Stravični detalji

Trešnjevački “Psiho” otkrio zašto je držao tijelo mrtve majke: ‘Bio sam u šoku i bojao se prijaviti policiji’

Vanja Vesić

Foto Robert Anić / PIXSELL

Foto Robert Anić / PIXSELL

Tibor Novak koji je tijelo mrtve majke držao četiri godine u stanu, tereti se zbog povrede mira pokojnice i krivotvorenja isprave, ali i ostavljanja u teškom položaju bliske osobe te je završio na mjesec dana u istražnom zatvoru



ZAGREB Tibor Novak završio je u jednomjesečnom istražnom zatvoru nakon stravičnog otkrića da je četiri godine u stanu na zagrebačkoj Trešnjevci skrivao leš svoje mrtve majke Adele, preminule krajem 2012. godine u 87. godini života. Jezivi nalaz skeleta pod plahtom otkriven je ovog četvrtka u sobi obiteljskog stana u Brozovoj ulici. DORH je objavilo i mučne detalje koji su prethodili biološkoj smrti. Iz priopćenja DORH-a može se iščitati da je Adela Novak, nakon otpusta iz bolnice bila nepokretna i potpuno ovisna o sinu, no on se nije brinuo ni o njezinim osnovnim biološkim, higijenskih i prehrambenim potrebama, a kamoli osigurao adekvatnu medicinsku skrb.


Drugim riječima, 59-godišnji sin ostavio je vlastitu majku da skapava u mukama i prljavštini, a odbijao je pomoć i susjeda koji su bili u dobrim odnosima s 87-godišnjakinjom.


Tužiteljstvo je utvrdilo da je Tibor Novak od 27. rujna 2012. do neutvrđenog dana i mjeseca krajem 2012. svjesno odbijao brinuti se o bespomoćnoj majci iako je bio njezin jedini sin, a ona je potpuno ovisila o njemu. Nakon što je majka preminula krajem 2012., ostavio je njezino mrtvo tijelo u krevetu spavaće sobe, a vrata sobe zaključao te ih dodatno osigurao lokotom. Osumnjičeni 59-godišnjak je od tada pa nadalje nastavio koristiti druge dijelove stana za stanovanje sve do 10. studenoga 2016. kada su mrtvo tijelo njegove pokojne majke u stanu otkrili policajci s Trešnjevke. Njih je pokušao obmanuti i predočio im falsificiranu dokumentaciju o majčinoj smrti. Iskoristivši originalni smrtni list svog pokojnog oca napravio je, naime, krivotvoreni smrtni list s majčinim podacima iz kojeg proizlazi da je žrtva preminula 16. prosinca 2012. godine. Policajci su shvatili da je to falsifikat.




Prvi su susjedi posumnjali da nešto nije u redu jer ih 59-godišnjak više nije puštao u stan da vide svoju susjedu, a njihova sumnjičavost pojačala se i nakon što im je u slučajnom susretu na ulici rekao da je majka preminula. Nitko od stanara nije vidio ni mrtvozornika, niti osmrtnicu. Kazao je da je pokopana u obiteljskoj grobnici u Đurđevcu. Istovremeno, mirovinski i zdravstveni zavod i dalje su je vodili kao živu osobu, a svakog mjeseca stizao je odrezak od mirovine i jednom sasvim slučajno završio u susjedovom sandučiću.


Kod sina u stan u kojemu se nalazilo majčino tijelo zalazili su i neki njegovi prijatelji, čak i jedna djevojka s kojom je bio u vezi. No, izbjegavao je duži boravak u obiteljskom domu pa je otišao u podstanarstvo i unajmio stan na Jarunu. Stanari se pokrenuli vlastitu istragu i započeli obilaziti šaltere raspitujući se o Adelinoj sudbini. Neimenovani policijski inspektor s Trešnjevke bio je taj koji je odlučio »terenski« ispitati cijeli slučaj. Otkriće je bilo šokantno. 


Što napraviti?


Osumnjičeni Novak istražiteljima je ispričao kako je jednu noć prenoćio kod prijatelja, a kada se vratio u stan, zatekao je mrtvu majku. Kazao je kako je ostao u šoku, prepao se, a nije imao novca ni za pogreb. Razmišljao je što napraviti. Prolazili su sati, dani, tjedni… Tijelo mrtve majke prekrio je plahtom. Kako je vrijeme odmicalo, činilo mu se glupo prijaviti njenu smrt. »Bojao sam se kako ću policiji objasniti da nisam odmah prijavio« – dio je njegovog šokantnog iskaza istražiteljima. Je li 59-godišnji sin sakrio neke činjenice koje bi ga mogle dodatno teretiti, možda se otkrije tijekom sudskog postupka, ali i njegovo stvarno zdravstveno stanje. Prema neslužbenim informacijama, prije nekoliko godina bio je osuđen za financijske malverzacije u turizmu, vodio je i jedan hotel u Poreču, ali je biznis krahirao.