Nabavio pet kilograma marihuane

»Travu« kupio za bolesnu majku, dobio dvije godine

Ana Raić Knežević

Za drogu je osobi, čiji identitet nije želio odati zbog vlastite sigurnosti, platio 1.000 eura. No, kako neposredno nakon preuzimanja nije provjerio što se u paketu nalazi, ubrzo je shvatio da je dobrano prevaren



ZAGREB Kupio sam tu marihuanu zbog majke koja je teško bolesna… ima leukemiju, zatajenje bubrega i trpi teške bolove. Na internetu sam pronašao recept za sirup kojim se ublažavaju bolovi i liječe pojedine vrste raka, skrušeno je objašnjavao 27-godišnji Tomislav Tomljenović koji je početkom srpnja ove godine nabavio gotovo pet kilograma marihuane.


   Za drogu je osobi, čiji identitet nije želio odati zbog vlastite sigurnosti, platio 1.000 eura. No, kako neposredno nakon preuzimanja nije provjerio što se u paketu nalazi, ubrzo je shvatio da je dobrano prevaren. Naime, u paketu se nalazilo 4.900 grama svježe indijske konoplje, pa je nakon sušenja Tomljenoviću ostalo tek nešto više od kilogram marihuane. Drogu je sakrio na tavanu kuće namjeravajući dio preprodati. No, samo dan nakon kupovine marihuane u Tomljenovićev dom banula je policija. Tužiteljstvo je tvrdilo da je Tomljenovićev dvije godine mlađi brat, Mario, pokušao tada sakriti drogu. Zgrabio je vreće s marihuanom i iznio iz kuće. Na kraju ih je bacio u obližnjoj šumi na odlagalištu otpada. Zato mu je na teret stavljano pomaganje počinitelju, odnosno bratu koji je optužen za dilanje.


   – Moj brat nije znao ništa o kupovini droge. Sakrio sam je na tavanu i baš nitko od ukućana nije za nju znao. Kad sam primijetio da dolaze policajci, nazvao sam ga i rekao mu da se riješi crne vreće. On nije znao što se u njoj nalazi. Pomogao mi je kao brat, a to bih ja učinio i za njega, objašnjavao je sudskom vijeću Tomislav Tomljenović, a istu verziju ponovio je i njegov brat. Na kraju im je povjerovalo i tužiteljstvo i odustalo od progona mlađeg Tomljenovića, dok je stariji osuđen na dvije godine zatvora.