Bjelosvjetski švercer

Traži se švercer kokaina: MUP za informaciju o Patuljku nudi pet tisuća eura

Vanja Vesić

Tjeralica Europola za Darjanom Ješovnikom

Tjeralica Europola za Darjanom Ješovnikom

Darjan Ješovnik tražen je pod krimenom da je bio dio međunarodne zločinačke organizacije za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Europu



Ministarstvo unutarnjih poslova RH raspisalo je nagradu od 5.000 eura za informaciju koja bi dovela do lociranja i uhićenja odbjeglog švercera kokaina, 31-godišneg Darjana Ješovnika, jednog od najtraženijih europskih bjegunaca na listi »EU most wanted«. Ješovnik, slovenski državljanin crnogorskog podrijetla, nalazi se u bijegu još od 2011. godine. Tražen je pod krimenom da je bio dio međunarodne zločinačke organizacije čiji su članovi iz Južne Amerike prokrijumčarili najmanje 718 kilograma kokaina prema Španjolskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Nizozemskoj. Većina članova bjelosvjetske zločinačke klike uhićena je u ranijim akcijama policija na području Španjolske, Hrvatske i Srbije.


Ješovnika se povezivalo s balkanskim narkobosom Darkom Šarićem, a obojica su bili glavne mete međunarodne policijske operacije Balkanski ratnik, usmjerene protiv Šarićevog kartela te USKOK-ove akcije Dogma.


Ješovnika i devet okrivljenika, predvođenih bivšim MUP-ovim specijalcem Petrom Ćosićem, USKOK je teretio da su 23. travnja 2011. godine u Europu pokušali prokrijumčariti 338 kilograma kokaina vrijednog oko 12,8 milijuna eura.




Kao i Šarić, Ješovnik je rođen u crnogorskim Pljevljima 8. prosinca 1985. godine. Poznat je po »bajkovitim« nadimcima Patuljak, Palčić i Daka. Policija poziva građane ukoliko imaju bilo kakvu informaciju da o tome dojave putem profila traženog bjegunca na www. eumostwanted.eu/#/jesovnik-darjan. Dojave policiji mogu biti i anonimne. Ukoliko korisna informacija rezultira lociranjem i uhićenjem bjegunca, iznos novčane nagrade bit će isplaćen izravno dojavitelju iz namjenski osiguranih sredstava MUP-a.