Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
20. travnja 2019.
Nakon 20 godina od zločina

Tomislav Merčep nakon 20 godina optužen za ubojstvo obitelji Zec i još 40 osoba

Tomislav Merčep
Tomislav Merčep
Autor:
Objavljeno: 9. lipanj 2011. u 22:17 2011-06-09T22:17:00+02:00

Kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a Merčep je znao za zločine nad civilima

ZAGREB – Nakon gotovo 20 godina od zločina koje su MUP-ovi rezervisti počinili nad srpskim civilima s područja Pakraca i Zagreba, zapovjednik te postrojbe Tomislav Merčep optužen je po zapovjednoj odgovornosti za ubojstva 43 osobe, među kojima su i ubijeni članovi obitelji Zec.

Pravosudni epilog slučaja Zec važan je za pravosuđe i na simboličnoj razini, jer su neposredni počinitelji tog zločina, uhićeni neposredno nakon ubojstva, zbog procesnih razloga pušteni na slobodu.

Kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a i savjetnik u MUP-u, tvrdi se optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, Tomislav Merčep je znao za zločine nad civilima, a svejedno ih je spriječio suzbiti. Štoviše, u optužnici se tvrdi da je i nalagao zatočenja, mučenja i ubojstva pojedinih civila, a tvrdi se i da je bio prisutan u Pakračkoj Poljani kad je tamo dovedeno i mučeno bar osam civila, od čega su trojica ubijena, a dvojica nestala.

Tereti ga se da je i osobno sudjelovao u ispitivanju Đorđa Gunjevića, tadašnjeg pomoćnika povjerenika Vlade za Pakrac.

Ti su navodi iz optužnice rezultat istrage pokrenute prošlog listopada, kad je ratni zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a Tomislav Merčep i uhićen.

Opširnije u tiskanom izdanju "Novog lista", u petak 10. lipnja 2011.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš