Pistoljeros iza brave

‘Trčao je za njim i vikao: Pingo, ubit ću te!’. Napadaču pištoljem u Rijeci Vrhovni sud potvrdio zatvor

Fiore Vežnaver

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Vedranu Šnajderu potvrđeno je šest godina za pokušaj ubojstva dvojice bratića, ranjavanje šogorice i ugrožavanje gostiju pečenjarnice kod koje se odvijao napad vatrenim oružjem



Nasuprot tvrdnjama žalitelja, prvostupanjski sud je na temelju izvedenih dokaza potpuno i pravilno utvrdio postojanje svih odlučnih činjenica i savjesno ocjenom dokaza osnovano zaključio kako je optuženik počinio kaznena djela za koja je oglašen krivim. Optuženik i državni odvjetnik nisu u pravu kada se žale zbog odluke o kazni.


Navodi se to u presudi Vrhovnog suda koji je kao neosnovane odbio žalbe obrane i tužiteljstva te potvrdio presudu riječkog Županijskog suda iz listopada prošle godine kojom je na šest godina zatvora osuđen Vedran Šnajder (22) iz Rijeke, zbog toga što je hicima iz pištolja ranio jednog bratića, prije toga pokušao ubiti i drugoga, te nehotice ranio šogoricu i pritom ugrozio ljude na terasi kafića, sve to u manje od pola sata i na tri lokacije u Rijeci na Dan mrtvih 2016. godine.


Postala je tako pravomoćna presuda Šnajderu za četiri kaznena djela: pokušaj ubojstva dvojice (bratića Zvonka i Davora Grublješića), teško djelo protiv opće sigurnosti (ranjavanje šogorice Marijane Pavlović) te dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom i sredstvom (ugrožavanje ljudi u lokalu uz koji je pucao). U jedinstvenu šestogodišnju kaznu zatvora Šnajderu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 1. studenog 2016. godine, što znači da je dosad odslužio oko 40 posto kazne. Potvrdom presude definitvnom je postala i odluka riječkog suda da je Šnajder i dužan platiti oko 40 tisuća kuna na ime troškova postupka, naknada vještacima i nagrade jednom odvjetniku u procesu.


Odbijene žalbe




Mada se zapravo i nisu bavili tim dijelom prvostupanjske presude, suci Vrhovnog suda su i konstatirali da je riječki sud donio odbijajuću presudu protiv Vedranove majke Katice Brajković (39) iz Rijeke, nakon što je na posljednjoj sudskoj raspravi u Rijeci Županijsko državno odvjetništvo odustalo od kaznenog progona protiv nje (suđenje joj je počelo pod optužbom za dva kaznena djela pomaganja u pokušaju ubojstva).


Na presudu riječkog Županijskog suda, izrečenu 2. listopada prošle godine, žalio se državni odvjetnik, tražeći oštriju kaznu za Šnajdera, a i optuženik, pledirajući prvenstveno da se presuda ukine i slučaj vrati na novo suđenje. No, suci Vrhovnog suda ocijenili su presudu vijeća sutkinje Ike Šarić posve utemeljenom, a zaključke riječkog suda logičnim i zakonitim.


Vrhovni sud u svojoj presudi ukazuje kako obrana ishodište kaznenih djela za koja se tereti Šnajder pokušava smjestiti u svibanj 2016. godine, šest mjeseci ranije, kada su optuženika pretukli oni od kojih su neki u ovom procesu žrtve pokušaja ubojstva. No, suci Vrhovnog suda naglašavaju kako Šnajder i njegov odvjetnik zanemaruju bitne odrednice događaja što se zbio 1. studenog 2016. godine, te pogrešno ocjenjuju postupke optuženika. Podvlači se da je, kada je riječ o prvoj epizodi slučaja, iz pregleda snimke nadzorne kamere na benzinskoj postaji Ine na Turniću razvidno da je Šnajder izašao iz vozila s pištoljem, a Zvonko Grublješić (24), zvan Pingo, koji se tamo zatekao zbog kvara na vozilu, bježi, pa optuženik s pištoljem u ruci trči za njim. Četvorica svjedoka su suglasno rekla da je Šnajder tržao za njim i vikao: »Pingo, ubit ću te!«


Bijeg u panici 


– U žalbi se minimiziraju postupci optuženika, tvrdi se da se radi tek o prijetnji, ali ozbiljnost namjere je razvidna iz njegove jurnjave s pištoljem u ruci uz povike: »Ubit ću te!«, te iz reakcije oštećenika koji u panici uspijeva pobjeći, naglašava se u presudi Vrhovnog suda, koji smatra da se namjera Šnajdera manifestirala i petnaestak minuta kasnije na Potoku, kada je Šnajder izašao iz auta i počeo pucati prema zaustavljenom BMW-u u kojem je sjedio njegov bratić Zvonko Grublješić. O namjeri optuženika da ga usmrti govore i oštećenja na vjetrobranskom staklu BMW-a, probijanje hladnjaka motora i oštećenja na prednjem blatobranu.



Suci Vrhovnog suda smatraju dokazanim da je Šnajder, osim dva pokušaja ubojstva, počinio i dva kaznena djela protiv opće sigurnosti. Kada je ispalio četiri hica na Potoku, nedvojbeno je vidio na mjestu događaja ne samo Zvonka Grublješića, nego i još troje ljudi, koji su stajali iza auta. Pucajući usred bijela dana na javnom mjestu u uskoj ulici, bio je svjestan da ljude dovodi u opasnost. Uostalom, pritom je teško ozlijeđena njegova šogorica: prostrijeljeno je stopalo Marijane Pavlović (28), koja je stigla na Potok s mužem u trećem autu.


Šnajder je, također, i nedugo kasnije, pucajući u Osječkoj ulici, ugrozio i ljude koji su sjedili na obližnjoj terasi pečenjarnice. Nakon oružanog incidenta nađen je deformirani projektil na terasi na kojoj je tada bilo puno ljudi, među kojima i djece i žena. Bili su prestravljeni, vrištali su i bacili se pod, podvlači Vrhovni sud.



– Prvostupanjski sud je pravilno utvrdio da je optuženik postupao s izravnom namjerom da usmrti Zvonka Grublješića, ali je smrtna posljedica izostala«, zaključak je sudaca Vrhovnog suda, koji drže da Šnajder i njegov odvjetnik nisu u pravu kada spominju nužnu obranu. Šnajder je napadao i na benzinskoj postaji na Turniću i u ulici na Potoku, jedino je on imao pištolj, prijetio je i trčao za žrtvom, pa pucao prema njemu dok je pasivno sjedio u autu. U žalbi osuđenog tvrdi se i da je postupao u nužnoj obrani i kada je nedugo kasnije u Osječkoj ulici Šnajder na cesti pucao u bratića Davora Grublješića (27) i prostrijelio mu noge. No, suci Vrhovnog suda drže da činjenično stanje opovrgava teze obrane, te naglašavaju da je Davor Grublješić izašao iz auta, raširio ruke i bio goloruk. S druge strane, Šnajder je odmah nakon izlaska iz BMW-a, kojeg je vozila njegova majka, ispalio nekoliko hitaca u Davora.


Ubojita namjera


– Dakle, optuženik se nije branio, jer nije niti bio napadnut, podvlači se u presudi Vrhovnog suda, koji dodaje da se Davor Grublješić nakon ranjavanja povukao u auto, a Šnajder došao do njega i kroz otvoreni prozor suvozačkih vrata uperio pištolj u njegovu glavu. Povukao je obarač, ali metak nije opalio. Očevidac, nepristrani svjedok, za ovu situaciju je konstatirao: »Metak ga je slagao…« Suci Vrhovnog suda podvlače da je rekonstrukcija događaja pokazala da je Šnajder nakon zakazivanja oružja ponovo pokušao pucati iz pištolja, uz riječi: »Ubit ću te!«, začinjene teškom psovkom, ali oružje ponovo nije opalilo. Osnovan je zaključak riječkog suda da je Šnajder postupao s izravnom namjerom da ubije i Davora Grublješića, ali je i ovo kazneno djelo ostalo na pokušaju, smatra Vrhovni sud.