarovog stana / Snimio Fiore VEŽNAVER

Iz zgrada dviju škola nestali su elektronski uređaji, televizor i  prijenosna računala, a iz radionice Salezijanske gimnazije motorna pila. Krađe imaju više zajedničkih poveznica, no teško je reći je li riječ o istim lopovima, a šteta je 20-ak tisuća kuna



RIJEKA  Tri odgojno-obrazovne ustanove u riječkoj regiji, među kojima dvije osnovne škole, našle su se proteklog vikenda na meti provalnika i kradljivaca. Policija traga za provalnicima u domarov stan u sklopu Osnovne škole Turnić u Čandekovoj ulici u Rijeci i Osnovnu školu Sveti Matej u Viškovu, a istodobno se nastoji ući u trag i počinitelju krađe u Salezijanskoj gimnaziji u Rijeci.


Iako krađe imaju više zajedničkih poveznica, teško je reći je li riječ o istim lopovima. Ukupna šteta procjenjuje se na dvadesetak tisuća kuna. Iz zgrada dviju škola nestali su elektronski uređaji, televizor i pet prijenosnih računala, a iz radionice gimnazije motorna pila.  


– Iz škole nam je ukradeno pet laptopa.  Radi se o uređajima što su zapravo bili e-imenici. No, nema opasnosti da bi netko mogao koristiti i zlorabiti te podatke,  sustav je  šifriran i nije moguć neovlašteni pristup – objašnjava nam ravnatelj škole Sveti Matej u Viškovu,  Josip Crnić. Upućeni u problematiku nam pak navode da, s druge strane, podaci iz e-imenika nisu izgubljeni, već su lopovi ukrali hardver, dakle  opipljivi dio računala, dok se programskom dijelu s podacima elektroničke razredne knjige, e-dnevniku, može pristupiti i organizirati ga i s nekog drugog školskog računala.


Od tavana do WC-a




– Ukupnu štetu procijenili smo na deset tisuća kuna u što, osim laptopa koji nisu novi, ulaze i dva razbijena prozora, pojašnjava nam ravnatelj škole.


– Provala se dogodila u nedjelju navečer, oko 18 sati. Pregledom snimki kamera protuprovalnog i nadzornog sustava vidjeli smo da su  trojica-četvorica upletena u provalu, no uopće se ne doimaju kao učenici. Izgledaju stariji, tako da s velikom sigurnošću možemo isključiti da  su to učinili učenici. Laptopi su nam nestali iz nekoliko učionica. Kraljivci su obili krov i prozore u prizemlju. O svemu smo odmah obavijestili policiju, čiji su djelatnici obavili detaljan očevid. Nadam se da će brzo uspjeti pronaći počinitelje, napominje ravnatelj Crnić, koji dodaje da je škola osigurana i da će štetu, po sadašnjem stanju stvari, naplatiti od osiguravateljske kuće.


Iz neslužbenih izvora, upućenih u slučaj, može se saznati da su, po okolnostima upada u školu, provalnici zacijelo bili dobro upoznati sa situacijom, da su znali koji dio škole je »pokriven« na način da se odmah oglašava  alarm, pa riskiraju da ubrzo budu zatečeni u krađi, a koji ne. Poznavatelji slučaja navode kako su istražitelji na kraju došli do zaključka da je grupa  lopova u školu ušla preko krova, obivši dio u kojem je i jedan od krovnih prozora.


S tavana su se spustili u školski prostor i nakon toga iz četiri učionice, na različitim katovima, uzeli ukupno pet laptopa od kojih je, navodno, jedan bio u privatnom vlasništvu djelatnice škole. Po dosadašnjoj rekonstrukciji događaja, lopovi su pobjegli kroz prozore  WC-a sa stražnje strane škole. S njih su skočili na podest i izgubili se u noći.



Policija traga i za kradljivcem koji je proteklog vikenda ukrao motornu pilu iz radionice Salezijanske gimnazije u Rijeci. U ovom slučaju nije riječ o provalnoj, nego »običnoj« krađi, što znači da je lopov nije ništa obijao. Iz Salezijanske gimnazije potvrdili su nam jučer da se slučaj dogodio, da su ga prijavili policiji, a vrijednost nestale motorne pile procjenjuju na 1.800 do 2.000 kuna.



Domarov stan


U osnovnu školu u Čandekovoj ulici u Rijeci, odnosno stan 61-godišnjeg domara, provaljeno je u noći na nedjelju, a lopovi su odnijeli LCD televizor, navodno novi. Kradljivci su upali u stan u prizemlju domara koji je trenutno na bolovanju i pred mirovinom.


– Cijela škola je opremljena i »pokrivena« protuprovalno-alarmnim sustavom, povezanim sa zaštitarskom tvrtkom, osim stana domara koji je rekao da ga ne želi. U prizemlju škole, gdje je izlaz prema, recimo to tako, dvorištu domarovog stana, lopovi su pokušali provaliti vrata, ali nisu uspjeli. No, uspjeli su ući kroz prozor domarovog stana. Ušli su unutra i ukrali televizor, objašnjava nam ravnateljica OŠ Turnić  Ljiljana Kulaš-Jutrović.


Vjeruje se kako su i u ovom slučaju kradljivci bili dobro upoznati sa situacijom, da je slaba točka cijele škole u pogledu protuprovalnog sustava domarov stan koji je, k tome, sa stražnje strane zgrade i zaštićen od pogleda. Upućeni u slučaj drže kako je moguće da su lopovi »snimali« situaciju kada je domar u stanu, te vjerojatno i po tome je li njegov auto parkiran u blizini zaključili kada je pravo vrijeme za provalu. Iz stana su, koliko se može saznati, nestali i neki lijekovi, tako da se ne odbacuje ni mogućnost  da je riječ o narkomanima.